Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u aprilu 2021. godine

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током априла 2021. године организује догађаје:

 • Вебинар: Нови Еразмус+ програм и позив за подношење пројеката, 13. април (12-13 часова), 21. април (16-17 часова), 26. април (14-15 часова)
 • Facebook сесијеПитајте нас о новом Еразмус+ програму и позиву за подношење пројеката, 15, 22. и 29. април, 12-13 часова
 • Вебинар: Могућности за мобилност студената кроз Еразмус+ програм6. април, 16-17 часова
 • Вебинар: Eurodesk – прилике за мобилност младих у Европи, 9. април, 16-17 часова
 • Вебинар: Како да самостално учим? – савети за успешно учење код куће12. април, 12:30–13:30
 • Вебинар: Како савладати трему пред завршни испит 15. април, 12:30–13:15
 • Презентација: Еразмус+ пројекти мобилности за опште, стручно и образовање одраслих, 15. април, 18-19 часова, СКЦ Београд
 • Вебинар: Како да пронађете партнере за Еразмус+ пројекте?, 16. април, 16-17 часова
 • Вебинар: Како да успешно креирате нови Europass CV?22. април, 16-17 часова
 • Вебинар: Студирај у Србији, 28. април, 16-17 часова
 • Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја, 7, 14, 21. и 28. април, од 12 до 13 часова
 • Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Уторак (13. април), среда (21. април) и понедељак (26. април)

Вебинар: Нови Еразмус+ програм и позив за подношење пројеката 

Поводом почетка новог Еразмус+ програма (2021-2027) и отварања Еразмус+ општег позива за подношење предлога пројеката за 2021. годину, Информативни центар Фондације Темпус организује вебинар са циљем упознавања свих заинтересованих представника организација и установа из Србије из сектора образовања, младих и спорта са новим програмом и могућностима које су на располагању за подношење пројектних пријава у конкурсном року за 2021. годину. Присутни ће се између осталог упознати са главним обележјима и новинама у програму, различитим врстама пројеката у којима организације и установе могу учествовати, начином њиховог подношења, као и подршком Фондације Темпус која им је притом доступна. У другом делу вебинара, представници Фондације Темпус биће на располагању за сва општа и специфична питања учесника.

Једночасовни вебинар у истом формату реализује се у три различита термина, а могуће је пријавити се за један: 13. априла од 12 до 13 часова, 21. априла од 16 до 17 часова и 26. априла од 14 до 15 часова. За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, најкасније до 17 часова дан уочи дана одржавања вебинара.

Четвртак, 15, 22. и 29. април

Facebook сесијеПитајте нас о новом Еразмус+ програму и позиву за подношење пројеката 

Поводом почетка новог Еразмус+ програма (2021-2027) и отварања Еразмус+ општег позива за подношење предлога пројеката за 2021. годину, Фондација Темпус путем свог Facebook налога организује отворене једночасовне сесије уживо током којих ће представници Фондације одговарати на питања представника установа и организација активних у областима образовања, младих и спорта о новом програму и позиву. За учешће није потребна пријава, а  сви заинтересовани могу поставити питање или недоумицу у одговарајућој сесији, према области у којој се планира пријава пројекта:

 1. Сесија за област општег, стручног и образовања одраслих, четвртак, 15. април, 12-13 часова
 2. Сесија за секторе младих и спорта, четвртак, 22. април, 12-13 часова
 3. Сесија за високо образовање, четвртак, 29. април, 12-13 часова

Уторак, 6. април

Могућности за мобилност студената кроз Еразмус+ програм

У оквиру Еразмус+ недеље, Информативни центар Фондације Темпус организује вебинар намењен садашњим и будућим студентима свих нивоа студија на државним и приватним високошколским установама у Србији, као и свим другим заинтересованим за могућности учествовања у стипендираним студентским разменама и праксама у иностранству. На вебинару ће бити речи о условима учешћа на Еразмус+ разменама, висини и обухвату стипендија, потребној документацији и начину пријаве.  Осим тога, сви заинтересовани за студирање целокупних мастер студија у иностранству моћи ће да се информишу о конкурисању за Еразмус Мундус заједничке мастер програме.

Вебинар се одржава у уторак, 6. априла, са почетком у 16 часова. За учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар најкасније до 6. априла у 12 часова.

Петак, 9. април

Вебинар: Eurodesk – прилике за мобилност младих у Европи

Вебинар који се организује у оквиру Еразмус+ недеље је намењен свим студентима, младима и особама које раде са младима (омладинским радницима), који су заинтересовани да сазнају више о приликама за мобилност младих у Европи и другим корисним актуелним информацијама на ту тему. Учесници ће се упознати са Eurodesk сајтом, Eurodesk базом могућности за мобилност, која пружа информације и могућност претраге прилика за школовање, волонтирање, праксе и слично у иностранству, као и са новим Европским порталом за младе.

Вебинар се одржава у петак9. априла у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 9. априла у 12 часова.

Понедељак, 12април

Вебинар: Како да самостално учим? – савети за успешно учење код куће

Овај вебинар је намењен свим ученицима основних и средњих школа који желе да унапреде своје вештине учења и организације. Поред одговора на главне дилеме у околностима учења код куће, вебинар нуди могућност ученицима да савладају и самостално примене неколико техника учења и да сазнају више о организацији времена и праћењу сопственог напретка у учењу.

Вебинар се одржава у понедељак12. априла, са почетком у 12.30 и трајаће до 13.30. За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар, а рок за пријаву је 11. април у 20 часова.

Четвртак, 15. април

Вебинар: Како савладати трему пред завршни испит

У оквиру ове теме ученици основних школа ће имати прилику да сазнају различите начине за превазилажење треме и осмисле свој план за суочавање са тремом приликом полагања завршног испита.

Вебинар се одржава у четвртак, 15. априла, са почетком у 12.30 и трајаће до 13.15 часова. За пријаву за учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар, а рок за пријаву је 14. април у 12 часова.

Четвртак, 15. април

Студентски културни центар (Велика сала), Београд

Презентација: Еразмус+ пројекти мобилности за опште, стручно и образовање одраслих

Догађај који заједно организују Фондација Темпус и Студентски културни центар Београд намењен је запосленима у основним и средњим школама, предшколским и установама за образовање одраслих, заинтересованим за учешће у Еразмус+ проjектима мобилности у актуелном конкурсном року (11. мај 2021. године). Током догађаја, учесници ће се упознати са правилима за подношење овог типа пројеката, кроз који су могући боравци у европским земљама у сврху стручног и професионалног усавршавања.

Презентација ће се одржати у четвртак15априла од 18 до 19 часова, у Великој сали Студентског културног цента у Београду (Краља Милана 48). Број учесника ће бити бити ограничен и усклађен са важећим епидемиолошким мерама.

Петак, 16. април

Вебинар: Како да пронађете партнере за Еразмус+ пројекте?

Вебинар је намењен представницима организација и установа активних у секторима образовања, младих и спорта који желе да се информишу о доступним ресурсима који могу олакшати повезивање са колегама широм Европе и проналажење партнера за учествовање у Еразмус+ пројектима. Присутни ће моћи да се упознају са базом свих до сада одобрених Еразмус+ пројеката – Erasmus+ project results, платформама eTwinningSchool Education Gateway и EPALE, као и другим алатима за проналажење партнерских организација у иностранству, попут ОТЛАС платформе која окупља организације активне у сектору младих.

Вебинар се одржава у петак, 16. априла са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 16. априла у подне.

Четвртак, 22. април

Вебинар: Како да успешно креирате нови Europass CV?

Ова практична онлајн сесија намењена је студентима, ученицима, младима, наставницима, запосленим особама и тражиоцима посла, као и свим особама које желе да сазнају како се користи иновирана Europass платформа. Током вебинара ће бити демонстрирано како се региструје на платформу, како се на њој креирају, чувају, деле и са ње извозе Europass профил (портфолио), радна биографија (CV) и пропратно писмо, као и које додатне функционалности у сврху образовања и запошљавања су на располагању.

Вебинар се одржава у четвртак, 22. априла са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 22. априла у подне.

Среда, 28. април

Вебинар: Студирај у Србији 

Фондација Темпус организује вебинар у среду28. априла, у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара до 28. априла у 12 часова.

Сталне активности током априла 

Среда, 7, 14, 21. и 28. април

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а потребна им је подршка при регистрацији OID и/или PIC броја (јединствених идентификатора који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Расположиви термини су: 7, 14, 21. и 28. април од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани студенти и млади на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.