Deset koraka ka Erazmus+ projektima

Erazmus+ je najveći program Evropske unije u oblasti obrazovanja, koji svake godine ima sve više korisnika. Ukoliko ste prvi put čuli za Erazmus+ program i želite da učestvujete, ovaj tekst će vam pomoći da definišete neophodne korake koje morate preduzeti da biste na kraju ispunili cilj – podneli uspešnu prijavu za Erazmus+ projekat.

Zato, krenimo redom:

  1. Prijavite se za učešće na Erazmus+ info danu

Fondacija Tempus organizuje Erazmus+ Informativni dan nakon raspisivanja novog konkursa za Erazmus+ projekte, a to je obično krajem oktobra/početkom novembra svake kalendarske godine, u više gradova širom Srbije. Tokom Info dana, učesnici imaju mogućnost da čuju sve neophodne informacije u vezi sa programom – koje vrste projekata postoje, ko može da učestvuje i šta je sve potrebno za podnošenje prijave.

Ukoliko iz nekog razloga propustite Info dan,  uvek možete pogledati ceo snimak na našem YouTube kanalu i pronaći prezentacije sa Info dana na sajtu Erazmus+:  https://erasmusplus.rs/konkurisanje/info-dani-i-radionice/. Siguran način da ne propustite Info dan, kao ni mnoge druge korisne aktivnosti koje organizujemo je da se prijavite na našu mejling listu.

Takođe, uvek možete da svratite u naš Info centar i pitate sve što vas interesuje o Erazmus+ programu.

  1. Konsultujte se sa kolegama u matičnoj organizaciji

Nakon što ste dobili neophodne informacije o programu, vrlo je bitno da se po povratku u vašu organizaciju konsultujete sa vašim kolegama iz menadžmenta (direktorom, zamenikom itd.) i da zajednički donesete odluke u vezi sa Erazmus+ programom: koji tip projekta najviše odgovara vašoj ustanovi/organizaciji (da li biste želeli da odete na obuku u inostranstvo,ili možda razmenjujete inovativne prakse sa drugim ustanovama/organizacijama), da li želite da budete koordinator (podnosilac) projekta ili da možda za početak imate ulog partnera na projektu  i sl.

Osim toga, postoje određeni preduslovi za učešće organizacija u programu Erazmus+. Ukoliko je u pitanju visokoškolska ustanova, preduslovi su da je akreditovana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i da ima Erazmus povelju za visoko obrazovanje (ECHE povelju). Ukoliko su u pitanju predškolske i školske ustanove, sve javne i privatne, osnovne i srednje škole u Srbiji, škole za obrazovanje nacionalnih manjina, kao i druge škole bez obzira na to ko je njihov osnivač, a koje imaju dozvolu za rad izdatu od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i koje izvode opšte obrazovanje i vaspitanje prema Zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju, treba posmatrati kao institucije koje zadovoljavaju osnovni formalni preduslov da konkurišu za Erazmus+ projekte. Organizije koje se bave mladima imaju jedan formalni preduslov i to samo ukoliko žele da konkurišu za projekte izgradnje kapaciteta, a to je da su starije od godinu dana.

Nakon što donesete konačnu odluku na osnovu konsultacija ostali koraci će biti jasniji.

  1. Otvorite EU Login nalog i registrujte OID/PIC broj

Posle donošenja odluke o učešću u Erazmus+ programu, prvi preduslov, tj. obavezan korak je otvaranje EU Login naloga. Ovaj nalog je obavezan za sve učesnike programa jer vam omogućava da otpočnete proces registracije institucije za dobijanje OID/PIC broja za učešće u programu Erazmus+ i da preuzmete elektronski formular za Erazmus+ projektnu prijavu.

Link za EU Login nalog možete pogledati ovde: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

Nakon otvaranja naloga, sledeći potez je registracija OID/PIC broja. Organization ID (OID) je jedinstveni identifikator organizacija/institucija koji se koristi za učestvovanje u Erazmus+ projektima. Svaka organizacija, institucija ili neformalna grupa mladih koja, bilo u ulozi podnosioca ili partnera, želi da učestvuje u prijavi decentralizovanih projekata (projekti koji se podnose nekoj od nacionalnih agencija za Erazmus+, uključujući Fondaciju Tempus) mora registrovati OID, dok za učešće u centralizovanim projektima (projekti koji se podnose Izvršnoj agenciji EACEA iz Brisela) mora registrovati PIC (Participant Identification Code) broj. Detaljnija objašnjenja i informacije o registraciji ovog broja možete pronaći na sajtu Erazmus+.

  1. Razradite projektnu ideju

Kao i kod svih programa koji podrazumevaju finansiranje projekata, za dobar projekat morate imati ideju. Kada se odlučite za koju vrstu Erazmus+ projekta biste se prijavili, bitno je da sa svojim timom razradite projektnu ideju. Jasno napisana ideja sa precizno razrađenim ciljevima koji su usklađeni i odgovaraju potrebama vaše ustanove/organizacije je osnova dobrog projekta. Ukoliko vam nedostaje ideja ili niste sigurni kako bi vaš projekat izgledao, uvek možete iskoristiti Erasmus+ Project Results Platform kao odličnu bazu primera, ideja i potencijalnih partnera za projekte.

Ukoliko radite u školskoj ili predškolskoj ustanovi i želite da konkurišete za KA1 projekte mobilnosti, imate još jedan obavezan korak, a to je Evropski razvojni plan. Svrha Evropskog razvojnog plana je osiguravanje da planirane aktivnosti u okviru predloženog Erazmus+ projekta budu relevantne kako za osobu koja učestvuje u mobilnosti tako i za školu u celini, s obzirom da će aktivnosti imati veći uticaj na proces nastave i učenja ukoliko su dobro integrisane u strateški razvoj škole.

Sve nedoumice koje imate u vezi sa projektnom idejom uvek možete rešiti tokom učešća na radionici za Erazmus+ projekte, što je naš sledeći korak.

  1. Prijavite se za radionicu za Erazmus+ projekte

Fondacija Tempus organizuje besplatne radionice za pripremu svih vrsta Erazmus+ projekata. Radionice za pripremu projekata mobilnosti se organizuju tokom decembra, dok se za pripremu projekata strateških partnerstava radionice organizuju tokom januara tekuće godine. S obzirom na ograničene kapacitete, bitno je da se na vreme prijavite za radionice, koje se, osim u Beogradu, često organizuju i u drugim gradovima Srbije, ukoliko za to postoji interesovanje. Objave o organizovanju radionica možete pronaći na našem Erazmus+ sajtu ili nalozima na društvenim mrežama. Ukoliko ste iz bilo kog razloga propustili radionice, organizujte sastanak sa savetnikom za projekte -ili se konsultujte sa savetnikom putem telefona ili mejla. Ukoliko želite da zakažete sastanak, potrebno je da pošaljete mejl na odgovarajuću adresu, u zavisnosti od toga za koju vrstu projekata ste se odlučili. Nezavisno od konsultacija, za opšte informacije na raspolaganju vam je Info centar koji možete posetiti bez prethodnog zakazivanja.

  1. Pronađite partnera za projekat

Skoro svi Erazmus+ projekti, bez obzira na vrstu, podrazumevaju da morate imati partnera iz obrazovne institucije čija zemlja učestvuje u Erazmus+ programu. Najlakši način za pronalaženje partnera iz inostranstva je da kontakirate neku ustanovu sa kojom ste već sarađivali, ne nužno na Erazmus+ projektu i vidite da li želi da vam bude partner. Ukoliko nemate iskustva u projektima, resursi koji mogu da pomognu pri pronalaženju partnera, za školske i predškolske ustanove su School Education Gateway, eTwinning i EPALE. Za organizacije koje se bave mladima, postoje razni resursi koje možete detaljnije pogledati ovde, dok je za visokoškolske ustanove to Erasmus+ Project Results Platform.

  1. Pročitajte najčešća pitanja i odgovore vezana za Erazmus+ program

Pre nego što svratite u Info centar ili zakažete razgovor sa savetnikom za projekte, možete da sebi uštedite vreme tako što ćete otići na Erazmus+ sajt i pročitati najčešća pitanja i odgovore u vezi sa programom. Najčešća pitanja za projekte iz oblasti mladih nalaze se ovde. Iskustvo pokazuje da se 90% odgovora koji vam trebaju nalaze na ovim stranicama ????

  1. Proverite da li ste prikupili svu projektnu dokumentaciju

Nepotrebno je isticati značaj ovog koraka. Veliki broj prijava koji sadrži dobre projektne ideje i u koje je uložen veliki trud budu automatski odbijene zbog proceduralnih razloga kao što je odsustvo potrebne dokumentacije ili kasno podnete prijave (pogledati korak br. 9). Na kraju formulara za prijavu projekta stoji „ček lista“ koju pažljivo iščitajte i proverite da li ste uradili sve što treba. Ovaj korak je bitan i zbog toga što vas onlajn formular ne opominje ako ste zaboravili da priložite neki dokument, niti vas opominje ako ste u određeno polje stavili pogrešan dokument i zato morate planirati određeno vreme da na miru, bez žurbe, dobro pogledate da li ste formular popunili tačno i da li ste prikupili svu projektnu dokumentaciju.

  1. Prijavite projekat na vreme!

Iako ovo zaista deluje kao očekivan i logičan korak, vrlo je bitno da ovaj korak shvatite vrlo ozbiljno. Često se dešava da se, ukoliko čekate poslednji dan ili sat da podnesete prijavu, desi neka nepredviđena okolnost koja nije nužno vaša krivica (nestane internet, padne sistem i sl.) i vi ne podnesete projekat na vreme. Sistem će vam dozvoliti da podnesete prijavu i nakon navedenog roka, ali će vas kasnije odbiti iz proceduralnih razloga. Nemojte čekati poslednji dan za podnošenje projekta. ????

  1. Pratite Erazmus+ sajt

Rokovi za prijavu Erazmus+ projekata se razlikuju u odnosu na vrstu projekata, a sve ih možete pogledati u našem Kalendaru rokova. Nakon što podnesete predlog projekta na vreme, ostaje vam da pratite sajt Erazmus+ i čekate kada će izaći rezultati selekcije. Ono što već sada znamo jeste da je će najraniji rezultati selekcije za konkursni rok za 2020. godinu biti u julu 2020. godine. Srećno ????