Događaji povodom Evropskog dana jezika

Поводом Европског дана језика, који се прославља од 2001. године на иницијативу Савета Европе у сарадњи са  Европском комисијом, Дечји културни центар Београд у оквиру програма Међународни клуб пријатељства, под покровитељством  EUNIC Cluster, Савета Европе, ЕУ инфо центра и Градске управе града Београда, организује програм за децу и младе у понедељак, 26. септембра, од 11 до 14 часова, на Тргу републике.

Програм ће отворити Адријан Фајкс, председник EUNIC Cluster и Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд. Песмом деце из Хора Дечјег културног центра Београд и деце из ОШ ,,Свети Сава” из Младеновца почеће свечаност посвећена обележавању Европског дана језика, који се прославља у свим државама Европе.

Најмлађи посетиоци имаће прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама али и да учествују у наградном квизу и тако провере своје знање. Овогодишњи учесници свечаности су Амбасада Финске, Амбасада Краљевине Данске, Амбасада Словеније, Амбасада Шведске, Амбасада Румуније, Амбасада Португала, Амбасада Украјине, Амбасада Белгије, Амбасада Холандије, Италијански институт за културу, Француски институт, Институт Јунус Емре, Гете институт, Аустријски институт, Фондација Темпус, ЕУ инфо центар, Савет Европе и Дечји културни центар Београд.

Европски дан језика је иницијатива коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра сваке године. Европски дан језика намењен је свима који желе да се укључе, без обзира на узраст.

Обележавањем Европског дана језика Савет Европе охрабрује свих 700 милиона Европљана, грађана 46 држава чланица, да уче језике без обзира на године и окружење. Верујући да је језичка разноликост начин за постизање већег степена међукултуролошког разумевања и важна компонента богатог културолошког наслеђа нашег континента, Савет Европе промовише вишејезичност у целој Европи. У циљу промовисања догађаја, сви заинтересовани могу унети активности које планирају да спроведу у календар догађаја на сајту Европског дана језика и погледати како ће се овај дан прослављати широм Европе.

Фондација Темпус је национална контакт тачка за ову иницијативу у Србији. Све информације, као и ресурсе и интерактивне игре за наставнике и ученике, можете пронаћи на званичном сајту Европског дана језика, а можете послати и упит путем имејла на адресу јezici@tempus.ac.rs.