Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u novembru 2023. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u okviru svog mesečnog programa aktivnosti tokom novembra 2023. godine, organizuje događaje:

  • Vebinar ‒ Eurodesk prilike za mobilnost mladih u Evropi (7. novembar, 1617 časova);
  • Vebinar  Prepoznaj svoje veštine i interesovanja (15. novembar, 12.30–13.15 časova);
  • Vebinar Studiraj u Srbiji (20. novembar, 16‒17 časova);
  • Vebinar  Upoznaj zanimanja (22. novembar, 12.30–13.15 časova);
  • Vebinar ‒ Europass dokument o mobilnosti – šta, kako i zbog čega? (23. novembar, 16–17 časova);
  • Radionica ‒Kako da uspešno kreirate novi Europass CV? (27. novembar, 15–17 časova);
  • Vebinar Kako da pronađete partnere za Erazmus+ projekte? (30. novembar, 16–17 časova).

 

Učešće u događajima drugih organizacija:

  • Sajam stipendija u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu (1. novembar, 14–15 časova);
  • Sajam stipendija u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu (3. novembar, 14–15 časova).

 

Utorak, 7. novembar

Vebinar: Eurodesk prilike za mobilnost mladih u Evropi

Vebinar je namenjen svim mladima, uključujući i mlade sa smanjenim mogućnostima, kao i osobama koje rade sa mladima (omladinski radnici), koje žele da se informišu o prilikama za mobilnost mladih u Evropi i o Eurodesk mreži koja te prilike promoviše. Učesnici vebinara moći će da se upoznaju sa Eurodesk sajtom, Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, studentske i omladinske razmene, prakse i slično u inostranstvu.

Vebinar organizuje Fondacija Tempus – Nacionalni Eurodesk centar u Srbiji, a održava se u utorak, 7. novembra od 16 do 17 časova. Prijava se vrši popunjavanjem registracionog formulara, koji je dostupan ovde, najkasnije do 7. novembra u 12 časova.  

Sreda, 15. novembar

Vebinar: Prepoznaj svoje veštine i interesovanja

U okviru vebinara Prepoznaj svoje veštine i interesovanja, učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku da opišu svoje veštine, znanja i radne navike i da nauče da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima, srednjim školama i fakultetima. U okviru ove teme, učenici imaju priliku i da prepoznaju svoje sklonosti i interesovanja, da ih opišu i analiziraju, kao i da ih povežu sa različitim programima u srednjim školama, fakultetima i zanimanjima. Vebinar se održava 15. novembra od 12.30 do 13.15 časova, a prijavljivanje se vrši popunjavanjem elektronskog formulara koji je dostupan ovde, najkasnije do 14. novembra 2023. godine u 15 časova.

 

Ponedeljak, 20. novembar

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u ponedeljak, 20. novembra, u 16 časova.

Tokom trajanja vebinara biće informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima i dobiće najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). 

Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Ujedno, dobiće odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji. 

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati mogu da se prijave popunjavanjem registracionog formulara do 20. novembra, u 12 časova

Elektronski formular je dostupan na ovom linku. 

 

Sreda, 22. novembar

Vebinar: Upoznaj zanimanja

Na vebinaru Upoznaj zanimanja, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju kako da prikupe informacije o zanimanjima i obukama, da navedu karakteristike obrazovnih profila, studijskih programa, obuka i kurseva koji su im važni i da se upoznaju sa različitim resursima koji mogu da im budu od pomoći prilikom donošenja odluke o izboru budućeg zanimanja. Vebinar se održava 22. novembra od 12.30 do 13.15 časova, a prijavljivanje se vrši popunjavanjem elektronskog formulara koji je dostupan na ovom linku, najkasnije do 21. novembra 2023. godine u 15 časova.

Četvrtak, 23. novembar

Vebinar: Europass dokument o mobilnosti – šta, kako i zbog čega?

Nacionalni Europass centar Srbije – Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen predstavnicima obrazovnih ustanova koje učestvuju u Erazmus+ projektima mobilnosti, nastavnicima i stručnim saradnicima, članovima projektnog tima i drugima koji žele da se detaljno informišu o procesu prijave za izdavanje Europass dokumenata o mobilnosti i očekivanim koracima.

Europass dokument o mobilnosti omogućava jasno i pregledno predstavljanje znanja i veština stečenih na nekoj drugoj inostranoj ustanovi i u nekom drugom okruženju. Na ovom vebinaru, zainteresovani će imati prilike da se upoznaju sa načinom izdavanja dokumenata o mobilnosti, ali i problemima s kojima se naš Europass centar susreće u praksi. Cilj vebinara je da sve zainteresovane pripremi i, na jednostavan način, pojasni postojeće nedoumice.

Vebinar se održava 23. novembra od 16 do 17 časova. Prijave za vebinar su otvorene do 23. novembra u 12 časova popunjavanjem elektronskog formulara koji je dostupan na ovom linku.

Ponedeljak, 27. novembar

Radionica: Kako da uspešno kreirate novi Europass CV?

Nacionalni Europass centar Srbije – Fondacija Tempus organizuje radionicu uživo, u prostorijama Informativnog centra (Terazije 39, I sprat, Beograd), u ponedeljak, 27. novembra od 15 do 17 časova.

Radionica je deo aktivnosti u okviru Erazmus+ nedelje i namenjena je svim studentima, učenicima, mladima, nastavnicima, zaposlenim osobama i tražiocima posla, kao i svim osobama koje žele da saznaju kako se koristi Europass platforma za formiranje kvalitetne radne biografije.

Naučiće kako da se registruju na pomenutu platformu, kako da na njoj kreiraju, čuvaju, dele i sa nje izvoze Europass profil (portfolio), radnu biografiju (CV) i propratno (motivaciono) pismo. U nastavku mogu da očekuju i dodatne informacije o funkcionalnostima u svrhu obrazovanja i zapošljavanja koje nudi Europass platforma.

Radionica se održava 27. novembra od 15 do 17 časova. Prijave za radionicu su otvorene do 27. novembra u 12 časova popunjavanjem elektronskog formulara koji je dostupan na ovom linku.

Četvrtak, 30. novembar

Vebinar: Kako da pronađete partnere za Erazmus+ projekte?

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen predstavnicima organizacija i ustanova aktivnih u sektorima obrazovanja, mladih i sporta koji žele da se informišu o dostupnim resursima koji mogu da olakšaju povezivanje sa kolegama širom Evrope i pronalaženje partnera za učešće u Erazmus+ projektima.

Učesnici će moći da se upoznaju sa bazom svih do sada odobrenih Erazmus+ projekata, platformama i mrežama koje su deo Erazmus+ programa, kao i drugim alatima za pronalaženje partnerskih organizacija u inostranstvu.

Vebinar se održava 30. novembra, od 16 do 17 časova. Prijave za vebinar su otvorene do 30. novembra u 12 časova popunjavanjem elektronskog formulara koji je dostupan na ovom linku.

Učešće u događajima drugih organizacija

Sreda, 1. novembar

Vebinar: Mogućnosti za mobilnost studenata kroz programe Erazmus+ i CEEPUS

Predstavnici Fondacije Tempus učestvovaće na Sajmu stipendija u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu, koji se održava onlajn, 1. novembra od 14 do 15 časova. Studentima Univerziteta u Kragujevcu biće predstavljene mogućnosti za studentske razmene i prakse kroz programe Erazmus+ i CEEPUS, kao i za celokupne master studije na Erazmus Mundus zajedničkim master programima.

Vebinar se održava u sredu, 1. novembra od 14 do 15 časova. Više informacija o načinu prijave biće dostupno uskoro.

Petak, 3. novembar

Vebinar: Europass platforma i alati za usavršavanje

Predstavnici Fondacije Tempus učestvovaće na Sajmu stipendija u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu, koji se održava onlajn, 3. novembra od 14 do 15 časova. Studentima će biti predstavljeni Europass mreža i alati koji mogu da im posluže u predstavljanju stečenih veština i obrazovanju.

Vebinar se održava u petak, 3. novembra od 14 do 15 časova. Više informacija o načinu prijave biće dostupno uskoro.

 

Stalne aktivnosti tokom novembra

Sreda, 1, 8, 15, 22. i 29. novembar

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu da se prijave za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 9‒17 časova) ili slanjem poruke na adresu: info@tempus.ac.rs. Sesije mogu da se organizuju i onlajn. Raspoloživi termini su: 1, 8, 15, 22. i 29. novembar od 12 do 13 časova.

 

Euroguidance individualne konsultacije

Individualne konsultacije ‒ razgovori sa psihologom/pedagogom za učenike koji imaju dileme u vezi sa izborom srednje škole/fakulteta održavaju se onlajn, utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 14 do 16 časova, a obavezno je prethodno zakazivanje popunjavanjem registracionog formulara koji je dostupan na ovom linku.  

Sve aktivnosti podrške učenicima su besplatne, a više informacija  dostupno je ovde.  

Facebook live chat

Pored imejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede, od 16 do 17 časova, i svakog petka, od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete da kontaktirate sa Fondacijom Tempus telefonom na broj 011 33 42 430 (opcija 1) ili slanjem imejla na adresu info@tempus.ac.rs.