Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u martu 2020. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom marta  2020. godine organizuje događaje:

 

Događaji i aktivnosti izvan Info centra Fondacije Tempus

  • Sajam obrazovanja EDUfair, Belekspo centar, Beograd, 6 i 7. mart, od 10 do 18 časova
  • Erazmus+ informativni dan o učešću u sportskoj komponenti Erazmus+ programa, Palata „Srbija”, Beograd, 10. mart, od 10 do 14 časova
  • Međunarodni info dan, Fakultet organizacionih nauka, Beograd, 11. mart

Sreda, 11. mart

Vebinar: Prepoznaj svoje jake strane

U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i studijskim programima.

Vebinar se održava u sredu 11. marta, sa početkom u 12.30 i trajaće do 13.15.

Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular, a rok za prijavu je 10. mart u 12 časova.

Ponedeljak, 16. mart (vebinar i prezentacija)

Erazmus+ projekti u oblasti sporta 

Jednočasovni vebinar i prezentacija su namenjeni predstavnicima sportskih klubova, društava, saveza, udruženja, kao i drugim organizacijama i ustanovama aktivnim u oblasti sporta, koji žele da saznaju više o aktuelnom konkursnom roku za prijavu projekata u oblasti sporta u okviru programa Erazmus+ (2. april 2020. godine), kao i načinu na koji je moguće učestvovati.

Vebinar se održava u ponedeljak, 16. marta, od 12 do 13 časova (prijave do 16. marta u 10 časova).

Prezentacija se održava u ponedeljak, 16. marta, od 16 do 17 časova, u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus (prijave do 16. marta u 10 časova).

 Za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

Utorak, 17. mart

Vebinar za roditelje: Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja?

Na vebinaru koji se organizuje u utorak, 17. marta u 17 časova,  roditelji će imati priliku da saznaju za koje korake u izboru srednje škole, studijskog programa ili zanimanja je posebno važna njihova podrška i na koji način mogu da podrže svoju decu u pripremi završnog, odnosno prijemnog ispita.

Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular, a rok za prijavu je 16. mart u 12 časova.

 

Utorak, 17. mart

Vebinar: Iz ugla studenta: Erazmus+ studentske razmene

 

Informativni centar organizuje vebinar namenjen sadašnjim i budućim studentima na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama iz Srbije, kao i svim drugim zainteresovanima za mogućnosti učestvovanja u stipendiranim studentskim razmenama na svim nivoima studija (osnovnim, master i doktorskim) u okviru Erazmus+ programa. Prisutni će imati priliku da iz ugla studentkinje koja je išla na razmenu saznaju više o načinu prijavljivanja i selekcije, kao i o ličnom iskustvu sa mobilnosti.

Vebinar se održava u utorak, 17. marta od 17 do 18 časova u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus (Terazije 39/I, Beograd).

Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular najkasnije do 17. marta u podne.

 

Sreda, 18. mart

Vebinar: Upoznaj zanimanja

 

U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici imaju priliku da saznaju na koje načine mogu da prikupe informacije o zanimanjima, fakultetima kao i da opišu karakteristike zanimanja i studijskih programa koji su njima važni i značajni.

Vebinar se održava  u sredu 18. marta u 12.30 do 13.15.

Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular, a rok za prijavu je 17. marta u 12 časova.

Ponedeljak, 23. mart

Vebinar: Europass i Eurodesk: Alati za prijavu na mobilnost za studente i mlade

Vebinar je namenjen svim mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), studentima i ostalim zainteresovanim za Europass i Eurodesk alate i resurse koje mogu koristiti u svrhu informisanja o mogućnostima za mobilnost, kao i boljeg predstavljanja prilikom samog prijavljivanja za mobilnost i stipendije. Eurodesk mreža pruža informacije o mogućnostima za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, dok su Europass biografija (CV) i jezički pasoš alati za predstavljanje znanja i veština prepoznatljivi širom Evrope.

Vebinar se održava u ponedeljak, 23. marta u 16 časova.

Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular.

Sreda, 25. mart

Vebinar: Istraži svoje karijerne opcije

 

U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici kreiraju svoje karijerne opcije kroz niz praktičnih vežbi.

Vebinar se održava u sredu 25. marta u 12.30 do 13.15.

Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular, a rok za prijavu je 24. marta u 12 časova.

Četvrtak, 26. mart 

Vebinar: Erazmus+ projekti mobilnosti za mlade i omladinske radnike

 

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen svim organizacijama zainteresovanim za učešće u omladinskoj komponenti Erazmus+ programa.

Vebinar je namenjen predstavnicima omladinskih organizacija i organizacija za mlade, neformalnih grupa mladih, kao i drugih organizacija i ustanova aktivnih u oblasti rada sa mladima (npr. udruženja, kancelarije za mlade, škole i druge ustanove iz javnog i privatnog sektora).

Na vebinaru će biti reči o mogućnostima učešća u projektima omladinskih razmena i mobilnosti omladinskih radnika (KA1), kao i o resursima za pronalaženje partnerskih organizacija za projekte.

Vebinar se održava u četvrtak, 26. marta, u 13 časova, a za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular do 26. marta u 10 časova.

Petak 27. mart

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 27. marta, sa početkom u 17 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i o dostupnim akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studijama u Srbiji (nivo studija, trajanje programa, grad i sl). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljen katalog Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa i dobijanja vize, vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita, a učesnici će biti u prilici i da dobiju odgovore na pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Vebinar se održava na engleskom jeziku, a zainteresovani strani studenti se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara najkasnije do 27. marta u 15 časova.

Ponedeljak, 30. mart 

Vebinar: Erazmus+ platforme i mreže za profesionalno usavršavanje nastavnika

 

Vebinar je namenjen zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i ustanovama za obrazovanje odraslih. Vebinar se održava 30. marta sa početkom u 13 časova.

Prisutni će biti u prilici da se informišu o mogućnostima za profesionalno usavršavanje i povezivanje sa kolegama širom Evrope, putem Erazmus+ platformi i mreža (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), a nezavisno od toga da li već učestvuju ili planiraju učešće u Erazmus+ projektima.

Za prijavu na događaj je potrebno popuniti kratak registracioni formular najkasnije do 30. marta u 10 časova.

Događaji izvan Info centra tokom marta 2020. godine

Petak i subota, 6. i 7. mart

Sajam obrazovanja EDUfair, Belekspo centar, Beograd

Tokom dva dana trajanja Sajma obrazovanja EDUfair, zainteresovani posetioci Sajma će na informativnom štandu Fondacije Tempus moći da se informišu o Erazmus+ i CEEPUS programu, koji, između ostalog, omogućavaju mobilnost studenata, mladih, omladinskih radnika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama i organizacijama. Takođe, učenici će dobiti informacije o dostupnoj podršci u procesu donošenja odluka o nastavku školovanja i izboru zanimanja kroz bazu obrazovnih mogućnosti www.obrazovanje.rs, kao i radionice, predavanja i vebinare koje organizuje Fondacija Tempus – Euroguidance centar.  Sajam se održava u zgradi Belekspo centra u Beogradu, u petak i subotu, 6. i 7. marta.

Utorak, 10. mart

Erazmus+ informativni dan o učešću u sportskoj komponenti Erazmus+ programa, Palata „Srbija”, Beograd

Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Fondacijom Tempus organizuje u Palati Srbija” info dan o Erazmus+ sport projektima namenjen gpredstavnicima ranskim sportskim savezima i lokalnih samouprava u Republici Srbiji.

Sreda, 11. mart

Međunarodni info dan, Fakultet organizacionih nauka, Beograd

Predstavnici Fondacije Tempus i ove godine će učestvovati na Međunarodnom info danu u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Na događaju će biti predstavljene mogućnosti koje su, kroz Erazmus+ i CEEPUS program, dostupne studentima i (ne)nastavnom osoblju visokoškolskih ustanova iz Srbije. Pored mogućnosti informisanja na info štandu Fondacije Tempus u holu tokom celokupnog trajanja događaja od 10 do 15 časova, zainteresovani će moći da prisustvuju i prezentaciji u amfiteatru Fakulteta, na kojoj će biti reči o mogućnostima mobilnosti kroz navedene programe, kao i o mogućnostima upisa celokupnih master studija kroz Erazmus Mundus zajedničke master programe.

Stalne aktivnosti tokom marta

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. Konsultacije se odvijaju putem Skajpa, svakog utorka (3, 10, 17, 24 i 31. mart).

Za prijavu na individualne konsultacije je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

 

Registracija OID i PIC broja – praktične sesije

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje po prvi put planiraju da učestvuju u Erazmus+ projektima, na radionici će, uz podršku i vođenje, moći da registruju OID ili/i PIC broj – jedinstvene identifikatore koji se koriste prilikom popunjavanja prijava projekata u okviru Erazmus+ programa.

Sesije se održavaju 4 i 11, marta, od 12 do 13 časova.

Za učešće na sesijama nije potrebna prijava, a potrebno je pripremiti osnovne podatke o organizaciji (kontakt podaci, matični broj, PIB, kontakt osoba) i poneti sa sobom laptop ili tablet.

 

Facebook live chat

Svi oni koji nisu u mogućnosti da posete Informativni centar Fondacije Tempus i iz prve ruke dobiju željene informacije, pored mejla i telefona, na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16-17 časova i svakog petka od 12-13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete posetiti Informativni centar Fondacije Tempus svakog radnog dana od 10 do 18 časova na adresi Terazije 39/I, Beograd, kao i kontaktirati putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.