Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u aprilu 2022. godine

Уторак, 5. април

Онлајн радионица за основце: Препознај своје вештине

Радионица „Препознај своје вештине“ намењена је ученицима основних школа који желе да препознају своје вештине, знања и радне навике као и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, образовним профилима и средњим школама. Такође ће имати прилику да сазнају о различитим ресурсима који могу да им буду од помоћи у овом процесу, тј. сазнати где све могу да нађу релевантне информације на ову тему.

Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. Време одржавања је уторак, 5.4.2022. од 15 до 16.30 часова. Пријављивање се врши до уторка, 5. априла до 9 часова попуњавањем  регистрационог формулара.

Среда, 6. април

Онлајн радионица за основце: Препознај своја интересовања

Радионица „Препознај своја интересовања“ намењена је ученицима основних школа који желе да препознају своја интересовања и склоности, као и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, образовним профилима и средњим школама. Учесници ће сазнати на које начине могу препознати различите области интересовања и на који начин да их анализирају. Такође, учесници ће имати прилику да чују више о различитим ресурсима који могу да им буду од помоћи, тј. сазнати где све могу да нађу релевантне информације на ову тему.

Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. Време одржавања је среда, 6.4.2022. од 15 до 16.30 часова. Пријављивање је отворено до среде, 6. априла до 9 часова и врши се попуњавањем  регистрационог формулара.

Четвртак, 7. април

Онлајн радионица за основце: Упознај занимања

Радионица „Упознај занимања“ намењена је ученицима основних школа који желе да сазнају како могу да прикупе информације о занимањима и обукама. Након ове бесплатне радионице учесници ће знати: да наведу карактеристике занимања која су им важна; да наведу карактеристике образовних профила, студијских програма, обука и курсева које су им важне; како да сазнају каква је обука потребна за занимања која су им важна; о различитим ресурсима који могу да им буду о помоћи приликом поновног преиспитивања.

Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. Време одржавања је четвртак, 7.4.2022. од 15 до 16.30 часова. Пријављивање се врши до четвртка, 7. априла до 9 часова попуњавањем  регистрационог формулара.

Петак, 8. април

Онлајн радионица зa средњошколце: Како написати добар CV

Ова онлајн  радионица је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за праксу, волонтирање, курсеве, стипендију или упис на факултет. Ученици ће сазнати из којих делова се састоји добар CV, који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу, зашто је важна самопроцена вештина, које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи, као и корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата.

Радионица у трајању од 90 минута је интерактивног типа, а одржава се у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams. Време одржавања је петак, 8.4.2022. од 15 до 16.30 часова. Пријављивање је отворено до петка, 8. априла до 9 часова и врши се попуњавањем  регистрационог формулара.

Петак, 8. април

Вебинар: Путуј Европом: учествуј у DiscoverEU такмичењу за осамнаестогодишњаке

У оквиру програма Еразмус+, DiscoverEU иницијатива нуди осамнаестогодишњацима из Србије прилику да освоје бесплатне возне пропуснице за путовање по другим европским државама. Млади од 18 година из Србије од 7. до 21. априла по први пут могу да конкуришу за добијање ових пропусница и путују по Европи од лета ове године.

У циљу промоције DiscoverEU иницијативе и априлског конкурса, Инфо центар Фондације Темпус организује бесплатан, једночасовни вебинар намењен младима, а посебно младима рођеним од 1. јула 2003 до 30. јуна 2004, као и свима онима који раде са младима: наставницима, омладинским радницима, стручним сарадницима и родитељима. Учесници вебинара ће добити детаљне информације о поступку пријављивања, правилима учешћа, врстама путних пропусница и свим осталим детаљима у вези са учествовањем у DiscoverEU.

Вебинар се одржава у петак, 8. априла од 16 до 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак регистрациони формулар, најкасније до петка, 8. априла, у 12 часова.

Уторак, 12. април

Вебинар: Како савладати трему пред завршни/пријемни испит?

У оквиру ове теме ученици основних и средњих школа имају прилику да сазнају различите начине за превазилажење треме и осмисле свој план за суочавање са тремом приликом полагања завршног или пријемног испита.

Вебинар у трајању од 45 минута одржава се у онлајн формату, путем платформе WebinarNinja. Време одржавања је уторак, 12.4.2022. од 12.30 до 13.15 часова. Пријављивање је отворено до уторка, 12. априла до 9 часова и врши се попуњавањем   регистрационог формулара.

Среда, 13. април

Вебинар: Избор средње школе

У оквиру ове теме биће представљена честа питања и дилеме са којима се мали матуранти сусрећу док размишљају о избору средње школе и образовног профила, као и практичне смернице приликом доношења одлуке о наредном нивоу образовања.

Вебинар у трајању од 45 минута одржава се у онлајн формату, путем платформе WebinarNinja. Време одржавања је среда, 13.4.2022. од 12.30 до 13.15 часова. Пријављивање је отворено до среде, 13. априла до 9 часова и врши се попуњавањем    регистрационог формулара.

Понедељак, 18. април

Вебинар: Еразмус+ пројекти за мобилност наставника и сарадњу школа

Вебинар је намењен запосленима у основним и средњим школама и предшколским установама заинтересованим за учешће у Еразмус+ пројектима у области општег и стручног образовања и обука. Учесници ће моћи да сазнају какве могућности за професионално усавршавање нуди Еразмус+ програм, које све активности у иностранству се могу спроводити у оквиру пројеката мобилности (КА1), шта су то пројекти партнерстава (КА2), који су услови учешћа, који су наредни рокови за подношење пројектних пријава и какву подршку у том процесу могу добити од Фондације Темпус.

Вебинар ће се одржати у понедељак, 18. априла од 16 до 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар најкасније до 18. априла у 12 часова.

Среда, 27. април

Вебинар: Како да одеш на омладинску размену или волонтирање у иностранству?

Вебинар је намењен свим младима до 30 година, који желе да се упознају са Еразмус+ омладинским разменама, алатима за претрагу и подршку мобилностима за младе европске мреже Eurodesk, као и могућностима за краткорочно и дугорочно волонтирање у иностранству кроз различите програме и међународне организације. Вебинар организује Фондација Темпус – национални Eurodesk центар у Србији, у склопу Европске године младих.

Вебинар се одржава у среду, 27. априла од 16 до 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, најкасније до 27. априла у 15 часова.

Петак, 29. април

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 29. априла, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара до 29. априла у 12 часова.

Сталне активности током априла

Среда, 6, 13, 20. и 27. април

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а пoтребна им је подршка при регистрацији OID и/или PIC броја (јединствени идентификатори који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Сесије је могуће организовати и онлајн. Расположиви термини су: 6, 13, 20. и 27. април од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.