Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u februaru 2022. godine

Понедељак, 7. фебруар

Вебинар: Еразмус+ KA2 пројекти партнерстава

Вебинар је намењен свим заинтересованим за учешће у Еразмус+ проjектима партнерстава за сарадњу и малих партнерстава у актуелном конкурсном року (23. март 2022. године). Током догађаја, учесници ће се упознати са овим типом пројеката, који за циљ имају развој, размену и примену иновативних пракси и спровођење заједничких иницијатива које промовишу сарадњу, узајамно учење и размену искустава на европском нивоу.

Вебинар се одржава у понедељак, 7. фебруара са почетком у 16 часова. За пријаву на догађај је потребно попунити кратак регистрациони формулар најкасније до понедељка, 7. фебруара у 12 часова.

Уторак, 8. фебруар

Онлајн радионица: Препознај своје вештине

Радионица „Препознај своје вештине“ намењена је ученицима средњих школа који желе да препознају своје вештине, знања и радне навике као и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и факултетима. Такође ће имати прилику да сазнају о различитим ресурсима који могу да им буду од помоћи у овом процесу, тј. сазнати где све могу да нађу релевантне информације на ову тему.

Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. Време одржавања је уторак, 8. фебруар 2022. од 15 до 16.30 часова. Пријављивање се врши до уторка, 8. фебруара до 9 часова попуњавањем регистрационог формулара.

Среда, 9. фебруар

Онлајн радионица: Препознај своја интересовања

Радионица „Препознај своја интересовања“ намењена је ученицима средњих школа који желе да препознају своја интересовања и склоности, као и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и факултетима. Учесници ће сазнати на које начине могу препознати различите области интересовања и на који начин да их анализирају. Такође , учесници ће имати прилику да чују више о различитим ресурсима који могу да им буду од помоћи, тј. сазнати где све могу да нађу релевантне информације на ову тему.

Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. Време одржавања је среда, 9. фебруар 2022. од 15 до 16.30 часова.

Пријављивање је отворено до среде, 9. фебруара до 9 часова и врши се попуњавањем регистрационог формулара.

Четвртак, 10. фебруар

Онлајн радионица за средњошколце: Како написати добар CV?

Ова онлајн радионица је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за праксу, волонтирање, курсеве, стипендију или упис на факултет.

Ученици ће сазнати из којих делова се састоји добар CV, који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу, зашто је важна самопроцена вештина, које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи, као и корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата.

Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. Време одржавања је четвртак, 10. фебруар 2022. од 15 до 16.30 часова.

Пријављивање је отворено до четвртка, 10. фебруара до 9 часова и врши се попуњавањем регистрационог формулара.

Четвртак, 10. фебруар

Студентски културни центар Београд (велика сала)

Радионица за студенте: Како написати добар CV?

Ова радионица у трајању од сат и по времена је намењена студентима, а посебно онима који након или у току студија желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за праксу, волонтирање, курсеве или будуће запослење.

Студенти ће сазнати из којих делова се састоји добар CV, који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу, зашто је важна самопроцена вештина, које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи, као и корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата. Сазнања се на радионици усвајају искуствено, кроз рад у групи и коришћењем Europass обрасца биографије.

Радионица ће се одржати уживо, у четвртак, 10. фебруара од 18 до 19.30 часова у Великој сали Студентског културног центра у Београду (Краља Милана 48). За пријаву учешћа потребно је попунити регистрациони формулар, најкасније до четвртка, 10. фебруара у 12 часова. Број учесника ће бити усклађен са важећим епидемиолошким мерама.

Petak, 18. februar

Studentska konferencija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Prezentacija: Mogućnosti za mobilnost studenata kroz programe Erazmus+ i CEEPUS

U okviru Studentske konferencije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Informativni centar Fondacije Tempus će 18. februara 2022. godine održati prezentaciju o mogućnostima za mobilnost studenta kroz programe Erazmus+ i CEEPUS. Konferencija se organizuje u studentskom odmaralištu ”Radojka Lakić” na Avali. Tačno vreme održavanja prezentacije biće naknadno objavljeno.

Tokom prezentacije studenti će dobiti odgovore na pitanja kako otići na strani univerzitet na stipendiranu studentsku razmenu na osnovnim, master ili doktorskim studijama kroz Erazmus+ i CEEPUS programe, šta su Erazmus Mundus zajednički master programi, šta su Eurodesk i Europass i kako ih koristiti u potrazi i prijavi za mobilnost u inostranstvo.

Уторак, 22. фебруар

Вебинар: Како подржати дете у доношењу одлуке о избору занимања?

Вебинар је намењен  родитељима  ученика завршних разреда основних и средњих школа.

Током вебинара  родитељи ће имати прилику да сазнају на које начине могу да подрже своје дете у процесу доношења одлуке о избору занимања, за које кораке у избору занимања и даљег школовања је посебно важна њихова подршка и да се упознају са различитим примерима како у различитим фазама процеса доношење одлуке могу да помогну (нпр. пре подношења листе жеља за упис средње школе или непосредно пред пријемни испит). Учесници ће имати прилике да поставе питања у вези са темом и да се изнесу своје коментаре.

Вебинар у трајању од сат времена се одржава у уторак, 22. фебруара 2022. од 16 до 17 часова. Пријављивање је отворено до уторка, 22. фебруара до 9 часова, а врши се попуњавањем  регистрационог формулара.

Среда, 23. фебруар

Вебинар: Еразмус+ пројекти у области спорта

Једночасовни вебинар је намењен представницима спортских клубова, друштава, савеза, удружења, као и другим организацијама и установама активним у области спорта, који желе да сазнају више о актуелном конкурсном року за пријаву пројеката у области спорта у оквиру програма Еразмус+ (23. март / 7. април 2022. године) и начину на који је могуће учествовати. Такође ће се упознати са техничким аспектима поступка подношења пројеката путем портала Funding & tender opportunities.

Вебинар се одржава у среду, 23. фебруара, од 16 до 17 часова. За пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар до 23. фебруара у 12 часова.

Четвртак, 24. фебруар

Вебинар: Мој Еуродеск водич за мобилност

Вебинар је намењен свим младим особама заинтересованим за мобилност у сврху формалног и/или неформалног учења у иностранству, њиховим родитељима, као и особама које раде са младима, укључујући наставнике и стручне сараднике у школама и особље високошколских установа.

На вебинару ће бити представљен садржај нове онлајн публикације Националног Еуродеск центра Србије „Мој Еуродеск водич за мобилност“, која садржи информације о програмима Европске уније Еразмус+ и Европска иницијатива за солидарност, али и бројним другим програмима и могућностима за мобилност у сврху студирања, волонтирања и пракси у Европи, базама омладинских организација које могу помоћи пре, у току и након мобилности, као и практичне информације за путовање и боравак у Европи.

Вебинар се одржава у четвртак, 24. фебруара од 16 до 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак регистрациони формулар, најкасније до 24. фебруара у 12 часова.

Петак, 25. фебруар

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 25. фебруара у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара до 25. фебруара у 12 часова.

Сталне активности током јануара

Среда, 2, 9. и 23. фебруар

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а пoтребна им је подршка при регистрацији OID и/или PIC броја (јединствени идентификатори који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Сесије је могуће организовати и онлајн. Расположиви термини су: 2, 9, и 23. фебруар од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре? 

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара. 

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.