Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u oktobru 2021. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom oktobra 2021. godine organizuje događaje:

Sreda, 6. oktobar

Vebinar: Kako da odeš na omladinsku razmenu ili volontiranje u inostranstvu?

Vebinar je namenjen svim mladima do 30 godina, koji žele da se upoznaju sa Erazmus+ omladinskim razmenama, alatima za pretragu i podršku mobilnostima za mlade evropske mreže Eurodesk, kao i mogućnostima za kratkoročno i dugoročno volontiranje u inostranstvu kroz različite programe i međunarodne organizacije. Vebinar organizuje Fondacija Tempus – nacionalni Eurodesk centar u Srbiji, u sklopu kampanje „Time to move“ koju evropska mreža Eurodesk sprovodi svakog oktobra širom Evrope.

Vebinar se održava u sredu, 6. oktobra od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 5. oktobra u 15 časova.

Ponedeljak, 11. oktobar

Vebinar: Izbor srednje škole

Vebinar je namenjen učenicima 8. razreda osnovnih škola, kao podrška pri razmišljanju o srednjim školama (obrazovnim profilima) i njihovom rangiranju prilikom sastavljanja liste želja. Pored predstavljanja čestih pitanja i dilema sa kojima se mali maturanti susreću dok razmišljaju o izboru srednje škole, biće predstavljene praktične smernice za donošenje odluke o narednom nivou obrazovanja.

Vebinar se održava u ponedeljak 11. oktobra od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do ponedeljka 11. oktobra do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Utorak, 12. oktobar

Vebinar: Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa

Na vebinaru će biti predstavljena česta pitanja i problemi sa kojima se maturanti susreću dok razmišljaju o izboru studija kao i praktične smernice prilikom donošenja odluke o narednom nivou obrazovanja. Učesnici će imati prilike da postave pitanja u vezi sa temom i da iznesu svoje komentare.

Vebinar se održava u utorak, 12. oktobra od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do utorka, 12. oktobra do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Sreda, 13. oktobar

Vebinar: Prepoznaj svoje jake strane

U okviru ove teme učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja i kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i studijskim programima.

Vebinar se održava u sredu, 13. oktobra od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do srede, 13. oktobra godine do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Četvrtak, 14. oktobar

Vebinar: Upoznaj zanimanja

U okviru ove teme učenici imaju priliku da saznaju na koje načine mogu da prikupe informacije, kao i da opišu karakteristike zanimanja i studijskih programa koji su njima važni i značajni.

Vebinar se održava u četvrtak, 14. oktobra od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do četvrtka, 14. oktobra do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Četvrtak, 14. oktobar

Studentski kulturni centar Beograd (velika sala)

Prezentacija: Mogućnosti za mobilnost studenata kroz programe Erazmus+ i CEEPUS

Prezentacija se održava u četvrtak, 14. oktobra sa početkom u 18 časova, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra Beograd. Događaj se organizuje u saradnji Fondacije Tempus – nacionalnog Eurodesk centra u Srbiji i SKC-a Beograd, u sklopu kampanje „Time to move“ koju evropska mreža Eurodesk sprovodi svakog oktobra širom Evrope.

Tokom prezentacije zainteresovani će dobiti odgovore na pitanja kako otići na strani univerzitet na stipendiranu studentsku razmenu na osnovnim, master ili doktorskim studijama kroz Erazmus+ i CEEPUS programe, šta su Erazmus Mundus zajednički master programi, šta su Eurodesk i Europass i kako ih koristiti u potrazi i prijavi za mobilnost u inostranstvo.

Za učešće nije potrebna registracija. Broj učesnika će biti biti ograničen i usklađen sa važećim epidemiološkim merama.

Petak, 15. oktobar

Vebinar: Istraži svoje karijerne opcije

U okviru ove teme učenici  će imati priliku da kreiraju svoje karijerne opcije kroz niz praktičnih vežbi kroz koje razmatraju različite opcije, npr. rangiranje studijskih programa, zanimanja.

Vebinar se održava u petak, 15. oktobra 2021. godine od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do petka, 15. oktobra do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Petak, 15. oktobar

Vebinar: Kako da se prijavite za CEEPUS razmenu?

Vebinar je namenjen studentima i predavačima na državnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru CEEPUS programa. Osim opštih informacija o programu, na vebinaru će, korak po korak, biti demonstrirano kako se podnose prijave za CEEPUS mobilnosti.

CEEPUS je srednjovropski program univerzitetske razmene koji studentima i akademskom osoblju sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije omogućava akademske boravke u zemljama srednje i jugoistočne Evrope. 

Vebinar se održava u petak15. oktobra u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 14. oktobra u 15 časova

Sreda, 20. oktobar

Prezentacija: Erazmus+ mobilnost nastavnika – iz prve ruke

Događaj je namenjen direktorima, nastavnicima i stručnim saradnicima škola, predškolskih i ustanova za obrazovanje odraslih, a organizuje se u susret predstojećem opštem pozivu za Erazmus+ projekte za 2022. godinu. Prisutni će iz iskustva sa mobilnosti kolega i razgovora sa njima moći da saznaju kako izgleda mobilnost nastavnika sprovedena kroz KA1 projekte Erazmus+ programa, koje aktivnosti se mogu sprovoditi u inostranstvu, koja se znanja i veštine mobilnošću mogu steći i unaprediti, i zašto je sve to važno i za pojedince i za njihove ustanove.

Prezentacija će se održati onlajn u sredu, 20. oktobra od 17 do 18 časova. Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 20. oktobra u 12 časova

Petak, 22. oktobar

Vebinar: Resursi za pisanje Erazmus+ projekata

Vebinar je namenjen predstavnicima svih vrsta organizacija i ustanova aktivnih u oblasti obrazovanja, mladih i sporta koji planiraju da u narednom periodu učestvuju u pisanju i podnošenju prijava Erazmus+ projekata.

Učesnici vebinara će moći da saznaju koje sve besplatne resurse Fondacije Tempus i Evropske komisije mogu da iskoriste prilikom osmišljavanja i pisanja Erazmus+ projekata. Između ostalog, biće reči o platformi Erasmus+ project results, informacijama dostupnim na sajtu Erazmus+ programa u Srbiji, prezentacijama, video tutorijalima, kao i o aktivnostima podrške Fondacije Tempus u toku trajanja konkursa (info dani, radionice za pisanje projekata, konsultacije).

Vebinar se održava u petak, 22. oktobra sa početkom u 16 časova, a za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular do 21. oktobra u 15 časova.

Sreda, 27. oktobar

Vebinar: Upoznaj se sa Erazmus Mundus zajedničkim master programima

Vebinar je namenjen svim aktuelnim i svršenim studentima koji žele da se informišu o mogućnosti za konkurisanje za upis na celokupne stipendirane master studije na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master programa u akademskoj 2022/2023. godini. 

Na vebinaru će, između ostalog, biti reči o katalogu dostupnih master programa, uslovima i načinu prijave, najčešće traženoj dokumentaciji, kao i obuhvatu stipendija. Učesnici će takođe imati priliku da od alumniste programa saznaju više o toku prijave, selekcije i studiranja na jednom od zajedničkih master programa. 

Vebinar se održava u sredu, 27. oktobra, sa početkom u 16 časova. Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular najkasnije do 26. oktobra u 15 časova.

Petak, 29. oktobar

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 29. oktobra, u 16 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara do 28. oktobra u 15 časova.

Stalne aktivnosti tokom oktobra

Sreda, 6, 13, 20. i 27. oktobar

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a pltrebna im je podrška pri registraciji ODI i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Sesije je moguće organizovati i onlajn. Raspoloživi termini su: 6, 13, 20. i 27. oktobar od 12 do 13 časova.

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem Skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara.

Facebook live chat

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.