Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u februaru 2021. godine

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током фебруара 2021. године организује догађаје: 

  • Вебинар: Могућности за волонтирање младих у Европи, 5. фебруар, 16-17 часова
  • Вебинар: Како на студентску размену кроз Еразмус+ програм?, 11. фебруар, 16-17 часова
  • Онлајн радионице за ученике средњих школа: Подршка у налажењу одговора на питање Шта после матуре, 17, 18. и 19. фебруар, 10-11.30 часова
  • Предавање за студенте: Истражи своје каријерне опције, 18. фебруар, 18-19 часова (СКЦ Београд)
  • Вебинар: Како користити нови Europass у раду са ученицима и младима?, 19. фебруар, 16-17 часова
  • Вебинар: Ресурси за писање Еразмус+пројеката, 24. фебруар, 16-17 часова
  • Вебинар: Студирај у Србији, 26. фебруар, 16-17 часова
  • Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја, 3, 10, 17. и 24. фебруар, од 12 до 13 часова
  • Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

 

Петак, 5. фебруар

Вебинар: Могућности за волонтирање младих у Европи

Вебинар је намењен свим студентима и младим особама које су заинтересоване да сазнају више о програмима и приликама за краткорочно и дугорочно волонтирање у Европи и шире. Учесници ће се упознати са волонтерским пројектима кроз програм ЕУ Европска иницијатива за солидарност, али и другим волонтерским приликама које је могуће пронаћи путем базе могућности за мобилност европске мреже Eurodesk.

Вебинар се одржава у петак, 5. фебруара у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 5. фебруара у 12 часова.

Четвртак, 11. фебруар

Вебинар: Како на студентску размену кроз Еразмус+ програм?

Вебинар је намењен актуелним и будућим студентима основних, мастер и докторских студија на високошколским установама у Србији који су заинтересовани да један део својих студија проведу на стипендираној студентској размени у иностранству. На вебинару ће бити речи о условима учешћа на Еразмус+ разменама, висини и обухвату стипендија, потребној документацији и начину пријаве.

Вебинар се одржава у четвртак, 11. фебруара од 16 до 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак регистрациони формулар, најкасније до 11. фебруара, у 12 часова.

Среда 17. фебруар, четвртак 18. фебруар и петак 19. фебруар

Онлајн радионице за ученике средњих школа: Подршка у налажењу одговора на питањеШта после матуре

Tоком фебруара, Euroguidance центар наставља да организује активности подршке ученицима завршних разреда средњих школа који трагају за одговором на питање „Шта после матуре?”. Радионице „Шта после матуре?”имају за циљ да помогну ученицима завршних разреда средње школе да кроз интерактивне вежбе нађу одговоре на њима важна питања о будућим корацима у каријери након завршетка средње школе.

Радионице за средњошколце се одржавају онлајн, путем Microsoft Teams платформе, од 10.00 до 11.30часова.

„Препознај своје јаке стране“, среда, 17. фебруар – у оквиру ове теме ученици имају прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања и како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и студијским програмима.

Упознај занимања, четвртак, 18. фебруар – у оквиру ове теме ученици имају прилику да сазнају на које начине могу да прикупе информације, као и да опишу карактеристике занимања и студијских програма који су њима важни и значајни.

„Истражи своје каријерне опције“, петак 19. фебруар – у оквиру ове теме ученици стварају своје опције каријере кроз низ практичних вежби кроз које разматрају различите опције, нпр. рангирање студијских програма, занимања.

Ученици се могу пријавити за учешће на једној или на све три радионице. Како је број учесника ограничен на 20, предност ће имати ученици који су се пријавили за све три радионице. За пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар, најкасније до 12. фебруара у 12 часова. 

Четвртак, 18. фебруар

Предавање за студенте: Истражи своје каријерне опције

У сарадњи са Студентским културним центром Београд, Фондација Темпус – Национални Euroguidance центар организује предавање намењено студентима у оквиру кога ће присутни моћи да сазнају како да прикупе информације о развоју каријере (упознавање занимања, начини за стручно усавршавање, вештине битне за проналажење првог посла), које опције су на располагању за усавршавање током различитих фаза студирања (бирање мобилности током студија, избор праксе, опције за наставак студија) и упознају се са техникама доношења одлуа за формулисање личних опција каријерног развоја.

Ово једночасовно предавање се одржава 18. фебруара у 18 часова у Великој сали СКЦ Београд (Краља Милана 48), а воде га особе са вишегодишњим искуством у области каријерног вођења и саветовања и раду са ученицима и студентима на ову тему. За учешће није потребна регистрација, а за присуство је потребно придржавање свих актуелних епидемилошких мера. 

Петак, 19. фебруар

Вебинар: Како користити нови Europass у раду са ученицима и младима? 

Вебинар је намењен наставницима и омладинским радницима који са ученицима и младима спроводе, или су заинтересовани за спровођење, активности на представљању знања и вештина кроз радну биографију (CV).

Учесници ће сазнати како се користи иновирана Europass платформа за креирање личног профила, CV-а и мотивационог писма, и како се она може искористити у контексту рада са ученицима и младима на препознавању, самопроцени, дефинисању и представљању вештина и знања.

Вебинар се одржава у петак, 19. фебруара са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 19. фебруара у подне.

Среда, 24. фебруар

Вебинар: Ресурси за писање Еразмус+ пројеката

Вебинар је намењен представницима свих врста организација и установа активних у области образовања, младих и спорта који планирају да у наредном периоду учествују у писању и подношењу пријава Еразмус+ пројеката.

Учесници вебинара ће моћи да сазнају које све бесплатне ресурсе Фондације Темпус и Европске комисије могу да искористе приликом осмишљавања и писања Еразмус+ пројеката. Између осталог, биће речи о платформи Erasmus+ project results, информацијама доступним на сајту Еразмус+ програма у Србији, презентацијама, видео туторијалима, као и о активностима подршке Фондације Темпус у току трајања конкурса (инфо дани, радионице за писање пројеката, консултације).

Вебинар се одржава у среду, 24. фебруара са почетком у 16 часова, а за пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар до 24. фебруара у подне.

Петак, 26. фебруар

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 26. фебруара, у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена и ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара до 26. фебруара у 12 часова.

Сталне активности током децембра

Среда, 3, 10, 17. и 24. фебруар

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а потребна им је подршка при регистрацији OID и/или PIC броја (јединствених идентификатора који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Расположиви термини су: 3, 10, 17. и 24. фебруар од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.