Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u septembru 2022. godine

Ponedeljak, 5. septembar

Vebinar: Uspešan početak školske godine

U okviru ovog vebinara, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju o tome šta je sve potrebno za uspešan početak školske godine. Vebinarom su obuhvaćene sledeće teme: prilagođavanje na novo okruženje, definisanje ličnih ciljeva, načini za prikupljanje potrebnih informacija, organizacija vremena, motivacija za učenje i druge.

Vebinar organizuje Euroguidance centar u okviru „Nedelje škola“, u ponedeljak, 5. septembra od 12.30 do 13.30 časova. Za prijavu učešća potrebno je popuniti registracioni formular do petka, 2. septembra u 16 časova.

Sreda, 7. septembar

Vebinar za zaposlene u školama: Mogućnosti korišćenja Europass platforme za kreiranje e-portfolija profesionalnog razvoja

Novi Europass je od seta dokumenata postao set digitalnih alata. Ovaj vebinar je namenjen nastavnicima, stručnim saradnicima i rukovodiocima škola koji žele da se bolje upoznaju sa besplatnim Europass alatima i mogućnostima koje pružaju. Učesnici će dobiti preporuke za korišćenje Europass platforme kao podrške celoživotnom razvoju i učenju. Na primerima koji su prilagođeni zaposlenima u oblasti obrazovanja, učesnici će saznati kako mogu da grade svoj digitalni portfolio, kao i da lako pronađu potrebne dokumente i jednostavno i bezbedno ih podele sa drugima.

Vebinar organizuju Europass centar i Informativni centar Fondacije Tempus u okviru „Nedelje škola“, u sredu, 7. septembra od 16 do 17 časova. Za prijavu učešća potrebno je popuniti registracioni formular do 7. septembra u 16 časova.

Četvrtak, 8. septembar

Vebinar: Saveti za uspešno učenje

U okviru ovog vebinara, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju o tome šta je potrebno da olakšaju proces učenja i uspešno savladaju gradivo. Planirane teme su: organizacija vremena, dnevno i nedeljno planiranje, strategije i tehnike učenja. Cilj je da učenici nauče da prepoznaju svoj stil učenja i radne navike, te da odrede ciljeve i naprave plan za tekuću školsku godinu.

Vebinar organizuje Euroguidance centar u okviru „Nedelje škola“, u četvrtak, 8. septembra od 12.30 do 13.30 časova. Za prijavu učešća potrebno je popuniti registracioni formular do srede, 7. septembra u 16 časova.

Četvrtak, 8. septembar

Vebinar: Resursi za pisanje Erazmus+ projekata za škole

Vebinar je namenjen nastavnicima, stručnim saradnicima i rukovodiocima škola koje planiraju da u narednom periodu pišu i podnesu prijavu za Erazmus+ projekat. Učesnici vebinara će moći da saznaju koje besplatne resurse Fondacije Tempus i Evropske komisije mogu da iskoriste prilikom osmišljavanja i pisanja Erazmus+ projekata. Biće reči o platformi Erasmus+ project results, Vodiču za Erazmus+ program, sajtu Erazmus+ programa u Srbiji, prezentacijama, video-tutorijalima, kao i o aktivnostima podrške Fondacije Tempus u toku trajanja konkursa (info dani, radionice za pisanje projekata, konsultacije).

Vebinar organizuje Informativni centar Fondacije Tempus u okviru „Nedelje škola“, u četvrtak, 8. septembra od 16 do 17 časova. Za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular do 8. septembra u podne.

Sreda, 14. septembar

Vebinar: Aktuelni konkurs za Erazmus+ KA1 i KA2 projekte u oblasti mladih

Povodom aktuelnog drugog roka za podnošenje predloga Erazmus+ decentralizovanih KA1 i KA2 projekata u oblasti mladih za 2022. godinu (4. oktobar u 12 časova), Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar sa ciljem upoznavanja svih zainteresovanih predstavnika organizacija i ustanova iz Srbije aktivnih u sektoru mladih sa mogućnostima koje su na raspolaganju. Prisutni će se upoznati sa glavnim obeležjima različitih vrsta KA1 projekata (KA152- Omladinske razmene, KA153- Mobilnost omladinskih radnika, KA154- Projekti za aktivno učešće mladih, KA154- DiscoverEU projekti inkluzije) kao i KA2 projekata (KA220- Partnerstva za saradnju u oblsti mladih, KA210- Mala partnerstva u oblasti mladih), načinom njihovog podnošenja, kao i podrškom Fondacije Tempus koja im je pritom dostupna.

Ovaj jednočasovni vebinar realizuje se u sredu, 14. septembra od 16 do 17 časova. Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 14. septembra u 12 časova.

Sreda, 21. septembar

Vebinar: Kako da odeš na studentsku razmenu ili praksu kroz Erazmus+?

Vebinar je namenjen aktuelnim i budućim studentima osnovnih, master i doktorskih studija na visokoškolskim ustanovama u Srbiji koji su zainteresovani da jedan deo svojih studija provedu na stipendiranoj studentskoj razmeni ili praksi u inostranstvu. Na vebinaru će biti reči o uslovima učešća na Erazmus+ razmenama i praksama, visini i obuhvatu stipendija, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave. 

Vebinar se održava u sredu, 21. septembra od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak registracioni formular, najkasnije do 21. septembra u 12 časova.

Petak, 23. septembar

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 23. septembra od 16 do 17 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara do 23. septembra u 12 časova.

Stalne aktivnosti tokom septembra

Sreda, 7, 14, 21. i 28. septembar

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Sesije je moguće organizovati i onlajn. Raspoloživi termini su: 7, 14, 21. i 28. septembar od 12 do 13 časova.

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem Skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara.

Facebook live chat

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.