Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u maju 2021. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom maja 2021. godine organizuje događaje: 

Učešće u događajima drugih organizacija

  • Onlajn panel: EU podrška organizacijama civilog društva u finansijskoj perspektivi 2021-2027, 13. maj, 12-13 časova 

Петак, 7. мај

Вебинар: Водич кроз апликационе формуларе за пројекте партнерстава у области спорта

Једночасовни вебинар намењен je представницима спортских клубова, друштава, савеза, удружења, као и другим организацијама и установама активним у области спорта, заинтересованим за учешће у Еразмус+ пројектима Партнерстава за сарадњу и Малих партнерстава у области спорта у актуелном позиву (рок 20. мај 2021. године). Учесници вебинара ће добити опште информације о апликационим формуларима за подношење ових врста пројеката и моћи ће да се информишу о техничким аспектима поступка аплицирања путем портала Funding & tender opportunities.

Вебинар се одржава у петак, 7. маја, са почетком у 16 часова. За учешће на вебинару потребно је попунити кратак пријавни формулар најкасније до 6. маја у 15 часова.

Уторак, 18. мај

Вебинар: Могућности за наставнике у новом Еразмус+ програму

Вебинар је намењен запосленима у основним и средњим школама, предшколским установама и установама за образовање одраслих. 

Присутни ће бити у прилици да се упознају са могућностима које пружа нови Еразмус+ програма, попут професионалног усавршавања кроз Еразмус+ пројекте мобилности и пројекте партнерстава за сарадњу, Еразмус+ платформама и мрежама (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass и Eurydice), као и са активностима међународне сарадње (TCA – trasnational cooperation activities).

Једночасовни вебинар се одржава у уторак, 18. маја, са почетком у 16 часова. За учешће на вебинару потребно је попунити кратак пријавни формулар  најкасније до 17. маја у 15 часова. 

Петак, 21. мај

Вебинар: CEEPUS размене за студенте и наставно особље – нови конкурсни рок

С обзиром да се у току маја очекује отварање конкурса за пријаве за CEEPUS мрежне мобилности у академској 2021/2022. години, Информативни центар Фондације Темпус организује вебинар у циљу информисања свих заинтересованих студената и предавача на државним високошколским установама у Србији о могућностима и начину пријаве за размене у оквиру CEEPUS мрежа.

CEEPUS је средњовропски програм универзитетске размене који студентима и академском особљу са државних високошколских установа из Србије омогућава академске боравке у земљама средње и југоисточне Европе.

Вебинар се одржава у петак, 21. маја у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, најкасније до 20. маја у 15 часова.

Понедељак, 24. мај 

Вебинар за студенте: Како да самостално учим? – савети за успешну припрему испита

У оквиру овог интерактивног предавања студенти и други заинтересовани имају прилику да науче нешто више о различитим стратегијама учења и упознају се са смерницама за бољу организацију и унапређење сопственог учења.  

Вебинар у трајању од сат времена ће се одржати у понедељак, 24. маја са почетком у 16 часова

Да бисте пријавили своје учешће на вебинару, неопходно је да попуните кратак регистрациони формулар најкасније до недеље, 23. маја до 20 часова

Среда, 26.5.

Вебинар: Из прве руке – о волонтирању младих у Европи

На вебинару који је намењен свим младим особама, као и њиховим родитељима, наставницима и омладинским радницима, разговараћемо са младом волонтерком из Ниша која је провела непуних годину дана на волонтирању у невладиној организацији у Француској у оквиру ЕУ програма Европска иницијатива за солидарност. Присутни ће из конкретног примера и из прве руке сазнати који су услови, где и како се претражују прилике за волонтирање, како се може пријавити, како изгледа волонтерско искуство у иностранству и шта оно доноси младима.

Вебинар се одржава у оквиру Европске недеље младих, у среду, 26. маја у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар , до 25. маја у 15 часова.

Четвртак, 27. мај

Вебинар: Eurodesk – прилике за мобилност младих у Европи

Вебинар, који се организује у оквиру Европске недеље младих, намењен је свим студентима, младима и особама које раде са младима (омладинским радницима), који су заинтересовани да сазнају више о приликама за мобилност младих у Европи и другим корисним актуелним информацијама на ту тему. Учесници ће се упознати са Eurodesk сајтом, Eurodesk базом могућности за мобилност, која пружа информације и могућност претраге прилика за школовање, волонтирање, праксе и слично у иностранству, као и са новим Европским порталом за младе.

Вебинар се одржава у четвртак, 27. маја у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 26. маја у 15 часова.

Петак, 28. мај

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 28. маја, у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара  до 27. маја у 15 часова.

 
Учешће у догађајима других организација


Четвртак, 13. мај

Онлајн панел: ЕУ подршка организацијама цивилог друштва у финансијској перспективи 2021-2027

У оквиру онлајн конференције „Европска унија као заједница вредности”, коју Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог организује поводом завршетка ЕУ програма Европа за грађане и грађанке (2014-2020) и почетка новог циклуса програма Европске уније (2021-2027), овај панел има за циљ да организацијама цивилног друштва из Србије представи могућности подршке и учешћа у различитим програмима ЕУ, укључујући могућности у оквиру новог програма Еразмус+, које ће представити Фондација Темпус. Конференција ће се одржати 13. маја од 11 до 13 часова путем платформе Zoom, а наведени панел почиње у 12 часова. За више информација пратите сајт Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Сталне активности током маја  


Среда, 12, 19, 26. мај

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја 

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а потребна им је подршка при регистрацији OID и/или PIC броја (јединствених идентификатора који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Расположиви термини су: 12, 19. и 26. мај од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре? 

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.