Akademska dostignuća srpskih univerziteta priznata na Šangajskoj rang-listi za 2023.

Posvećenost Univerziteta u Beogradu akademskoj izvrsnosti još jednom je prepoznata na globalnoj sceni, jer je visoko pozicioniran u nizu disciplina na Šangajskoj rang-listi za 2023. godinu. Zapažen u različitim oblastima studija, Univerzitet u Beogradu je obezbedio impresivan plasman među 500 najboljih svetskih univerziteta.

U domenu tehničkih nauka i inženjerstva, dostignuća Univerziteta su prepoznata u sledećim predmetima:

  • Nauka o hrani i tehnologija hrane: Univerzitet obezbeđuje istaknut položaj između 51. i 75. mesta širom sveta.
  • Nauka i tehnologija instrumentacije: smešten između 201. i 300. mesta, pri čemu doprinosi Univerziteta u Beogradu igraju značajnu ulogu u naučnom napretku i inovacijama.

Istraživanja u oblasti fizike Univerziteta u Beogradu, koji se nalazi između 201. i 300. mesta, doprinose globalnim naporima u oblasti prirodnih nauka.

Pozicioniran između 201. i 300. mesta u predmetima veterinarske nauke i 301. i 400. mesta u oblasti poljoprivrednih nauka, Univerzitet u Beogradu je potvrdio svoju izvrsnost u oblasti prirodnih nauka.

Kao i prethodnih godina, Univerzitet u Beogradu ostaje veoma posvećen medicinskim naukama, o čemu svedoče zapažena mesta na rang-listama. I u oblasti javnog zdravlja i stomatologije i oralnih nauka, Univerzitet je obezbedio mesto između 201. i 300, dok je u predmetima Klinička medicina rangiran između 301. i 400. mesta.

Impresivan učinak Univerziteta u Beogradu u širokom spektru disciplina na Šangajskoj rang-listi za 2023. potvrđuje njegovu posvećenost unapređenju znanja, podsticanju inovacija i značajnom doprinosu globalnom napretku.

Sa fokusom na istraživanje, obrazovanje i saradnju, Univerzitet i dalje podiže svoju reputaciju na globalnoj akademskoj sceni. Za detaljniji uvid posetite zvaničnu stranicu rangiranja u Šangaju za 2023. godinu ‒ Univerzitet u Beogradu.

Pored Univerziteta u Beogradu, univerziteti u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu svrstani su među najbolje svetske univerzitete u različitim kategorijama.

Univerzitet u Novom Sadu je postigao značajan uspeh svrstavajući se među 300 najboljih univerziteta u oblasti Nauka o hrani i prehrambenoj tehnologiji, kao i na predmetima Menadžment u ugostiteljstvu i turizmu.

Univerzitet u Kragujevcu je obezbedio mesto između 201. i 300. u oblasti kliničke medicine, nastavljajući da utiče na razvoj zdravstvene prakse.

Univerzitet u Nišu našao se među 500 najboljih univerziteta u oblasti matematike. Više informacija o rangiranju predmeta na akademskom rangiranju svetskih univerziteta (ARWU) dostupno je ovde.