Aktivnosti Info centra u decembru 2021. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom decembra 2021. godine organizuje događaje:

Понедељак, 6. децембар

Вебинар: Како да успешно креирате нови Europass CV?

У склопу Еразмус+ недеље, Информативни центар Фондације Темпус организује практичан, једночасовни вебинар намењен студентима, ученицима, младима, наставницима, запосленим особама и тражиоцима посла, као и свим особама које желе да сазнају како се користи иновирана Europass платформа. На вебинару ће бити демонстрирано како се врши регистрација на Europass платформи, како се на њој креирају, чувају, деле и са ње извозе Europass профил (портфолио), радна биографија (CV) и пропратно писмо, као и које додатне функционалности у сврху образовања и запошљавања нуди ова платформа.

Вебинар се одржава у понедељак, 6. децембра, са почетком у 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 5. децембра у 23.59 часова.

Четвртак, 9. децембар

Студентски културни центар Београд (велика сала)

Презентација: Еразмус+ пројекти за основне и средње школе и предшколске установе

У оквиру Еразмус+ недеље, Информативни центар Фондације Темпус у сарадњи са Студентским културним центром Београд организује презентацију намењену запосленима у основним и средњим школама и предшколским установама заинтересованим за учешће у Еразмус+ пројектима у области општег и стручног образовања и обука. Учесници ће из прве руке моћи да чују искуства и савете колега из ШОСО „Антон Скала“ из Београда о подношењу и спровођењу пројеката, са посебним освртом на тему инклузије.

Поред тога, учесници ће од представника Инфо центра Фондације Темпус бити у прилици да сазнају опште информације о томе какве могућности за професионално усавршавање нуди Еразмус+ програм, које све активности у иностранству се могу спроводити у оквиру пројеката мобилности (КА1), шта су то пројекти сарадње (КА2), који су услови учешћа, рокови за подношење пројектних пријава и какву подршку у том процесу могу добити од Фондације Темпус.

Презентација ће се одржати у четвртак, 9. децембра од 18 до 19 часова, у великој сали Студентског културног цента у Београду (Краља Милана 48). Број учесника ће бити ограничен и усклађен са епидемиолошким мерама. За пријаву учешћа је потребно попунити кратак пријавни формулар најкасније до 9. децембра у 12 часова.

Уторак, 14. децембар

Вебинар: Избор средње школе

Вебинар је намењен ученицима 8. разреда основних школа, као подршка при размишљању о средњим школама (образовним профилима) и њиховом рангирању приликом састављања листе жеља. Поред представљања честих питања и дилема са којима се мали матуранти сусрећу док размишљају о избору средње школе, биће представљене практичне смернице за доношење одлуке о наредном нивоу образовања.

Вебинар се одржава у уторак 14. децембра од 12.30 до 13.15 часова. Пријављивање се врши до уторка 14. децембра до 9 часова попуњавањем регистрационог формулара.

Среда, 15. децембар

Вебинар: Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма

На вебинару ће бити представљена честа питања и проблеми са којима се матуранти сусрећу док размишљају о избору студија као и практичне смернице приликом доношења одлуке о наредном нивоу образовања. Учесници ће имати прилике да поставе питања у вези са темом и да изнесу своје коментаре.

Вебинар се одржава у среду, 15. децембра од 12.30 до 13.15 часова. Пријављивање се врши до среде, 15. децембра до 9 часова попуњавањем регистрационог формулара.

Среда, 15. децембар

Вебинар: Еразмус+ мобилност наставника у Француску

Фондација Темпус и Француски институт у Србији позивају наставнике и стручне сараднике из основних и средњих школа, предшколских и установа које се баве образовањем одраслих, који су заинтересовани да се преко Еразмус+ програма професионално усавршавају у Француској и сарађују са колегама из те земље, да се пријаве на бесплатни вебинар који се одржава у среду, 15. децембра.

Учесници ће моћи да сазнају основне информације о новоотвореном позиву за подношење Еразмус+ пројеката, могућностима које пројекти нуде за мобилност у сврху професионалног усавршавања, условима учешћа и роковима за подношење пројектних пријава. Такође ће бити представљене прилике за учење и усавршавање француског језика у оквиру Француског института у Србији, као један од могућих видова припреме за мобилност. Учесници ће из прве руке моћи да чују и искуства и савете колегинице која је учествовала на Еразмус+ мобилности у Француској.

Вебинар ће се одржати у среду, 15. децембра од 16 до 17 часова. За пријаву учешћа је потребно попунити кратак пријавни формулар најкасније до 15. децембра у 12 часова.

Среда, 22. децембар

Вебинар: Могућности за мобилност студената кроз Еразмус+ програм

Вебинар је намењен садашњим и будућим студентима свих нивоа студија на државним и приватним високошколским установама у Србији који су заинтересовани за учешће у Еразмус+ стипендираним студентским разменама и праксама у иностранству.

На вебинару ће бити речи о условима учешћа на Еразмус+ разменама, висини и обухвату стипендија, потребној документацији и начину пријаве. Такође ће бити пружене информације о додатном обухвату стипендије за који се могу пријавити студенти са хендикепом и студенти у неповољном социо-економском положају.

Вебинар се одржава у среду, 22. децембра од 16 до 17 часова. За учешће на вебинару потребно је попунити кратак пријавни формулар, најкасније до 21. децембра у 15 часова.

Среда, 29. децембар

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у среду, 29. децембра, у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара до 28. децембра у 15 часова.

Сталне активности током децембра

Среда, 1, 15, 22. и 29. децембар

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а плтребна им је подршка при регистрацији ODI и/или PIC броја (јединствени идентификатори који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Сесије је могуће организовати и онлајн. Расположиви термини су: 1, 15, 22. и 29. децембар од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре? 

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.