Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u aprilu 2019. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom aprila 2019. godine, organizuje niz događaja:

Radionice/ Vebinari

 

Prezentacije/Vebinari / Sesije

 

Sredom, 3, 10. i 17. aprila (radionice) i utorkom, 2, 9. i 16. aprila (vebinari)

 

„Šta posle mature?

Tokom aprila, Euroguidance centar nastavlja da organizuje aktivnosti podrške učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji tragaju za odgovorom na pitanje „Šta posle mature?”. Radionice „Šta posle mature?”održavaju se u Info centru Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat) i imaju za cilj da pomognu učenicima završnih razreda srednje škole da, kroz interaktivne vežbe, nađu odgovore na njima važna pitanja o budućim koracima u karijeri nakon završetka srednje škole.

Istoimeni vebinari, u obliku prezentacije putem interneta, namenjeni su pre svega učenicima 8. razreda osnovnih škola, kao i učenicima završnih razreda srednjih škola izvan Beograda.

Opisi radionica:

  • Radionica „Prepoznaj svoje jake strane” održava se 3.4.2019. od 11 do 14 časova. U okviru ove radionice učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja, kao i da ih povežu sa različitima zanimanjima, radnim mestima, studijskim programima.

Istoimeni vebinar održava se 2.4.2019. od 12.30 do 13.30.

  • Radionica „Upoznaj zanimanja” održava se 10.4.2019. od 11 do 14 časova. U okviru ove radionice učenici imaju priliku da saznaju na koje načine mogu da prikupe informacije o zanimanjima i fakultetima, kao i da opišu karakteristike zanimanja i obrazovnih programa koje su njima važne i značajne.

Istoimeni vebinar održava se 9.4.2019. od 12.30 do 13.30.

  • Radionica „Istraži svoje karijerne opcije” održava se 17.4.2019. od 11 do 14 časova. U okviru ove radionice, učenici prikupljene informacije procenjuju i kreiraju svoje opcije kroz niz praktičnih vežbi. Imaju priliku da nauče različite tehnike donošenja odluka i da na kraju radionice definišu konkretne opcije, npr. uži izbor fakulteta na kojima će polagati prijemni ispit.

Istoimeni vebinar održava se 16.4.2019. od 12.30 do 13.30.

Za učešće na jednoj ili više radionica, zainteresovani učenici se mogu prijaviti  putem prijavnog formulara.

Zainteresovani učenici i nastavnici sa grupama učenika (odeljenjima) se mogu prijaviti za praćenje jednog ili više vebinara putem prijavnog formulara.

Odgovore na često postavljana pitanja o ovim radionicama možete pročitati na stranici Često postavljana pitanja.

 

 

Četvrtak, 4. april

Vebinar: Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa

Na vebinaru koji se održava u četvrtak, 4. aprila 2019. godine u periodu 12:30-13:15 časova, biće predstavljena česta pitanja i problemi sa kojima se maturanti susreću dok razmišljaju o izboru studija kao i praktične smernice prilikom donošenja odluke o narednom nivou obrazovanja.

Vebinar mogu samostalno da prate učenici završnih razreda iz svih škola u Republici Srbiji, kao i nastavnici sa svojim učenicima grupno putem jednog računara i projektora, npr. tokom časa odeljenskog starešine ili kao aktivnost tima za karijerno vođenje.

Prijavljivanje se vrši  popunjavanjem registracionog formulara.

 

Četvrtak, 18. april

Radionica: Kako napisati dobar CV?

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za upis i/ili prijave za stipendiju. Kroz ovu besplatnu radionicu, učenici će saznati:

  • iz kojih delova se sastoji dobar CV,
  • koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju,
  • zašto je važna samoprocena veština,
  • koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći,
  • korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata.

Radionica će se održati u četvrtak, 18. aprila, od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus. Za radionicu se mogu prijaviti direktno učenici ili ih mogu prijaviti njihove razredne starešine ili nastavnici slanjem mejla Europass nacionalnom centru na europass@tempus.ac.rs.

 

Četvrtak, 18. april

Vebinar: Kako savladati tremu pred završni ispit?

Vebinar, koji se održava 18. aprila 2019. godine od 12:30 do 13:15 časova, namenjen je učenicima 8. razreda osnovnih škola, koji će imati priliku da saznaju različite načine za prevazilaženje treme i osmisle svoj plan za suočavanje sa tremom prilikom polaganja prijemnog ispita.

Vebinar mogu samostalno da prate učenici 8. razreda iz svih škola u Republici Srbiji, njihovi roditelji, kao i nastavnici sa svojim učenicima grupno putem jednog računara i projektora, npr. tokom časa odeljenskog starešine.

Prijavljivanje se vrši popunjavanjem registracionog formulara, a rok za prijavu je 18. april 2019. godine u 12 časova.

 

 

Sreda, 24. april

Vebinar za roditelje: Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja?

Na vebinaru koji se organizuje u sredu, 24. aprila u 17 časova,  roditelji će imati priliku da saznaju za koje korake u izboru srednje škole, studijskog programa ili zanimanja je posebno važna njihova podrška i na koji način mogu da podrže svoju decu u pripremi završnog, odnosno prijemnog ispita.

Za prijavu za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni upitnik.

 

Četvrtak, 11. april (prezentacija) i petak, 19. april (vebinar)

Aktivnosti podrške karijernom vođenju i savetovanju u školama

Prezentacija i vebinar iste sadržine namenjeni su nastavnicima, stručnim saradnicima, predstavnicima timova za karijerno vođenje i savetovanje/profesionalnu orijentaciju, kao i drugim zainteresovanima koji sprovode i/ili razvijaju aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja u svojim školama.

Prisutni će biti u prilici da saznaju sve o aktivnostima i resursima Fondacije Tempus namenjenim stručnom usavršavanju zaposlenih u školama – akreditovanim seminarima, nacionalnim i međunarodnim konferencijama, obukama, vebinarima i sličnim događajima, kao i da se informišu o drugim resursima, primerima dobrih praksi i mogućnostima za umrežavanje sa kolegama u Srbiji i inostranstvu. Dodatno, na prezentaciji će biti reči i o aktivnostima podrške koje su namenjene učenicima završnih razreda, poput individualnih konsultacija i interaktivnih radionica na teme: donošenje odluka u vezi sa nastavkom školovanja, izbor zanimanja, pisanje CV-a i druge.

Prezentacija se održava u četvrtak, 11. aprila u 17 časova, u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus.

Vebinar se održava u petak, 19. aprila u 17 časova.

Za prijavu učešća na prezentaciji i vebinaru potrebno je popuniti kratak prijavni formular.

 

Utorak, 23. april

Prezentacija: Gde, šta, kako? Alati i resursi za predstavljanje i mobilnost studenata i mladih u Evropi

Događaj je namenjen studentima, mladima i omladinskim radnicima koji žele da saznaju osnovne informacije o besplatnim alatima i resursima na evropskom nivou koji pružaju mogućnost za predstavljanje i unapređenje znanja i veština, kao i mobilnost zarad formalnog i neformalnog učenja i usavršavanja.

Na prezentaciji će, između ostalog biti reči o Europass alatima (CV, jezički pasoš, propratno pismo) koji se mogu koristiti pri konkurisanju za mobilnost, praksu ili posao, zatim o Eurodesk pretraživaču mogućnosti za profesionalno usavršavanje širom Evrope (studije, prakse, volontiranje, stipendije), Evropskom omladinskom portalu, kao i drugim evropskim portalima i mrežama kao što su SALTO, Euraxess, Eures….

Prezentacija se održava u utorak, 23. aprila u 17 časova, u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus. Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular.

 

Stalne aktivnosti tokom aprila

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. Tokom meseca aprila konsultacije se održavaju svakog četvrtka (4, 11, 18. i 25. april) u periodu od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus. Za učenike koji nisu iz Beograda, razgovori se odvijaju putem Skajpa.

Za prijavu na individualne konsultacije je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

.

Registracija PIC broja – praktične sesije

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje po prvi put planiraju da učestvuju u Erazmus+ projektima, na radionici će, uz podršku i vođenje, moći da registruju PIC broj – jedinstveni identifikacioni kod koji se koristi prilikom popunjavanja prijava projekata u okviru Erazmus+ programa, kao i nekoliko drugih programa EU.

Sesije se održavaju sredom (3, 10, 17. i 24. april) od 12 do 13 časova.

Za učešće na sesijama nije potrebna prijava, ali je potrebno pripremiti osnovne podatke o organizaciji (kontakt podaci, matični broj, PIB, kontakt osoba) i poneti sa sobom laptop ili tablet.

 

Facebook live chat

Svi oni koji nisu u mogućnosti da posete Informativni centar Fondacije Tempus i iz prve ruke dobiju željene informacije, pored mejla i telefona, na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16-17 časova i svakog petka od 12-13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete posetiti Informativni centar Fondacije Tempus svakog radnog dana od 10 do 18 časova na adresi Terazije 39/I, Beograd, kao i kontaktirati putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.