Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u oktobru 2020. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom oktobra 2020. godine organizuje događaje:

Učešće u događajima drugih organizacija i institucija:

  • Sajam stipendija Univerziteta u Kragujevcu (onlajn), druga polovina oktobra

 

Četvrtak, 1. oktobar

Prezentacija: Mogućnosti za mobilnost studenata kroz programe Erazmus+ i CEEPUS

Prezentacija se održava u četvrtak, 1. oktobra sa početkom u 18 časova, u maloj sali Studenetskog kulturnog centra Beograd. Događaj se organizuje u saradnji Fondacije Tempus – nacionalnog Eurodesk centra u Srbiji i SKC-a Beograd, u sklopu kampanje „Time to move“ koju evropska mreža Eurodesk sprovodi svakog oktobra širom Evrope. Za učešće nije potrebna registracija.

Tokom prezentacije zainteresovani će dobiti odgovore na pitanja kako otići na strani univerzitet na stipendiranu studentsku razmenu na osnovnim, master ili doktorskim studijama kroz Erazmus+ i CEEPUS programe, šta su Erazmus Mundus zajednički master programi, kao i koji resursi su na raspolaganju pri potrazi i prijavi za navedene, kao i druge vrste mobilnosti.

Utorak, 6. oktobar

Vebinar: Dodatni konkurs za Erazmus+ KA2 projekte strateških partnerstava

Povodom otvaranja dodatnog konkursa za podnošenje Erazmus+ projekata strateških partnerstava usled situacije sa pandemijom COVID-19 (druga runda Opšteg poziva za podnošenje prijava za 2020. godinu), Informativni centar organizuje vebinar namenjen organizacijama i ustanovama iz svih sektora zainteresovanim za učešće u ovim projektima. Tokom vebinara će biti predstavljene mogućnosti podnošenja dva tipa projekata strateških partnerstava (rok 29. oktobar u podne): Partnerstva za podršku u digitalnom obrazovanju (otvoreno za sektore opšteg obrazovanja, srednjeg stručnog obrazovanja i obuka i visokog obrazovanja) i Partnerstva za podsticanje kreativnosti (otvoreno za sektor mladih, opšteg obrazovanja i obrazovanja odraslih).

Ovaj jednočasovni vebinar se održava u utorak, 6. oktobra sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak registracioni formular najkasnije do 6. oktobra u podne.

 

Sreda, 7. oktobar

Vebinar: Kako otići na razmene kroz CEEPUS program?

Vebinar je namenjen studentima svih nivoa studija i nastavnom osoblju na državnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji koji su zainteresovani da se informišu o mogućnostima za mobilnost u okviru CEEPUS programa, uslovima i postupku prijavljivanja.

CEEPUS je srednjeevropski program univerzitetske razmene koji studentima i predavačima sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije omogućava akademske boravke u zemljama srednje i jugoistočne Evrope.

Vebinar se održava u sredu, 7. oktobra, sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak registracioni formular najkasnije do 7. oktobra u podne.

Četvrtak, 15. oktobar

Vebinar: Prepoznaj svoje jake strane

U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i studijskim programima.

Vebinar se održava u četvrtak, 15. oktobra, sa početkom u 12.30 i trajaće do 13.15. Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular, a rok za prijavu je 14. oktobar u 15 časova.

Petak, 16. oktobar

Vebinar: Erazmus Mundus zajednički master programi

Vebinar je namenjen svim aktuelnim i svršenim studentima, koji žele da se informišu o mogućnosti za konkurisanje za upis na celokupne stipendirane master studije na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master programa u akademskoj 2021/2022. godini. Na vebinaru će, između ostalog, biti reči o katalogu dostupnih master programa, uslovima i načinu prijave, najčešće traženoj dokumentaciji, kao i obuhvatu stipendija.

Vebinar se održava u petak, 16. oktobra, sa početkom u 16 časova. Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular najkasnije do 16. oktobra u podne.

Utorak, 20. oktobar

Vebinar: Prilike za mobilnost studenata i mladih – Eurodesk opportunity finder i European Youth Portal

Vebinar organizuje nacionalni Eurodesk centar u Srbiji, u sklopu kampanje „Time to move“ koju evropska mreža Eurodesk sprovodi svakog oktobra širom Evrope. Namenjen je svim studentima, mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), koji su zainteresovani da saznaju više o prilikama za mobilnost mladih u inostranstvu.

Učesnici će se upoznati sa Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost, koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, kao i sa Evropskim portalom za mlade koji daje dodatne informacije u svrhu planiranja putovanja, poput saveta, iskustava mladih sa mobilnosti, organizacija koje učestvuju u programima volontiranja itd.

Vebinar se održava u utorak, 20. oktobra sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 20. oktobra u podne.

 

 

Sreda, 21. oktobar

Vebinar: Vodič kroz novi Europass

Ova praktična onlajn sesija namenjena je studentima, učenicima, mladima, nastavnicima, zaposlenim osobama i tražiocima posla, kao i svim osobama koje žele da saznaju kako se koristi inovirana Europass platforma.

Tokom vebinara će biti demonstrirano kako se registruje na platformu, kako se na njoj kreiraju, čuvaju, dele i sa nje izvoze Europass profil (portfolio), radna biografija (CV) i propratno pismo, kao i koje dodatne funkcionalnosti u svrhe obrazovanja i zapošljavanja su na raspolaganju.

Vebinar se održava u sredu, 21. oktobra sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 21. oktobra u podne.

Utorak, 27. oktobar

Vebinar: Resursi za pisanje Erazmus+ projekata

Vebinar je namenjen predstavnicima svih vrsta organizacija i ustanova aktivnih u oblasti obrazovanja, mladih i sporta koji planiraju da u budućem periodu učestvuju u pisanju i podnošenju prijava Erazmus+ projekata.

Učesnici vebinara će moći da saznaju koje sve besplatne resurse Fondacije Tempus i Evropske komisije mogu da iskoriste prilikom osmišljavanja i pisanja Erazmus+ projekata. Između ostalog, biće reči o Vodiču za Erazmus+ program, platformi Erasmus+ project results, informacijama dostupnim na sajtu Erazmus+ programa u Srbiji, prezentacijama, video tutorijalima, kao i o aktivnostima podrške Fondacije Tempus u toku trajanja konkursa (info dani, radionice za pisanje projekata, konsultacije).

Vebinar se održava u utorak, 27. oktobra sa početkom u 16 časova, a za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular do 27. oktobra u podne.

Četvrtak, 29. oktobar

Vebinar: Baza obrazovnih mogućnosti u Srbiji – Obrazovanje.rs

Vebinar ima za cilj da informiše buduće srednjoškolce i studente, njihove roditelje, nastavnike i stručne saradnike u školama, o bazi obrazovnih mogućnosti www.obrazovanje.rs. Ova nekomercijalna baza sadrži podatke o svim akreditovanim studijskim programima i visokoškolskim ustanovama, kao i srednjim školama u Republici Srbiji, te može služiti kao izvor informacija pri donošenju odluke o nastavku školovanja. Tokom vebinara će biti prikazano kako se baza može pretraživati po različitim kriterijumima.

Vebinar se održava u četvrtak, 29. oktobra sa početkom u 16 časova, a za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular do 29. oktobra u podne.

Petak, 30. oktobar

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 30. oktobra, sa početkom u 16 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i dostupnim akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (nivo studija, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd).

Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe biti u prilici da dobiju odgovore i na pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Vebinar se održava na engleskom jeziku, a zainteresovani strani studenti se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara najkasnije do 30. oktobra u podne.

 

Učešće u događajima drugih organizacija i institucija

 

Druga polovina oktobra

Sajam stipendija Univerziteta u Kragujevcu (onlajn)

Fondacija Tempus učestvuje na XII Sajmu stipendija Univerziteta u Kragujevcu, koji će se ove godine održati u onlajn formatu, u toku druge polovine oktobra. Zainteresovanim studentima i osoblju će putem video materijala biti predstavljene mogućnosti za stipendirane mobilnosti u okviru programa Erazmus+ i CEEPUS, cele master studije na Erazmus Mundus zajedničkim master programima, kao i novi Europass alat za sastavljanje biografije koji se može korisiti prilikom prijavljivanja za ove, ali i druge evropske programe mobilnosti, konkurse za prakse, zaposlenje i slično.

Više informacija o ovoj onlajn nedelji stipendija, uključujući tačno vreme održavanja i način prijave učešća, biće blagovremeno dostupno putem sajta Univerziteta u Kragujevcu, njegovog Centra za razvoj karijere, kao i društvenim mrežama.

 

Stalne aktivnosti tokom oktobra

 

Sreda, 7, 21. i 28. oktobar

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška da registruju OID ili/i PIC broj – jedinstvene identifikatore koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata – moći će to da urade uz podršku i vođenje tokom individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011-3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Raspoloživi termini su: 7, 21. i 28. oktobar od 12 do 13 časova.

 

 

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara.

Facebook live chat

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.