Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u martu 2022. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti, tokom marta 2022. godine organizuje događaje: 

Učešće u događajima drugih organizacija

Petak, 4. mart

Vebinar: Kako da odeš na studentsku razmenu kroz Erazmus+ program?

Vebinar je namenjen aktuelnim i budućim studentima osnovnih, master i doktorskih studija na visokoškolskim ustanovama u Srbiji koji su zainteresovani da jedan deo svojih studija provedu na stipendiranoj studentskoj razmeni u inostranstvu. Na vebinaru će biti reči o uslovima učešća na Erazmus+ razmenama, visini i obuhvatu stipendija, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave.

Vebinar se održava u petak, 4. marta od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak registracioni formular, najkasnije do petka, 4. marta u 12 časova.

Utorak, 8. mart 

Onlajn radionica: Upoznaj zanimanja 

Radionica „Upoznaj zanimanja“ namenjena je učenicima srednjih škola koji žele da saznaju kako mogu da prikupe informacije o zanimanjima i obukama. Nakon ove besplatne radionice učesnici će znati: da navedu karakteristike zanimanja koji su im važni; da navedu karakteristike obrazovnih profila, studijskih programa, obuka i kurseva koje su im važne; kako da saznaju kakva je obuka potrebna za zanimanja koja su im važna; o različitim resursima koji mogu da im budu o pomoći prilikom ponovnog preispitivanja.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je utorak, 8.3.2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje se vrši do utorka 8. marta do 9 časova popunjavanjem  registracionog formulara.

Sreda, 9. mart

Onlajn radionica: Istraži svoje karijerne opcije

Radionica „Istraži svoje karijerne opcije“ namenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola koji žele da istraže i definišu različite opcije za svoju buduću karijeru. Nakon ove besplatne radionice učesnici će znati: nekoliko različitih tehnika donošenja odluka, da definišu ključne kriterijume za donošenje odluke, kao i o različitim resursima koji mogu da im budu od pomoći prilikom ponovnog preispitivanja.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je sreda, 9.3.2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje je otvoreno do srede 9. marta do 9 časova i vrši se popunjavanjem  registracionog formulara.

Četvrtak, 10. mart 

Onlajn radionica za srednjoškolce: ,,Kako napisati dobar CV?“ 

Ova onlajn radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za praksu, volontiranje, kurseve, stipendiju ili upis na fakultet. Učenici će saznati od kojih delova se sastoji dobar CV, koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju, zašto je važna samoprocena veština, koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći, kao i korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata. 

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je četvrtak, 10.3.2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje je otvoreno do četvrtka 10. marta do 9 časova i vrši se popunjavanjem  registracionog formulara.

Utorak, 15. mart 

Vebinar: Putuj Evropom: učestvuj u DiscoverEU takmičenju za osamnaestogodišnjake 

DiscoverEU inicijativa nudi osamnaestogodišnjacima iz Srbije priliku da osvoje besplatne vozne propusnice za putovanje po drugim evropskim državama. DiscoverEU inicijativa se već godinama uspešno realizuje u državama članicama Evropske unije, a od prošle godine je deo Erazmus+ programa. Od ove godine, i mladi od 18 godina iz Srbije mogu da konkurišu za dobijanje putnih propusnica, i to u dva konkursna roka godišnje, na proleće i jesen. 

U cilju promovisanja DiscoverEU inicijative, Info centar Fondacije Tempus organizuje besplatan, jednočasovni vebinar u petak, 15. marta sa početkom u 16 časova. Vebinar je namenjen mladima, a poslebno mladima koji ove godine pune 18 godina, kao i svima onima koji rade sa mladima: nastavnicima, omladinskim radnicima, stručnim saradnicima i roditeljima. Učesnici vebinara će dobiti detaljne informacije o pravilima učešća u DiscoverEU inicijativi, očekivanim rokovima za konkurisanje, postupku prijavljivanja, vrstama putnih propusnica i svim ostalim detaljima u vezi sa učestvovanjem na DiscoverEU konkursima. 

Vebinar se održava u utorak, 15. marta od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak registracioni formular najkasnije do 15. marta, u 12 časova.

Utorak, 15. mart 

Vebinar: Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa

Vebinar „Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa“ namenjen je učenicima srednje škole, a cilj vebinara jeste predstavljanje koraka u donošenju i realizaciji odluke kao, i pripremi za naredne faze karijernog razvoja (poput prilagođavanja na novu sredinu). Tokom vebinara biće predstavljena česta pitanja i problemi sa kojima se maturanti susreću dok razmišljaju o izboru studija kao, i praktične smernice prilikom donošenja odluke o narednom nivou obrazovanja. Učesnici će imati prilike da postave pitanja u vezi sa temom i da se iznesu svoje komentare. Vebinar se održava u utorak, 15.3.2022. od 12.30 do 13.15 časova. Prijavljivanje je otvoreno do utorka 15. marta do 9 časova, a vrši se popunjavanjem registracionog formulara.

Utorak, 22. mart 

Vebinar: Kako da uspešno kreirate novi Europass CV?

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje praktičan, jednočasovni vebinar namenjen studentima, učenicima, mladima, nastavnicima, zaposlenim osobama i onima koji traže posao, kao i svim osobama koje žele da saznaju kako se koristi inovirana Europass platforma. Na vebinaru će biti demonstrirano kako se vrši registracija na Europass platformi, kako se na njoj kreiraju, čuvaju, dele i sa nje izvoze Europass profil (portfolio), radna biografija (CV) i propratno pismo, kao i koje dodatne funkcionalnosti u svrhu obrazovanja i zapošljavanja nudi ova platforma.

Vebinar se održava u utorak, 22. marta, sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular do 22. marta u 12 časova.

Četvrtak, 24. mart 

Vebinar: Mogućnosti za nastavnike u novom Erazmus+ programu 

Vebinar je namenjen zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i ustanovama za obrazovanje odraslih. Prisutni će biti u prilici da se upoznaju sa mogućnostima koje pruža novi Erazmus+ program, poput profesionalnog usavršavanja kroz Erazmus+ projekte mobilnosti i projekte partnerstava za saradnju, Erazmus+ platformi i mreža (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), kao i sa aktivnostima međunarodne saradnje (TCA – Training and Cooperation Activities). 

Jednočasovni vebinar se održava u četvrtak, 24. marta, sa početkom u 16 časova. Za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak prijavni formular najkasnije do 24. marta u 12 časova.

Sreda, 30. mart 

Vebinar: Studiraj u Srbiji 

Fondacija Tempus organizuje vebinar u sredu, 30. marta u 16 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji. Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji. Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara do 30. marta u 12 časova.

Učešće u događajima drugih organizacija

Četvrtak, 10. mart 

Onlajn Međunarodni info dan Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu 

Predstavnici Fondacije Tempus učestvovaće na Međunarodnom info danu u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, koji se održava onlajn, 10. marta od 11 do 14 časova. Studentima FON-a će biti predstavljene mogućnosti za studentske razmene kroz programe Erazmus+ i CEEPUS, kao i za celokupne master studije na Erazmus Mundus zajedničkim master programima.

Petak, 18. mart 

Regionalni sajam obrazovanja „NOU fest“, Ćuprija 

Na desetom Regionalnom sajmu obrazovanja NOU Fest u Ćupriji (Hala sportova „Ada“) predstavnici Fondacije Tempus će, pored informisanja svih zainteresovanih posetilaca na štandu tokom celog sajamskog dana (18. mart, 1016 časova), održati  predavanja za učenike završnih razreda srednjih škola na temu izbora zanimanja i daljeg školovanja, kao i pisanja radne biografije. Takođe, biće održane prezentacije za zaposlene u školama o mogućnostima učešća u Erazmus+ projektima za mobilnost i saradnju škola i Erazmus+ mrežama i platformama za profesionalno usavršavanje i povezivanje sa kolegama iz inostranstva.

Stalne aktivnosti tokom marta 

Sreda, 2, 9, 16, 23. i 30. mart 

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja 

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu. Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 1018 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Sesije je moguće organizovati i onlajn. Raspoloživi termini su: 2, 9, 16, 23. i 30. mart od 12 do 13 časova

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature? 

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem Skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara.

Facebook live chat 

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije. Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.