Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u oktobru 2019. godine

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током октобра 2019. године, организује догађаје:

 

Догађаји и активности изван Инфо центра

 


Среда, 9. октобар (презентација) и уторак (22. октобар) вебинар

Еуродеск – информације о мобилности за младе

Презентација и вебинар исте садржине намењени су свим младима и особама које раде са младима (омладинским радницима), као и осталим заинтересованим за Eurodesk мрежу, која пружа информације о могућностима за мобилност младих (школовање, волонтирање, праксе, конкурси и сл.), промовише европске програме мобилности као што су Еразмус+ и Европска иницијатива за солидарност, охрабрује активно грађанство младих и развој политика за младе. Током презентације и вебинара говориће се и о Европском порталу за младе кога Eurodesk мрежа уређује.

Догаћаје организује национални Eurodesk центар у Србији, у склопу кампање „Time to move“ коју Eurodesk мрежа сваког октобра спроводи широм Европе.

Презентација се одржава у среду, 9. октобра у 17 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус.

Вебинар се одржава у уторак, 22. октобра у 12 часова.

За пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар.

 

Четвртак, 10. октобар

Презентација: Еразмус+ мреже и платформе за професионално усавршавање наставника и других запослених у области образовања

Презентација, која се одржава у четвртак,  10. октобра од 17 до 18 часова, у Информативном центру Фондације Темпус, намењена је запосленима у основним и средњим школама, предшколским установама и установама за образовање одраслих.

Пристуни ће бити у прилици да се информишу о могућностима за професионално усавршавање и повезивање са колегама широм Европе, путем Еразмус+ платформи и мрежа (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), независно од тога да ли већ учествују или планирају учешће у Еразмус+ пројектима.

За пријаву на догађај је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

Догађај се организује у оквиру Еразмус дана, иницијативе која ће током три дана (10-12. октобар) обухватити преко хиљаду догађаја у већини европских земаља намењених упознавању шире јавности са могућностима и резултатима Еразмус+ програма.

 

 

Уторак, 15. октобар

Вебинар: Препознај своје јаке стране

Фондација Темпус – Национални Euroguidance центар организује интерактивно предавање путем интернета у оквиру ког ће ученици имати прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања и да сазнају како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и студијским програмима. Ученици се могу пријавити самостално, а такође наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика као део редовних школских активности.

Вебинар се одржава у уторак, 15.10.2019. у 12.30 часова, у трајању од 45 минута, а пријава је отворена путем регистрационог формулара до 14.10.2019. у 15 часова. Учесницима је потребан само рачунар са стабилном интернет везом, а вебинар могу пратити без обзира на место где се налазе.

 

Петак, 18. октобар

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у петак, 18. октобра, са почетком у 17 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће сазнати основне информације о високом образовању у Србији и како да претраже доступне акредитованe високошколске установе и програме користећи каталог Study in Serbia, као и главне информације о њима (ниво студија, трајање програма, град и сл). На вебинару ће бити речи и о процедурама уписа и добијања визе, временском оквиру за пријаве и полагање пријемних испита, а учесници ће бити у прилици и да добију одговоре на питања у вези са животом у Србији.

Вебинар се одржава на енглеском језику, а заинтересовани страни студенти се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара најкасније до 18. октобра у 13 часова.

Уторак, 22. октобар

Радионица: Како написати добар CV?

Радионица је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију. Кроз ову бесплатну радионицу, ученици ће сазнати:

  • из којих делова се састоји добар CV,
  • који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу,
  • зашто је важна самопроцена вештина,
  • које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи,
  • корисне савете базиране на искуству оних који врше избор кандидата.

Радионица ће се одржати у уторак, 22. октобра од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус. За радионицу се могу пријавити директно ученици или их могу пријавити њихове разредне старешине или наставници слањем мејла Europass националном центру попуњавањем регистрационог формулара најкасније до петка, 18. октобра до 15 часова.

Среда, 30. oктобар

Регистрација PIC броја: практична сесија

Представници организација и институција које планирају да по први пут учествују у Еразмус+ пројектима на сесији ће, уз подршку и вођење, моћи да региструју PIC број – јединствени идентификациони код потребан за учешће у програму Еразмус+. Сесија се одржава у среду, 30. октобра од 12 до 13 часова у просторијама Информативног центра Фондације Темпус.

За учешће на сесији није потребна пријава, а потребно је припремити основне податке о организацији (контакт подаци, матични број, ПИБ, контакт особа) и понети са собом лаптоп или таблет.

Догађаји и активности изван Инфо центра

 

Среда, 16. oктобар

Могућности за мобилност студената и младих кроз програме Еразмус+ и ЦЕЕПУС

Презентација се организује у сарадњи са Студентским културним центром Београд у среду, 16. октобра у 18 часова, у малој сали СКЦ-а.

Током презентације заинтересовани ће добити одговоре на питања како отићи на стипендирану студентску размену на основним, мастер или докторским студијама кроз Еразмус+ и ЦЕЕПУС програме, шта су Еразмус Мундус заједнички мастер програми, да ли и на који начин млади из Србије могу да учествују у омладинским разменама или да волонтирају у другим земљама, који ресурси и алати су на располагању при потрази за наведеним, као и другим врстама мобилности, и слично.

 

Петак, 25. октобар

Сајам стипендија Универзитета у Нишу

Током сајамског програма у згради Ректората Универзитета у Нишу, који почиње у 10 часова, Инфо центар Фондације Темпус представиће могућности за мобилност студената, наставног и ненаставног особља кроз програме Еразмус+ и ЦЕЕПУС, као и Europass документа које студенти могу користити за представљање вештина приликом пријављивања за стипендије.

Сталне активности током октобра

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. Током месеца октобра консултације се одржавају сваког четвртка (5, 12, 19. и 26. октобра) у периоду од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус (Теразије 39, I спрат, Београд). За ученике који нису из Београда, разговори се одвијају путем Скајпа.

За пријаву на индивидуалне консултације је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

Facebook live chat

Сви они који нису у могућности да посете Информативни центар Фондације Темпус и из прве руке добију жељене информације, поред мејла и телефона, на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16-17 часова и сваког петка од 12-13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете посетити Информативни центар Фондације Темпус сваког радног дана од 10 до 18 часова на адреси Теразије 39/I, Београд, као и контактирати путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.