Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u martu 2019. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom marta 2019. godine, organizuje niz događaja:

Sredom, 13, 20. i 27. mart

Radionice za srednjoškolce „Šta posle mature?

Tokom marta, u Info centru Fondacije Tempus Euroguidance centar nastavlja da organizuje aktivnosti podrške učenicima završnih razreda srednjih škola. Radionice „Šta posle mature?” imaju za cilj da pomognu učenicima da kroz interaktivne vežbe nađu odgovore na njima važna pitanja o budućim koracima u karijeri nakon završetka srednje škole:

 • Radionica Prepoznaj svoje jake straneodržava se 13.3.2019. od 11 do 14 časova. U okviru ove radionice učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja, kao i da ih povežu sa različitima zanimanjima, radnim mestima, studijskim programima.
 • Radionica Upoznaj zanimanja održava se 20.3.2019. od 11 do 14 časova. U okviru ove radionice učenici imaju priliku da saznaju na koje načine mogu da prikupe informacije o zanimanjima i fakultetima, kao i da opišu karakteristike zanimanja i obrazovnih programa koje su njima važne i značajne.
 • Radionica Istraži svoje karijerne opcije održava se 27.3.2019. od 11 do 14 časova. U okviru ove radionice, učenici prikupljene informacije procenjuju i kreiraju svoje opcije kroz niz praktičnih vežbi. Imaju priliku da nauče različite tehnike donošenja odluka i da na kraju radionice da definišu konkretne opcije npr. uži izbor fakulteta na kojima će polagati prijemni ispit.

Zainteresovani učenici se mogu prijaviti za učešće na jednoj ili više radionica putem prijavnog formulara.

Odgovore na često postavljana pitanja o ovim radionicama možete pročitati na stranici Često postavljana pitanja.

Učenici i nastavnici koji nisu iz Beograda, mogu da se prijave za učešće na  jednosatnim vebinarama sa istoimenim temama:

 • Vebinar „Prepoznaj svoje jake strane“ – U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i studijskim programima. Vebinar se održava u utorak, 12.3.2019. u 12.30 časova. Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular
 • Vebinar „Upoznaj zanimanja“ – U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici imaju priliku da saznaju na koje načine mogu da prikupe informacije o zanimanjima, fakultetima kao i da opišu karakteristike zanimanja i studijskih programa koji su njima važni i značajni. Vebinar se održava u utorak, 19.3.2019. u 12.30 časova. Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular
 • Vebinar „Istraži svoje karijerne opcije“ – U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici kreiraju svoje karijerne opcije kroz niz praktičnih vežbi. Vebinar se održava u utorak, 26.3.2019. u 12.30 časova. Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular

Četvrtak, 14. mart

Prezentacija: Aktivnosti podrške karijernom vođenju i savetovanju u školama

U četvrtak, 14. marta u 17 časova, u Informativnom centru Fondacije Tempus (Terazije 39, I sprat) održaće se prezentacija namenjena nastavnicima, stručnim saradnicima, predstavnicima timova za karijerno vođenje i savetovanje/profesionalnu orijentaciju, kao i drugim zainteresovanima koji sprovode i/ili razvijaju aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja u svojim školama.

Prisutni će biti u prilici da saznaju sve o aktivnostima i resursima Fondacije Tempus namenjenim stručnom usavršavanju zaposlenih u školama – akreditovanim seminarima, nacionalnim i međunarodnim konferencijama, obukama, vebinarima i sličnim događajima, kao i da se informišu o drugim resursima, primerima dobrih praksi i mogućnostima za umrežavanje sa kolegama u Srbiji i inostranstvu. Na prezentaciji će još biti reči i o aktivnostima podrške koje su namenjene učenicima završnih razreda, poput individualnih konsultacija i interaktivnih radionica na teme: donošenje odluka u vezi sa nastavkom školovanja, izbor zanimanja, pisanje CV-a i dr.

Za prijavu učešća na prezentaciji je potrebno popuniti kratak prijavni formular.


Četvrtak, 21. mart

Radionica: Kako napisati dobar CV?

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za upis i/ili prijave za stipendiju. Kroz ovu besplatnu radionicu, učenici će saznati:

 • iz kojih delova se sastoji dobar CV,
 • koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju,
 • zašto je važna samoprocena veština,
 • koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći,
 • korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata.

Radionica će se održati u četvrtak, 21. marta, od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus. Za radionicu se mogu prijaviti direktno učenici ili ih mogu prijaviti njihove razredne starešine ili nastavnici slanjem mejla Europass nacionalnom centru na europass@tempus.ac.rs.


Petak, 22. mart

Erazmus+ projekti u oblasti mladih Konkursni rok u aprilu 2019. godine

Povodom predstojećeg konkursnog roka za prijavu Erazmus+ projekata u oblasti mladih (30. april 2019. godine), u Informativnom centru Fondacije Tempus  (Terazije 39, I sprat), održaće se prezentacija namenjena svim organizacijama zainteresovanim za učešće u omladinskoj komponenti Erazmus+ programa.

Događaj je namenjen predstavnicima omladinskih organizacija i organizacija za mlade, neformalnih grupa mladih, kao i drugih organizacija i ustanova aktivnih u oblasti rada sa mladima (npr. udruženja, kancelarije za mlade, škole i druge ustanove iz javnog i privatnog sektora).

Na prezentaciji će biti reči o mogućnostima učešća u projektima omladinskih razmena i mobilnosti omladinskih radnika (KA1), strateških partnerstava (KA2) i projekata dijaloga mladih (KA3), kao i o resursima za pronalaženje partnerskih organizacija za projekte.

Prezentacija se održava u petak, 22. marta, sa početkom u 17 časova, a za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

Događaji i aktivnosti izvan Informativnog centra

Četvrtak, petak i subota, 7-9. mart

Tokom četrnaestog Međunarodnog sajma obrazovanja Putokazi u Novom Sadu svi zainteresovani posetioci će na informativnom štandu Fondacije Tempus moći da se informišu o mogućnostima dostupnim kroz Erazmus+ i CEEPUS program, uključujući informacije o mogućnostima za mobilnost studenata, mladih, omladinskih radnika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama i organizacijama. Takođe, učenici će dobiti informacije o dostupnoj podršci u procesu donošenja odluka o nastavku školovanja i izboru zanimanja kroz radionice, predavanja i vebinare koje organizuje Fondacija Tempus – Euroguidance centar. Posetioci Sajma će moći da posete info štand Fondacije Tempus tokom sva tri dana trajanja Sajma, od 10 do 19 časova.


Petak i subota, 8-9. mart

Tokom dva dana trajanja Sajma obrazovanja EDUfair, zainteresovani posetioci Sajma će na informativnom štandu Fondacije Tempus moći da se informišu o Erazmus+ i CEEPUS programu, koji, između ostalog, omogućavaju mobilnost studenata, mladih, omladinskih radnika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama i organizacijama. Takođe, učenici će dobiti informacije o dostupnoj podršci u procesu donošenja odluka o nastavku školovanja i izboru zanimanja kroz radionice, predavanja i vebinare koje organizuje Fondacija Tempus – Euroguidance centar.  Sajam se održava u zgradi Belekspo centra u Beogradu, u petak i subotu, 8. i 9. marta, od 10 do 18 časova.


Četvrtak i petak, 14-15. mart

Na sedmom Regionalnom sajmu obrazovanja NOU Fest u Ćupriji predstavnici Fondacije Tempus će, pored informisanja u okviru informativnog štanda tokom oba dana Sajma, održati i niz predavanja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, kao i predavanje za predstavnike škola na temu mogućnosti učešća u Erazmus+ projektima za mobilnost i saradnju škola.


Sreda, 27. mart

Predstavnici Fondacije Tempus i ove godine će učestvovati na Međunarodnom info danu u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Na događaju će biti predstavljene mogućnosti koje su, kroz Erazmus+ i CEEPUS program, dostupne studentima i (ne)nastavnom osoblju visokoškolskih ustanova iz Srbije. Pored mogućnosti informisanja na info štandu Fondacije Tempus u holu tokom celokupnog trajanja događaja od 10 do 15 časova, zainteresovani će moći da prisustvuju i prezentaciji u amfiteatru Fakulteta (u periodu od 10 do 10.30 časova), na kojoj će biti reči o mogućnostima mobilnosti kroz navedene programe, kao i o mogućnostima upisa celokupnih master studija kroz Erazmus Mundus zajedničke master programe.


Stalne aktivnosti tokom marta

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. Tokom meseca marta konsultacije se održavaju svakog četvrtka (7, 14, 21. i 28. mart) u periodu od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus. Za učenike koji nisu iz Beograda, razgovori se odvijaju putem Skajpa.

Za prijavu na individualne konsultacije je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

Registracija PIC broja – praktične sesije

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje po prvi put planiraju da učestvuju u Erazmus+ projektima, na radionici će, uz podršku i vođenje, moći da registruju PIC broj – jedinstveni identifikacioni kod koji se koristi prilikom popunjavanja prijava projekata u okviru Erazmus+ programa, kao i nekoliko drugih programa EU.

Sesije se održavaju sredom (6, 13, 20. i 27. mart) od 12 do 13 časova.

Za učešće na sesijama nije potrebna prijava, a potrebno je pripremiti osnovne podatke o organizaciji (kontakt podaci, matični broj, PIB, kontakt osoba) i poneti sa sobom laptop ili tablet.

Facebook live chat

Svi oni koji nisu u mogućnosti da posete Informativni centar Fondacije Tempus i iz prve ruke dobiju željene informacije, pored mejla i telefona, na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16-17 časova i svakog petka od 12-13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete posetiti Informativni centar Fondacije Tempus svakog radnog dana od 10 do 18 časova na adresi Terazije 39/I, Beograd, kao i kontaktirati putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.