Додељене Европске језичке ознаке

Фондација Темпус доделила је по први пут Европску језичку ознаку за најиновативније и најкреативније пројекте из области наставе и учења језика. На церемонији одржаној у Информативном центру на Теразијама 39 у Београду, додељено је 11 ознака, као и 19 похвалница.

Европска језичка ознака је признање чији је циљ да истакне и награди иновативне и креативне иницијативе у области наставе и учења језика. Она служи и као подстицај за представљање и ширење резултата ових иницијатива и за промовисање унапређења језичких вештина у широј јавности. Добитници ове ознаке добијају сертификат који потписују европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Европска језичка ознака у Европи постоји од 1999. године, а од 2014. је део највећег европског образовног програма – Еразмус+. Од ове године, за Европску језичку ознаку су могли да конкуришу и установе и појединци из Србије, а пројекти који су били у конкуренцији за ознаку морали су да обухватају један од језика који се учи у школама: енглески, немачки, француски, руски, шпански или италијански.

Додела Европске језичке ознаке била је део великог броја активности поводом обележавања Европског дана језика, 26. септембра.

Фондација Темпус је спровела конкурс у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређивање образовања и васпитања, Француским институтом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес и British Council-ом.

У наредном периоду примери који су добили Европску језичку ознаку или похвалницу биће објављени у склопу базе примера добре праксе, о чему ће сви учесници конкурса бити накнадно обавештени.

Европску језичку ознаку су добили следећи пројекти:

Quiero conocerte – Анела Милин и Весна Бјелић, ОШ Жарко Зрењанин, Зрењанин

Skype with Serbia! – Биљана Вишњић, ОШ Франце Прешерн, Београд

Discovering Science – Ивана Пушица, ОШ Светислав Голубовић Митраљета, Батајница

Dare to Be Different – Јасмина Милићевић, ОШ Олга Милошевић, Смедеревска Паланка

Language Lab – Маја Хаџић, ОШ Васа Чарапић, Бели поток, Београд

Multilingual approach in teaching foreign language – Марија Станојевић Веселиновић, Пингпонг – Удружење за немачки језик и књижевност, Јагодина

Riscoprire le proprie radici storiche per capire meglio il presente  – Марина Станојловић Мирчић, ОШ Љуба Нешић, Зајечар

Међународни летњи језички камп градова побратима – Милена Алексић, Гимназија Лаза Костић, Нови Сад

In the Footsteps of Leonardo da Vinci – Наталиа Рекић Муци, ОШ Хуњади Јанош, Чантавир

Le français en chantant – Сенка Стојанов, ОШ Соња Маринковић, Нови Сад

Мулти/мост – Татјана Крстић, ОШ 23. октобар, Сремски Карловци