Bezbednost na internetu ⎼ podrška deci i mladima u cilju sticanja pozitivnih iskustava na internetu

Ovaj kurs pruža osnovne informacije za razumevanje ključnih inicijativa koje oblikuju digitalna iskustva dece i mladih. Cilj kursa je da istraži načine na koje nastavnici i škole mogu da doprinesu zaštiti i promociji prava dece u digitalnom svetu. Obrazovanje se posmatra kao kontekst za sticanje neophodnih veština za život u digitalnoj eri.

Ciljevi učenja:
• Učesnici su upoznati sa pravima dece u digitalnom okruženju.
• Učesnici mogu da identifikuju veštine i kompetencije potrebne mladima za bezbedno korišćenje interneta.
• Učesnici su upoznati sa ključnim inicijativama EU, poput Evropske strategije za bolji internet za decu (poznata i kao strategija BIK+) i Zakona o digitalnim uslugama/Digital Service Act (DSA) i mogu da prepoznaju načine na koje one utiču na digitalna iskustva dece i mladih.
• Učesnici shvataju koju ulogu imaju škole, nastavnici i porodica u podizanju svesti i razvoju veština za aktivno učešće u društvu.

Trajanje: 11. mart – 17. april (četiri nedelje)
Procenjeno opterećenje: tri sata nedeljno ⎼ ukupno 12 sati

Ciljna grupa: Kurs je namenjen nastavnicima osnovnih i srednjih škola svih predmeta, kao i zainteresovanim stručnjacima ⎼ direktorima škola, stručnom osoblju i kreatorima politika. Dobrodošli su i roditelji.

Pedagoški pristup: Kurs se zasniva na vršnjačkom učenju ⎼ sadržaj ima za cilj da podstakne učesnike na razmišljanje i razgovor u kojem dele iskustva i ideje i uče jedni od drugih. Potrebno je da učesnici predaju završni rad i pregledaju rad jednog od ostalih učesnika kako bi završili kurs. U cilju pospešivanja vršnjačkog učenja, preporučuje se pristup Fejsbuk grupi.

Uslovi: Nije potrebno prethodno iskustvo
Jezik: engleski
Sertifikat: Učesnici koji završe kurs dobijaju digitalni bedž i elektronski sertifikat.

Za registraciju posetite sledeći link.

Organizator: BIK (Better Internet for Kids), inicijativa Evropske komisije

Napomena: Kurs „Bezbednost na internetu ⎼ podrška deci i mladima u cilju sticanja pozitivnih iskustava na internetu” kreirala je organizacija European Schoolnet u ime Evropske komisije u okviru programa Bolji internet za decu sa aktivnim učešćem članova Insafe mreže.