Objavljen YouthWiki izveštaj „The impact of the COVID-19 pandemic on the mental health of young people – Policy responses in European countries”

Pandemija COVID-19 predstavljala je pretnju mentalnom zdravlju, posebno među mladima. Prelazak na onlajn učenje, ograničenja slobodnih i sportskih aktivnosti i delimičan ili potpuni prekid učešća u društvenom životu su u velikoj meri uticali na međuljudske odnose. Uz produženo vreme provedeno na internetu i društvenim mrežama, mnogi mladi ljudi su iskusili osećaj izolacije i usamljenosti, patili su od anksioznosti i prijavili simptome depresije.

Prepoznajući ugroženost mentalnog zdravlja mladih usled izolacije i prekidanja uobičajenih aktivnosti tokom pandemije, ovaj izveštaj ilustruje mere koje su uspostavile evropske države kako bi ublažile uticaj karantina 2020. i 2021. godine. Analiza nudi uporedni pregled pristupa koje su različite zemlje implementirale radi podrške mladima u različitim oblastima – od obrazovanja do sporta, od omladinskog rada do slobodnog vremena. Uporednu analizu prati izbor dobrih praksi iz ovih zemalja. Izveštaj je zasnovan na informacijama o nacionalnim politikama i inicijativama sprovedenim 2020. i 2021. godine, koje su prikupili nacionalni dopisnici YouthWiki u martu 2022.

Izveštaj se može preuzeti na sledećem linku.