Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u februaru 2020. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom februara 2020. godine organizuje događaje:

 

 

Četvrtak, 6. februar (vebinar i prezentacija)

Omladinske razmene i volontiranje kroz programe EU

 

Vebinar i prezentacija namenjeni su mladima (od 13 do 30 godina), osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), kao i svim zainteresovanim koji žele da saznaju više o omladinskim razmenama kroz Erazmus+ program i mogućnostima za volontiranje kroz novu inicijativu Evropske unije – Evropsku inicijativu za solidarnost.

Vebinar se održava u četvrtak, 6. februara u 13 časova. Prezentacija se održava u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus u četvrtak, 6. februara u 17 časova.

Za prijavu za učešće na vebinaru ili prezentaciji, potrebno je popuniti kratak registracioni formular do 6. februara u 10 časova.

 

Petak 7. februar (vebinar i prezentacija)

Alati i resursi za predstavljanje i mobilnost studenata i mladih u Evropi

 

Vebinar i prezentacija iste sadržine namenjeni su mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), kao i ostalim zainteresovanim za evropske alate i resurse koji se mogu koristiti u svrhu informisanja o mogućnostima za mobilnost, kao i radi boljeg predstavljanja prilikom prijavljivanja za mobilnost i stipendije. Biće reči o alatima Eurodesk, Europass, SALTO-YOUTH, Euraxess, Eures i slično.

Vebinar se održava u petak, 7. februara u 13 časova.

Prezentacija se održava u petak, 7. februara u 17 časova, u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus.

Za učešće u vebinaru ili prezentaciji, potrebno je popuniti kratak prijavni formular do petka 7. februara u 10 časova.

Ponedeljak 10. februar, utorak 11. februar i sreda 12. februar

Radionice: Šta posle mature?

Tokom februara, Euroguidance centar nastavlja da organizuje aktivnosti podrške učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji tragaju za odgovorom na pitanje „Šta posle mature?”. Radionice „Šta posle mature?” održavaju se u Info centru Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat) i imaju za cilj da pomognu učenicima završnih razreda srednje škole da, kroz interaktivne vežbe, nađu odgovore na njima važna pitanja o budućim koracima u karijeri nakon završetka srednje škole.

  • Radionica„Prepoznaj svoje jake strane” održava se u ponedeljak 10.2.2020. od 10 do 13 časova. U okviru ove radionice, učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja, kao i da ih povežu sa različitima zanimanjima, radnim mestima, studijskim programima.
  • Radionica„Upoznaj zanimanja” održava se u utorak 11.2.2020. od 10 do 13 časova. U okviru ove radionice, učenici imaju priliku da saznaju na koje načine mogu da prikupe informacije o zanimanjima i fakultetima, kao i da opišu karakteristike zanimanja i obrazovnih programa koje su njima važne i značajne.
  • Radionica„Istraži svoje karijerne opcije” održava se u sredu 12.2.2020. od 10 do 13 časova. U okviru ove radionice, učenici prikupljene informacije procenjuju i kreiraju svoje opcije kroz niz praktičnih vežbi. Imaju priliku da nauče različite tehnike donošenja odluka i da na kraju radionice definišu konkretne opcije npr. uži izbor fakulteta na kojima će polagati prijemni ispit.

Zainteresovani učenici se mogu prijaviti za učešće na jednoj ili više radionica putem prijavnog formulara, do 6.2.2020. u 18 časova.

 

 

Četvrtak, 13. februar (prezentacija) i petak, 14. februar (vebinar)

Erazmus+ projekti u oblasti sporta

 

Jednočasovna prezentacija i vebinar su namenjeni predstavnicima sportskih klubova, društava, saveza, udruženja, kao i drugim organizacijama i ustanovama aktivnim u oblasti sporta, koji žele da saznaju više o aktuelnom konkursnom roku za prijavu projekata u oblasti sporta u okviru programa Erazmus+ (2. april 2020. godine), kao i načinu na koji je moguće učestvovati.

Prezentacija se održava u četvrtak, 13. februara, od 16 do 17 časova, u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus (prijave do 13. februara u 10 časova).

Vebinar se održava u petak, 14. februara, od 13 do 14 časova (prijave do 14. februara u10 časova).

Za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

 

Sreda, 19. februar (vebinar i prezentacija)

Erazmus+ KA229 projekti školskih partnerstava za razmene

 

Vebinar i prezentacija iste sadržine namenjeni su zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama koji su zainteresovani za učešće u Erazmus+ projektima školskih partnerstava za razmene u aktuelnom konkursnom roku (24. mart 2020. godine).

Tokom događaja, učesnici će se upoznati sa ovim tipom projekata, koji za cilj imaju jačanje evropske dimenzije škola koje učestvuju u projektu, izgradnju njihovih kapaciteta za međunarodnu saradnju, kao i njihovih mogućnosti da se nose sa novim izazovima.

Vebinar se održava u sredu, 19. februara, od 13 do 14 časova (prijave do 19. februara u 10 časova).

Prezentacija se održava u sredu, 19. februara, od 17 do 18 časova u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus.

Za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

 

 

Četvrtak, 20. februar

Vebinar: Erazmus+ studentske razmene: ko, šta, gde, kada, kako i zašto?

 

Povodom predstojećih konkursa za Erazmus+ mobilnosti, Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen svim aktuelnim i budućim studentima, zainteresovanim da jedan deo svojih studija provedu na Erazmus+ stipendiranoj razmeni u inostranstvu, kako bi saznali odgovore na pitanja i razrešili nedoumice koje se najčešće javljaju na ovu temu.

Vebinar se održava u četvrtak, 20. februara u 17 časova.

Prijava za učešće je moguća popunjavanjem kratkog registracionog formulara, do 20. februara u 14 časova.

 

 

Sreda, 26. februar

Vebinar: Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa

 

Na vebinaru koji se održava u sredu, 26. februara 2020. godine u periodu 12:30-13:15 časova, biće predstavljena česta pitanja i problemi sa kojima se maturanti susreću dok razmišljaju o izboru studija kao i praktične smernice prilikom donošenja odluke o narednom nivou obrazovanja.

 

Vebinar mogu samostalno da prate učenici završnih razreda iz svih škola u Republici Srbiji, kao i nastavnici sa svojim učenicima grupno putem jednog računara i projektora, npr. tokom časa odeljenskog starešine ili kao aktivnost tima za karijerno vođenje.

Prijavljivanje se vrši do 25.2.2020. u 17 časova popunjavanjem registracionog formulara.

 

 

Četvrtak, 27. februar

Radionica: Kako napisati dobar CV?

 

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za upis i/ili prijave za stipendiju. Kroz ovu besplatnu radionicu, učenici će saznati:

  • iz kojih delova se sastoji dobar CV,
  • koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju,
  • zašto je važna samoprocena veština,
  • koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći,
  • korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata.

Radionica će se održati u četvrtak, 27. februara od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus. Za radionicu se mogu prijaviti direktno učenici ili ih mogu prijaviti njihove razredne starešine ili nastavnici slanjem mejla Europass nacionalnom centru, tj. popunjavanjem registracionog formulara najkasnije do srede 26. februara do 12 časova.

Četvrtak, 27. februar

Vebinar: Izbor srednje škole

Vebinar, koji se održava 27. februara 2020. godine od 12:30 do 13:15 časova, namenjen je učenicima 8. razreda osnovnih škola, kao podrška pri razmišljanju o srednjim školama (obrazovnim profilima) i njihovom rangiranju prilikom sastavljanja liste želja. Pored predstavljanja čestih pitanja i dilema sa kojima se mali maturanti susreću dok razmišljaju o izboru srednje škole, biće predstavljene praktične smernice za donošenje odluke o narednom nivou obrazovanja.

Vebinar mogu samostalno da prate učenici 8. razreda iz svih škola u Republici Srbiji, njihovi roditelji, kao i nastavnici sa svojim učenicima grupno putem jednog računara i projektora, npr. tokom časa odeljenskog starešine.

Prijavljivanje se vrši do 26.2.2020. u 17 časova  popunjavanjem registracionog formulara.

 

 

Petak 28. februar

Vebinar: Studiraj u Srbiji 

 

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 28. februara, sa početkom u 17 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i o dostupnim akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studijama u Srbiji (nivo studija, trajanje programa, grad i sl). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljen katalog Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa i dobijanja vize, vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita, a učesnici će biti u prilici i da dobiju odgovore na pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Vebinar se održava na engleskom jeziku, a zainteresovani strani studenti se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara najkasnije do 28. februar u 15 časova.

 

Stalne aktivnosti tokom februara

 

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

 

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. Tokom meseca februara konsultacije se održavaju svakog četvrtka  (6, 13, 20, 27. februar) u periodu od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus (Terazije 39, I sprat, Beograd). Za učenike koji nisu iz Beograda, razgovori se odvijaju putem Skajpa, svakog utorka (4, 11, 18 i 25. februar).

Za prijavu na individualne konsultacije je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

 

 

Registracija OID i PIC broja – praktične sesije

 

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje po prvi put planiraju da učestvuju u Erazmus+ projektima, na radionici će, uz podršku i vođenje, moći da registruju OID ili/i PIC broj – jedinstvene identifikatore koji se koriste prilikom popunjavanja prijava projekata u okviru Erazmus+ programa.

 

Sesije se održavaju 5, 12, 19 i 26. februara od 12 do 13 časova.

 

Za učešće na sesijama nije potrebna prijava, a potrebno je pripremiti osnovne podatke o organizaciji (kontakt podaci, matični broj, PIB, kontakt osoba) i poneti sa sobom laptop ili tablet.

 

Facebook live chat

Svi oni koji nisu u mogućnosti da posete Informativni centar Fondacije Tempus i iz prve ruke dobiju željene informacije, pored mejla i telefona, na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16-17 časova i svakog petka od 12-13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete posetiti Informativni centar Fondacije Tempus svakog radnog dana od 10 do 18 časova na adresi Terazije 39/I, Beograd, kao i kontaktirati putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.