Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u septembru 2021.

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom septembra 2021. godine organizuje događaje:

  • Vebinar: Uspešan početak školske godine, 6. septembar, 12.30-13.30 časova
  • Vebinar: Erazmus+ mreže i platforme za profesionalno usavršavanje nastavnika, 7. septembar, 13-14 časova
  • Vebinar: Kako koristiti novi Europass u radu sa učenicima i mladima?, 8. septembar, 16-17 časova
  • Prezentacija: Kako da odeš na omladinsku razmenu ili volontiranje u inostranstvu?, 16. septembar, 16-17 časova
  • Prezentacija: Kako na studentsku razmenu kroz programe Erazmus+ i CEEPUS?, 21. septembar, 16-17 časova
  • Vebinar: Studiraj u Srbiji, 30. septembar, 16-17 časova
Stalne aktivnosti tokom septembra
  • Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja, sreda, 1, 8, 15. 22. i 29. septembar
  • Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?
  • Facebook live chat

Понедељак, 6. септембар
Вебинар: Успешан почетак школске године

У оквиру овог вебинара, ученици основних и средњих школа ће имати прилику да сазнају о томе шта је све потребно за успешан почетак школске године. Вебинар ће обухватити теме као што су организација времена, дневно и недељно планирање, дефинисање циљева, стратегије и технике учења.

Вебинар организује Euroguidance центар Фондације Темпус, у оквиру ”Недеље школа” у понедељак, 6. септембра 2021. године у 13:30 и траје сат времена. Пријавите се попуњавањем регистрационог формулара до петка, 3. септембра у 16 часова.

Уторак, 7. септембар
Вебинар: Еразмус+ мреже и платформе за професионално усавршавање наставника

У оквиру “Недеље школа”, Информативни центар организује вебинар “Еразмус+ мреже и платформе за професионално усавршавање наставника”, у уторак 7. септембра у 13 часова. Вебинар је намењен запосленима у основним и средњим школама, предшколским установама и установама за образовање одраслих. 

Присутни ће бити у прилици да се информишу о могућностима за професионално усавршавње и повезивање са колегама широм Европе путем Еразмус+ платформи и мрежа (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass и Eurydice), независно од тога да ли већ учествују или планирају учешће у Еразмус+ пројектима.

За пријаву је потребно попунити кратак пријавни формулар најкасније до 6. септембра у 15 часова.

Среда, 8. септембар
Вебинар: Како користити нови Europass у раду са ученицима и младима?

Овај једносатни вебинар ће се одржати у оквиру ”Недеље школа”, у среду 8. септембра од 16 до 17 часова. Вебинар је намењен наставницима и омладинским радницима који са ученицима и младима спроводе, или су заинтересовани за спровођење, активности на представљању знања и вештина кроз радну биографију (CV).

Учесници ће сазнати како се користи иновирана Europass платформа за креирање личног профила, CV-а и мотивационог писма, и како се она може искористити у контексту рада са ученицима и младима на препознавању, самопроцени, дефинисању и представљању вештина и знања.

За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 7. септембра у 15 часова.

Четвртак, 16. септембар
Презентација: Како да одеш на омладинску размену или волонтирање у иностранству?

Презензација ће се одржати уживо у Инфо центру Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат) у четвртак, 16. септембра од 16 до 17 часова, уз пуно поштовање епидемиолошких мера (обавезно ношење заштитне маске, ограничење броја учесника и држање међусобне дистанце).

Презентација је намењена свим младима до 30 година, који желе да се упознају са Еразмус+ омладинским разменама, алатима за потрагу и подршку мобилности за младе европске мреже Eurodesk, као и могућностима за краткорочно и дугорочно волонтирање у иностранству кроз различите програме и међународне организације.

За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, најкасније до 15. септембра у 15 часова.

Имајући у виду ограничење броја места, предност ће добити пријаве које буду поднете раније.

Уторак, 21. септембар
Презентација: Како на студентску размену кроз програме Еразмус+ и ЦЕЕПУС?

Презензација ће се одржати уживо у Инфо центру Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат) у уторак, 21. септембра од 16 до 17 часова, уз пуно поштовање епидемиолошких мера (обавезно ношење заштитне маске, смањен број учесника и држање дистанце).

Презентација је намењена актуелним и будућим студентима основних, мастер и докторских студија на високошколским установама у Србији који су заинтересовани да један део својих студија проведу на стипендираној студентској размени у иностранству кроз програме Еразмус+ и ЦЕЕПУС. На вебинару ће бити речи о актуелним могућностима за пријаву, условима учешћа, висини и обухвату стипендија, потребној документацији и начину пријаве. Еразмус+ је програм ЕУ који омогућава размене студената државних и приватних високошколских установа из Србије у земљама Европе и шире, док је ЦЕЕПУС средњовропски програм који студентима државних високошколских установа омогућава размене у земљама средње и југоисточне Европе.

За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, најкасније до 20. септембра у 15 часова.

Имајући у виду ограничење броја места, предност ће добити пријаве које буду поднете раније.

Четвртак, 30. септембар
Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у четвртак, 30. септембра, у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара до 29. септембра у 15 часова.

Сталне активности током септембра

Среда, 1, 8, 15. 22. и 29. септембар
Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а плтребна им је подршка при регистрацији OID и/или PIC броја (јединствени идентификатори који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs.

Сесије је могуће организовати и онлајн. Расположиви термини су: 1, 8, 15. 22. и 29. септембар од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat
Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.