Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u oktobru 2019. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom oktobra 2019. godine, organizuje događaje:

 

Događaji i aktivnosti izvan Info centra

 


Sreda, 9. oktobar (prezentacija) i utorak (22. oktobar) vebinar

Eurodesk – informacije o mobilnosti za mlade

Prezentacija i vebinar iste sadržine namenjeni su svim mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), kao i ostalim zainteresovanim za Eurodesk mrežu, koja pruža informacije o mogućnostima za mobilnost mladih (školovanje, volontiranje, prakse, konkursi i sl.), promoviše evropske programe mobilnosti kao što su Erazmus+ i Evropska inicijativa za solidarnost, ohrabruje aktivno građanstvo mladih i razvoj politika za mlade. Tokom prezentacije i vebinara govoriće se i o Evropskom portalu za mlade koga Eurodesk mreža uređuje.

Dogaćaje organizuje nacionalni Eurodesk centar u Srbiji, u sklopu kampanje „Time to move“ koju Eurodesk mreža svakog oktobra sprovodi širom Evrope.

Prezentacija se održava u sredu, 9. oktobra u 17 časova, u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus.

Vebinar se održava u utorak, 22. oktobra u 12 časova.

Za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular.

 

Četvrtak, 10. oktobar

Prezentacija: Erazmus+ mreže i platforme za profesionalno usavršavanje nastavnika i drugih zaposlenih u oblasti obrazovanja

Prezentacija, koja se održava u četvrtak,  10. oktobra od 17 do 18 časova, u Informativnom centru Fondacije Tempus, namenjena je zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i ustanovama za obrazovanje odraslih.

Pristuni će biti u prilici da se informišu o mogućnostima za profesionalno usavršavanje i povezivanje sa kolegama širom Evrope, putem Erazmus+ platformi i mreža (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), nezavisno od toga da li već učestvuju ili planiraju učešće u Erazmus+ projektima.

Za prijavu na događaj je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

Događaj se organizuje u okviru Erazmus dana, inicijative koja će tokom tri dana (10-12. oktobar) obuhvatiti preko hiljadu događaja u većini evropskih zemalja namenjenih upoznavanju šire javnosti sa mogućnostima i rezultatima Erazmus+ programa.

 

 

Utorak, 15. oktobar

Vebinar: Prepoznaj svoje jake strane

Fondacija Tempus – Nacionalni Euroguidance centar organizuje interaktivno predavanje putem interneta u okviru kog će učenici imati priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i studijskim programima. Učenici se mogu prijaviti samostalno, a takođe nastavnici mogu da prijave i organizuju učešće grupe svojih učenika kao deo redovnih školskih aktivnosti.

Vebinar se održava u utorak, 15.10.2019. u 12.30 časova, u trajanju od 45 minuta, a prijava je otvorena putem registracionog formulara do 14.10.2019. u 15 časova. Učesnicima je potreban samo računar sa stabilnom internet vezom, a vebinar mogu pratiti bez obzira na mesto gde se nalaze.

 

Petak, 18. oktobar

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 18. oktobra, sa početkom u 17 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će saznati osnovne informacije o visokom obrazovanju u Srbiji i kako da pretraže dostupne akreditovane visokoškolske ustanove i programe koristeći katalog Study in Serbia, kao i glavne informacije o njima (nivo studija, trajanje programa, grad i sl). Na vebinaru će biti reči i o procedurama upisa i dobijanja vize, vremenskom okviru za prijave i polaganje prijemnih ispita, a učesnici će biti u prilici i da dobiju odgovore na pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Vebinar se održava na engleskom jeziku, a zainteresovani strani studenti se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara najkasnije do 18. oktobra u 13 časova.

Utorak, 22. oktobar

Radionica: Kako napisati dobar CV?

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za upis i/ili prijave za stipendiju. Kroz ovu besplatnu radionicu, učenici će saznati:

  • iz kojih delova se sastoji dobar CV,
  • koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju,
  • zašto je važna samoprocena veština,
  • koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći,
  • korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše izbor kandidata.

Radionica će se održati u utorak, 22. oktobra od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus. Za radionicu se mogu prijaviti direktno učenici ili ih mogu prijaviti njihove razredne starešine ili nastavnici slanjem mejla Europass nacionalnom centru popunjavanjem registracionog formulara najkasnije do petka, 18. oktobra do 15 časova.

Sreda, 30. oktobar

Registracija PIC broja: praktična sesija

Predstavnici organizacija i institucija koje planiraju da po prvi put učestvuju u Erazmus+ projektima na sesiji će, uz podršku i vođenje, moći da registruju PIC broj – jedinstveni identifikacioni kod potreban za učešće u programu Erazmus+. Sesija se održava u sredu, 30. oktobra od 12 do 13 časova u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus.

Za učešće na sesiji nije potrebna prijava, a potrebno je pripremiti osnovne podatke o organizaciji (kontakt podaci, matični broj, PIB, kontakt osoba) i poneti sa sobom laptop ili tablet.

Događaji i aktivnosti izvan Info centra

 

Sreda, 16. oktobar

Mogućnosti za mobilnost studenata i mladih kroz programe Erazmus+ i CEEPUS

Prezentacija se organizuje u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Beograd u sredu, 16. oktobra u 18 časova, u maloj sali SKC-a.

Tokom prezentacije zainteresovani će dobiti odgovore na pitanja kako otići na stipendiranu studentsku razmenu na osnovnim, master ili doktorskim studijama kroz Erazmus+ i CEEPUS programe, šta su Erazmus Mundus zajednički master programi, da li i na koji način mladi iz Srbije mogu da učestvuju u omladinskim razmenama ili da volontiraju u drugim zemljama, koji resursi i alati su na raspolaganju pri potrazi za navedenim, kao i drugim vrstama mobilnosti, i slično.

 

Petak, 25. oktobar

Sajam stipendija Univerziteta u Nišu

Tokom sajamskog programa u zgradi Rektorata Univerziteta u Nišu, koji počinje u 10 časova, Info centar Fondacije Tempus predstaviće mogućnosti za mobilnost studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja kroz programe Erazmus+ i CEEPUS, kao i Europass dokumenta koje studenti mogu koristiti za predstavljanje veština prilikom prijavljivanja za stipendije.

Stalne aktivnosti tokom oktobra

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. Tokom meseca oktobra konsultacije se održavaju svakog četvrtka (5, 12, 19. i 26. oktobra) u periodu od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus (Terazije 39, I sprat, Beograd). Za učenike koji nisu iz Beograda, razgovori se odvijaju putem Skajpa.

Za prijavu na individualne konsultacije je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

 

Facebook live chat

Svi oni koji nisu u mogućnosti da posete Informativni centar Fondacije Tempus i iz prve ruke dobiju željene informacije, pored mejla i telefona, na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16-17 časova i svakog petka od 12-13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete posetiti Informativni centar Fondacije Tempus svakog radnog dana od 10 do 18 časova na adresi Terazije 39/I, Beograd, kao i kontaktirati putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.