Десет корака ка Еразмус+ пројектима

Еразмус+ је највећи програм Европске уније у области образовања, који сваке године има све више корисника. Уколико сте први пут чули за Еразмус+ програм и желите да учествујете, овај текст ће вам помоћи да дефинишете неопходне кораке које морате предузети да бисте на крају испунили циљ – поднели успешну пријаву за Еразмус+ пројекат.

Зато, кренимо редом:

  1. Пријавите се за учешће на Еразмус+ инфо дану

Фондација Темпус организује Еразмус+ Информативни дан након расписивања новог конкурса за Еразмус+ пројекте, а то је обично крајем октобра/почетком новембра сваке календарске године, у више градова широм Србије. Током Инфо дана, учесници имају могућност да чују све неопходне информације у вези са програмом – које врсте пројеката постоје, ко може да учествује и шта је све потребно за подношење пријаве.

Уколико из неког разлога пропустите Инфо дан,  увек можете погледати цео снимак на нашем YouTube каналу и пронаћи презентације са Инфо дана на сајту Еразмус+:  https://erasmusplus.rs/konkurisanje/info-dani-i-radionice/. Сигуран начин да не пропустите Инфо дан, као ни многе друге корисне активности које организујемо је да се пријавите на нашу мејлинг листу.

Такође, увек можете да свратите у наш Инфо центар и питате све што вас интересује о Еразмус+ програму.

  1. Консултујте се са колегама у матичној организацији

Након што сте добили неопходне информације о програму, врло је битно да се по повратку у вашу организацију консултујете са вашим колегама из менаџмента (директором, замеником итд.) и да заједнички донесете одлуке у вези са Еразмус+ програмом: који тип пројекта највише одговара вашој установи/организацији (да ли бисте желели да одете на обуку у иностранство,или можда размењујете иновативне праксе са другим установама/организацијама), да ли желите да будете координатор (подносилац) пројекта или да можда за почетак имате улог партнера на пројекту  и сл.

Осим тога, постоје одређени предуслови за учешће организација у програму Еразмус+. Уколико је у питању високошколска установа, предуслови су да је акредитована од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и да има Еразмус повељу за високо образовање (ECHE повељу). Уколико су у питању предшколске и школске установе, све јавне и приватне, основне и средње школе у Србији, школе за образовање националних мањина, као и друге школе без обзира на то ко је њихов оснивач, а које имају дозволу за рад издату од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и које изводе опште образовање и васпитање према Закону о основама образовања и васпитања и Закону о средњем образовању и васпитању, треба посматрати као институције које задовољавају основни формални предуслов да конкуришу за Еразмус+ пројекте. Организије које се баве младима имају један формални предуслов и то само уколико желе да конкуришу за пројекте изградње капацитета, а то је да су старије од годину дана.

Након што донесете коначну одлуку на основу консултација остали кораци ће бити јаснији.

  1. Отворите EU Login налог и региструјте OID/PIC број

После доношења одлуке о учешћу у Еразмус+ програму, први предуслов, тј. обавезан корак је отварање EU Login налога. Овај налог је обавезан за све учеснике програма јер вам омогућава да отпочнете процес регистрације институције за добијање OID/PIC броја за учешће у програму Еразмус+ и да преузмете електронски формулар за Еразмус+ пројектну пријаву.

Линк за EU Login налог можете погледати овде: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

Након отварања налога, следећи потез је регистрација OID/PIC броја. Organization ID (OID) је јединствени идентификатор организација/институција који се користи за учествовање у Еразмус+ пројектима. Свака организација, институција или неформална група младих која, било у улози подносиоца или партнера, жели да учествује у пријави децентрализованих пројекaта (пројекти који се подносе некој од националних агенција за Еразмус+, укључујући Фондацију Темпус) мора регистровати OID, док за учешће у централизованим пројектима (пројекти који се подносе Извршној агенцији EACEA из Брисела) мора регистровати PIC (Participant Identification Code) број. Детаљнија објашњења и информације о регистрацији овог броја можете пронаћи на сајту Еразмус+.

  1. Разрадите пројектну идеју

Као и код свих програма који подразумевају финансирање пројеката, за добар пројекат морате имати идеју. Када се одлучите за коју врсту Еразмус+ пројекта бисте се пријавили, битно је да са својим тимом разрадите пројектну идеју. Јасно написана идеја са прецизно разрађеним циљевима који су усклађени и одговарају потребама ваше установе/организације је основа доброг пројекта. Уколико вам недостаје идеја или нисте сигурни како би ваш пројекат изгледао, увек можете искористити Erasmus+ Project Results Platform као одличну базу примера, идеја и потенцијалних партнера за пројекте.

Уколико радите у школској или предшколској установи и желите да конкуришете за КА1 пројекте мобилности, имате још један обавезан корак, а то је Европски развојни план. Сврха Европског развојног плана је осигуравање да планиране активности у оквиру предложеног Еразмус+ пројекта буду релевантне како за особу која учествује у мобилности тако и за школу у целини, с обзиром да ће активности имати већи утицај на процес наставе и учења уколико су добро интегрисане у стратешки развој школе.

Све недоумице које имате у вези са пројектном идејом увек можете решити током учешћа на радионици за Еразмус+ пројекте, што је наш следећи корак.

  1. Пријавите се за радионицу за Еразмус+ пројекте

Фондација Темпус организује бесплатне радионице за припрему свих врста Еразмус+ пројеката. Радионице за припрему пројеката мобилности се организују током децембра, док се за припрему пројеката стратешких партнерстава радионице организују током јануара текуће године. С обзиром на ограничене капацитете, битно је да се на време пријавите за радионице, које се, осим у Београду, често организују и у другим градовима Србије, уколико за то постоји интересовање. Објаве о организовању радионица можете пронаћи на нашем Еразмус+ сајту или налозима на друштвеним мрежама. Уколико сте из било ког разлога пропустили радионице, организујте састанак са саветником за пројекте -или се консултујте са саветником путем телефона или мејла. Уколико желите да закажете састанак, потребно је да пошаљете мејл на одговарајућу адресу, у зависности од тога за коју врсту пројеката сте се одлучили. Независно од консултација, за опште информације на располагању вам је Инфо центар који можете посетити без претходног заказивања.

  1. Пронађите партнера за пројекат

Скоро сви Еразмус+ пројекти, без обзира на врсту, подразумевају да морате имати партнера из образовне институције чија земља учествује у Еразмус+ програму. Најлакши начин за проналажење партнера из иностранства је да контакирате неку установу са којом сте већ сарађивали, не нужно на Еразмус+ пројекту и видите да ли жели да вам буде партнер. Уколико немате искуства у пројектима, ресурси који могу да помогну при проналажењу партнера, за школске и предшколске установе су School Education Gateway, eTwinning и ЕPALЕ. За организације које се баве младима, постоје разни ресурси које можете детаљније погледати овде, док је за високошколске установе то Erasmus+ Project Results Platform.

  1. Прочитајте најчешћа питања и одговоре везана за Еразмус+ програм

Пре него што свратите у Инфо центар или закажете разговор са саветником за пројекте, можете да себи уштедите време тако што ћете отићи на Еразмус+ сајт и прочитати најчешћа питања и одговоре у вези са програмом. Најчешћа питања за пројекте из области младих налазе се овде. Искуство показује да се 90% одговора који вам требају налазе на овим страницама 😊

  1. Проверите да ли сте прикупили сву пројектну документацију

Непотребно је истицати значај овог корака. Велики број пријава који садржи добре пројектне идеје и у које је уложен велики труд буду аутоматски одбијене због процедуралних разлога као што је одсуство потребне документације или касно поднете пријаве (погледати корак бр. 9). На крају формулара за пријаву пројекта стоји „чек листа“ коју пажљиво ишчитајте и проверите да ли сте урадили све што треба. Овај корак је битан и због тога што вас онлајн формулар не опомиње ако сте заборавили да приложите неки документ, нити вас опомиње ако сте у одређено поље ставили погрешан документ и зато морате планирати одређено време да на миру, без журбе, добро погледате да ли сте формулар попунили тачно и да ли сте прикупили сву пројектну документацију.

  1. Пријавите пројекат на време!

Иако ово заиста делује као очекиван и логичан корак, врло је битно да овај корак схватите врло озбиљно. Често се дешава да се, уколико чекате последњи дан или сат да поднесете пријаву, деси нека непредвиђена околност која није нужно ваша кривица (нестане интернет, падне систем и сл.) и ви не поднесете пројекат на време. Систем ће вам дозволити да поднесете пријаву и након наведеног рока, али ће вас касније одбити из процедуралних разлога. Немојте чекати последњи дан за подношење пројекта. 😊

  1. Пратите Еразмус+ сајт

Рокови за пријаву Еразмус+ пројеката се разликују у односу на врсту пројеката, а све их можете погледати у нашем Календару рокова. Након што поднесете предлог пројекта на време, остаје вам да пратите сајт Еразмус+ и чекате када ће изаћи резултати селекције. Оно што већ сада знамо јесте да је ће најранији резултати селекције за конкурсни рок за 2020. годину бити у јулу 2020. године. Срећно 😊