Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u martu 2019. godine

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током марта 2019. године, организује низ догађаја:

Средом, 13, 20. и 27. март

Радионице за средњошколце „Шта после матуре?

Tоком марта, у Инфо центру Фондације Темпус Euroguidance центар наставља да организује активности подршке ученицима завршних разреда средњих школа. Радионице „Шта после матуре?” имају за циљ да помогну ученицима да кроз интерактивне вежбе нађу одговоре на њима важна питања о будућим корацима у каријери након завршетка средње школе:

 • Радионица Препознај своје јаке странеодржава се 13.3.2019. од 11 до 14 часова. У оквиру ове радионице ученици имају прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања, као и да их повежу са различитима занимањима, радним местима, студијским програмима.
 • Радионица Упознај занимања одржава се 20.3.2019. од 11 до 14 часова. У оквиру ове радионице ученици имају прилику да сазнају на које начине могу да прикупе информације о занимањима и факултетима, као и да опишу карактеристике занимања и образовних програма које су њима важне и значајне.
 • Радионица Истражи своје каријерне опције одржава се 27.3.2019. од 11 до 14 часова. У оквиру ове радионице, ученици прикупљене информације процењују и креирају своје опције кроз низ практичних вежби. Имају прилику да науче различите технике доношења одлука и да на крају радионице да дефинишу конкретне опције нпр. ужи избор факултета на којима ће полагати пријемни испит.

Заинтересовани ученици се могу пријавити за учешће на једној или више радионица путем пријавног формулара.

Одговоре на често постављана питања о овим радионицама можете прочитати на страници Често постављана питања.

Ученици и наставници који нису из Београда, могу да се пријаве за учешће на  једносатним вебинарама са истоименим темама:

 • Вебинар „Препознај своје јаке стране“ – У оквиру овог интерактивног предавања ученици имају прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и студијским програмима. Вебинар се одржава у уторак, 12.3.2019. у 12.30 часова. За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар
 • Вебинар „Упознај занимања“ – У оквиру овог интерактивног предавања ученици имају прилику да сазнају на које начине могу да прикупе информације о занимањима, факултетима као и да опишу карактеристике занимања и студијских програма који су њима важни и значајни. Вебинар се одржава у уторак, 19.3.2019. у 12.30 часова. За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар
 • Вебинар „Истражи своје каријерне опције“ – У оквиру овог интерактивног предавања ученици креирају своје каријерне опције кроз низ практичних вежби. Вебинар се одржава у уторак, 26.3.2019. у 12.30 часова. За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар

Четвртак, 14. март

Презентација: Активности подршке каријерном вођењу и саветовању у школама

У четвртак, 14. марта у 17 часова, у Информативном центру Фондације Темпус (Теразије 39, I спрат) одржаће се презентација намењена наставницима, стручним сарадницима, представницима тимова за каријерно вођење и саветовање/професионалну оријентацију, као и другим заинтересованима који спроводе и/или развијају активности каријерног вођења и саветовања у својим школама.

Присутни ће бити у прилици да сазнају све о активностима и ресурсима Фондације Темпус намењеним стручном усавршавању запослених у школама – акредитованим семинарима, националним и међународним конференцијама, обукама, вебинарима и сличним догађајима, као и да се информишу о другим ресурсима, примерима добрих пракси и могућностима за умрежавање са колегама у Србији и иностранству. На презентацији ће још бити речи и о активностима подршке које су намењене ученицима завршних разреда, попут индивидуалних консултација и интерактивних радионица на теме: доношењe одлука у вези са наставком школовања, избор занимања, писањe CV-a и др.

За пријаву учешћа на презентацији је потребно попунити кратак пријавни формулар.


Четвртак, 21. март

Радионица: Како написати добар CV?

Радионица је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију. Кроз ову бесплатну радионицу, ученици ће сазнати:

 • из којих делова се састоји добар CV,
 • који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу,
 • зашто је важна самопроцена вештина,
 • које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи,
 • корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата.

Радионица ће се одржати у четвртак, 21. марта, од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус. За радионицу се могу пријавити директно ученици или их могу пријавити њихове разредне старешине или наставници слањем мејла Europass националном центру на europass@tempus.ac.rs.


Петак, 22. март

Еразмус+ пројекти у области младих Конкурсни рок у априлу 2019. године

Поводом предстојећег конкурсног рока за пријаву Еразмус+ пројеката у области младих (30. април 2019. године), у Информативном центру Фондације Темпус  (Теразије 39, I спрат), одржаће се презентација намењена свим организацијама заинтересованим за учешће у омладинској компоненти Еразмус+ програма.

Догађај је намењен представницима омладинских организација и организација за младе, неформалних група младих, као и других организација и установа активних у области рада са младима (нпр. удружења, канцеларије за младе, школе и друге установе из јавног и приватног сектора).

На презентацији ће бити речи о могућностима учешћа у пројектима омладинских размена и мобилности омладинских радника (КА1), стратешких партнерстава (КА2) и пројеката дијалога младих (КА3), као и о ресурсима за проналажење партнерских организација за пројекте.

Презентација се одржава у петак, 22. марта, са почетком у 17 часова, а за пријаву је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

Догађаји и активности изван Информативног центра

Четвртак, петак и субота, 7-9. март

Током четрнаестог Међународног сајма образовања Путокази у Новом Саду сви заинтересовани посетиоци ће на информативном штанду Фондације Темпус моћи да се информишу о могућностима доступним кроз Еразмус+ и CEEPUS програм, укључујући информације о могућностима за мобилност студената, младих, омладинских радника и запослених у образовним установама и организацијама. Такође, ученици ће добити информације о доступној подршци у процесу доношења одлука о наставку школовања и избору занимања кроз радионице, предавања и вебинаре које организује Фондација Темпус – Euroguidance центар. Посетиоци Сајма ће моћи да посете инфо штанд Фондације Темпус током сва три дана трајања Сајма, од 10 до 19 часова.


Петак и субота, 8-9. март

Током два дана трајања Сајма образовања EDUfair, заинтересовани посетиоци Сајма ће на информативном штанду Фондације Темпус моћи да се информишу о Еразмус+ и CEEPUS програму, који, између осталог, омогућавају мобилност студената, младих, омладинских радника и запослених у образовним установама и организацијама. Такође, ученици ће добити информације о доступној подршци у процесу доношења одлука о наставку школовања и избору занимања кроз радионице, предавања и вебинаре које организује Фондација Темпус – Euroguidance центар.  Сајам се одржава у згради Белекспо центра у Београду, у петак и суботу, 8. и 9. марта, од 10 до 18 часова.


Четвртак и петак, 14-15. март

На седмом Регионалном сајму образовања НОУ Фест у Ћуприји представници Фондације Темпус ће, поред информисања у оквиру информативног штанда током оба дана Сајма, одржати и низ предавања за ученике завршних разреда основних и средњих школа, као и предавање за представнике школа на тему могућности учешћа у Еразмус+ пројектима за мобилност и сарадњу школа.


Среда, 27. март

Представници Фондације Темпус и ове године ће учествовати на Међународном инфо дану у организацији Факултета организационих наука Универзитета у Београду. На догађају ће бити представљене могућности које су, кроз Еразмус+ и CEEPUS програм, доступне студентима и (не)наставном особљу високошколских установа из Србије. Поред могућности информисања на инфо штанду Фондације Темпус у холу током целокупног трајања догађаја од 10 до 15 часова, заинтересовани ће моћи да присуствују и презентацији у амфитеатру Факултета (у периоду од 10 до 10.30 часова), на којој ће бити речи о могућностима мобилности кроз наведене програме, као и о могућностима уписа целокупних мастер студија кроз Еразмус Мундус заједничке мастер програме.


Сталне активности током марта

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. Током месеца марта консултације се одржавају сваког четвртка (7, 14, 21. и 28. март) у периоду од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус. За ученике који нису из Београда, разговори се одвијају путем Скајпа.

За пријаву на индивидуалне консултације је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

Регистрација PIC броја – практичне сесије

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које по први пут планирају да учествују у Еразмус+ пројектима, на радионици ће, уз подршку и вођење, моћи да региструју PIC број – јединствени идентификациони код који се користи приликом попуњавања пријава пројеката у оквиру Еразмус+ програма, као и неколико других програма ЕУ.

Сесије се одржавају средом (6, 13, 20. и 27. март) од 12 до 13 часова.

За учешће на сесијама није потребна пријава, а потребно је припремити основне податке о организацији (контакт подаци, матични број, ПИБ, контакт особа) и понети са собом лаптоп или таблет.

Facebook live chat

Сви они који нису у могућности да посете Информативни центар Фондације Темпус и из прве руке добију жељене информације, поред мејла и телефона, на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16-17 часова и сваког петка од 12-13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете посетити Информативни центар Фондације Темпус сваког радног дана од 10 до 18 часова на адреси Теразије 39/I, Београд, као и контактирати путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.