Drugi srpsko-francuski Forum za inovacije

Ambasada Francuske u Srbiji, u saradnji s Fondacijom Tempus, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, French Tech – Beograd i Francuskim institutom, organizovala je drugi srpsko-francuski Forum za inovacije, koji je održan u Beogradu, 6. aprila 2023. godine.

Prisutnima su dobrodošlicu poželeli Njegova ekselencija Pjer Košar (Pierre Cochard), ambasador Francuske u Srbiji, dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i Marija Filipović-Ožegović, upravitelj Fondacije Tempus. Pobednici „Sustainable Energy 2030“ hakatona, koji je održan 5. aprila, predstavnici Inovacionog centra iz Kragujevca, nagrađeni su u okviru uvodnog dela Programa.

Prisutnima se obratila i glavna govornica Borina Andriu (Borina Andrieu), generalna direktorka francuskog arhitektonskog biroa Vilmot (Wilmotte & Associés). Andriu se osvrnula na potencijal arhitektonskog projektovanja da podrži razvoj inovacija preko projekata obnove arhitektonskog nasleđa i prisutnima predstavila studiju slučaja – projekta Stanica F (Station F), poznatijeg kao „najveći startap kampus na svetu“. Zgrada se nalazi na mestu nekadašnjeg železničkog depoa u Parizu, koji je 2017. godine u potpunosti preuredio i prilagodio novoj nameni biro Wilmotte & Associés.

Predavanje Borine Andriu.

Program je nastavljen u vidu tri panela na temu preduzetništva i inovacija u kontekstu srpsko-francuskih odnosa, kojima je predsedavala Jelisaveta Lazarević, prodekan za nastavu Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Prvi, na temu „Inovacija je stanje uma“, na kome su učestvovali Frank Dumenjil (Franck Dumeignil) sa Univerziteta u Lilu, Luk Žulia (Luc Julia), direktor istraživanja u Reno grupi i Loren Larže (Laurent Large), sa Univerziteta Franš-Komt, bavio se problematikom ohrabrivanja preduzetništva među istraživačima.

Jasmina Grbović-Novaković sa Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Vinsen Bone (Vincent Bonnet) iz LAAS-CNRS i Marko Batić, sa Instituta „Mihajlo Pupin“, razgovarali su na temu promocije postojećih srpsko-francuskih istraživačkih projekata i prezentovali uspešne primere javno-privatnih partnerstava. Na poslednjem panelu, „Sledeći koraci“, Koviljka Stanković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Žan-Batist Buasu (JeanBaptiste Boyssou) sa Instituta za otvorenu diplomatiju i Solen Ševalije (Solène Chevalier) iz Francuskog ministarstva za istraživanje i nauku, ponudili su primere finansijskih i metodoloških alata koji mogu da promovišu srpsko-francusku saradnju.