Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u julu 2021. godine

Sreda, 7. jul

Vebinar: CEEPUS razmene za studente i nastavno osoblje

 Informativni centar Fondacije Tempus u sredu, 7. jula, organizuje vebinar u cilju informisanja svih zainteresovanih studenata i predavača na državnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji o mogućnostima i načinu prijave za razmene u okviru CEEPUS programa.

CEEPUS je srednjovropski program univerzitetske razmene koji studentima i akademskom osoblju sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije omogućava akademske boravke u zemljama srednje i jugoistočne Evrope. 

Vebinar se održava u sredu7. jula u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 6. jula u 15 časova

Petak, 16. jul

Vebinar: Kako da uspešno kreirate novi Europass CV?

Ova praktična onlajn sesija namenjena je studentima, učenicima, mladima, nastavnicima, zaposlenim osobama i tražiocima posla, kao i svim osobama koje žele da saznaju kako se koristi inovirana Europass platforma. Tokom vebinara će biti demonstrirano kako se registruje na platformu, kako se na njoj kreiraju, čuvaju, dele i sa nje izvoze Europass profil (portfolio), radna biografija (CV) i propratno pismo, kao i koje dodatne funkcionalnosti u svrhu obrazovanja i zapošljavanja su na raspolaganju.

Vebinar se održava u petak, 16. jula, sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 15. jula u 15 časova.

Četvrtak, 22. jul

Vebinar: Eurodesk – prilike za mobilnost mladih u Evropi


Vebinar je namenjen svim studentima, mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), koji su zainteresovani da saznaju više o prilikama za mobilnost mladih u Evropi i drugim korisnim aktuelnim informacijama na tu temu. Učesnici će se upoznati sa Eurodesk sajtom, Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost, koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, kao i sa novim Evropskim portalom za mlade. 

Vebinar se održava u četvrtak22. jula u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 21jula u 15 časova. 

Utorak, 27. jul

Vebinar: Erazmus+ platforme i mreže za profesionalno usavršavanje nastavnika

Vebinar je namenjen zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i ustanovama za obrazovanje odraslih.  

Prisutni će biti u prilici da se informišu o mogućnostima za profesionalno usavršavnje i povezivanje sa kolegama širom Evrope putem Erazmus+ platformi i mreža (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), nezavisno od toga da li već učestvuju ili planiraju učešće u Erazmus+ projektima.

Jednočasovni vebinar se održava u utorak, 27. jula, sa početkom u 16 časova. Za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak prijavni formular najkasnije do 26. jula u 15 časova.

Petak, 30. jul

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 30. jula, u 16 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o sistemu visokog obrazovanja u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Vebinar se izvodi na engleskom jeziku, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti za učešće putem kratkog registracionog formulara, najkasnije do 29. jula u 15 časova.

Učešće u događajima drugih organizacija

Četvrtak, 29. jul

Prezentacija: Kako da odeš na mobilnost u inostranstvo?, BEST Week Niš – Nedelja treninga i radionica

 

Tokom nedelje treninga i radionica koje organizuje studentska organizacija BEST Niš, Informativni centar Fondacije Tempus će u četvrtak, 29. jula u Nišu, održati dvočasovnu prezentaciju na teme studentskih razmena u okviru Erazmus+ i CEEPUS programa, celokupnih master studija (Erazmus Mundus zajednički master programi), Erazmus+ omladinskih razmena i dodatnih mogućnosti za neformalno obrazovanje kroz programe volontiranja u inostranstvu.

Tačno vreme i mesto održavanja prezentacije biće naknadno objavljeno.

Četvrtak, 29. jul

Prezentacija: Kako da uspešno kreiraš Europass CV?, BEST Week Niš – Nedelja treninga i radionica

Osim prezentacije o prilikama za mobilnost studenata i mladih u inostranstvu, Informativni centar Fondacija Tempus će u četvrtak, 29. jula, u sklopu BEST Week-a, predstaviti i inoviranu Europass platformu koja nudi mogućnost kreiranja ličnog profila, biografije ili motivacionog pisma, kao i jednostavno čuvanje relevantne dokumentacije u ličnoj biblioteci. Učesnici će biti u prilici i da dobiju kratke savete o sastavljanju biografije.

Tačno vreme i mesto održavanja prezentacije biće naknadno objavljeno.

Četvrtak, 29. jul

Prezentacija: Kako da uspešno planiraš karijeru?, BEST Week Niš – Nedelja treninga i radionica

 

Tokom nedelje treninga i radionica koje organizuje studentska organizacija BEST Niš, učesnicima će se predstaviti i Euroguidance centar Fondacije Tempus, koji će održati prezentaciju na temu planiranja karijere namenjenu studentima. Izlaganje će obuhvatiti teme poput tradicionalnog i modernog shvatanja karijere, osnovnih koraka u procesu planiranja karijere i teškoća sa kojima se studenti najčešće susreću na tom putu, ali će uključiti i praktične savete o načinima na koje učesnici mogu unaprediti svoje znanje i istaći sopstvene veštine u cilju konkurisanja za praksu ili posao. Studenti će imati priliku da učestvuju i u praktičnim vežbama koje im mogu pomoći u prepoznavanju prilika i prepreka na putu do željene karijere i da naprave plan za njihovo prevazilaženje.

Tačno vreme i mesto održavanja prezentacije biće naknadno objavljeno.

Stalne aktivnosti tokom jula

Sreda, 7, 14, 21. i 28. jul

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

 

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji ODI i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Sesije je moguće organizovati i onlajn. Raspoloživi termini su: 7, 14, 21. i 28. jul od 12 do 13 časova.

Facebook live chat

 

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.