Konkurs za spoljne ocenjivače Erazmus+ projekata

Fondacija Tempus objavljuje javni poziv za učešće pojedinaca u konkursu za proširenje baze spoljnih ocenjivača projektnih prijava u oblastima mladi i visoko obrazovanje.

Ceo tekst konkursa na engleskom jeziku možete pronaći OVDE.

Zainteresovani kandidati bi trebalo da:

 • poseduju najmanje 3 godine profesionalnog iskustva u oblasti za koju/koje se prijavljuju.
 • imaju iskustvo u rukovođenju/sprovođenju/ocenjivanju projekata finansiranih od strane Evropske Unije i drugih donatora
 • imaju iskustva u radu sa programima u okviru MS paketa
 • odlično poznaju engleski jezik

Poznavanje lokalnog konteksta u Srbiji u oblastima obrazovanja i mladih, kao i poznavanje Erazmus+ programa i drugih evropskih projekata će se posmatrati kao prednost.

Rok za podnošenje prijava za spoljne ocenjivače Erazmus + projekata je do 23.10.2018. u 23.59 (CET).

Zainteresovani kandidati treba da popune registracioni formular.

Svim zainteresovanim kandidatima se savetuje da pre konkurisanja pogledaju ceo tekst konkursa u kome je naveden način izbora ocenjivača i drugi detalji.

Dodatne informacije moguće je dobiti putem email adrese: konkursi@tempus.ac.rs

Nedelja stranih jezika

Fondacija Tempus organizuje nedelju posvećenu nastavi stranih jezika, koja će biti održana od 1.- 4. oktobra u Beogradu u hotelu Metropol Palace, Bulevar kralja Aleksandra 69, u okviru koje će biti održana konferencija namenjena nastavnicima stranih jezika koji rade sa odraslim polaznicima i obuka namenjena nastavnicima stranih jezika koji rade sa učenicima srednjoškolskog uzrasta.

Konferencija „Metodika nastave stranih jezika u radu sa odraslim polaznicima” će se održati 1. i 2. oktobra i namenjena je prvenstveno nastavnicima engleskog, nemačkog i francuskog jezika koji rade sa odraslim polaznicima. Cilj konferencije je da pokrene diskusiju o prilagođavanju metodologije nastave jezika odraslima, kao i o nastavi usmerenoj na polaznika. Pored toga, predviđen je i praktični rad u grupama gde će fokus biti na aktivnoj upotrebi i praktičnoj primeni jezičkih veština. Nacrt dnevnog reda možete pogledati na sledećem linku. Za učešće na konferenciji potrebno je popuniti registracioni formular najkasnije do 23. septembra 2018. godine u 23:59. Nakon odabira, učesnici će dobiti informaciju o statusu prijave.

Dvodnevna obuka „Razvijanje jezičkih kompetencija kod učenika srednjoškolskog uzrasta“ će se održati 3. i 4. oktobra i namenjena je prvenstveno nastavnicima engleskog, francuskog, nemačkog i italijanskog jezika koji rade sa učenicima srednjoškolskog uzrasta. Tokom dva dana obuke, radionice će pokriti teme kao što su: strukturisano izlaganje na stranom jeziku, CLIL metoda u nastavi stranih jezika, kao i projektno orijentisana nastava.Nacrt dnevnog reda možete pogledati na sledećem linku. Za učešće na obuci potrebno je popuniti registracioni formular najkasnije do 23. septembra 2018. godine u 23:59. Nakon odabira, učesnici će dobiti informaciju o statusu prijave.

Učešće na konferenciji i obuci je besplatno. Za učesnike iz Srbije, koji ne žive u Beogradu, a kojima je prethodno prihvaćena prijava, postoji mogućnost obezbeđivanja smeštaja, kao i refundacije putnih troškova u visini povratne autobuske ili vozne karte.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem imejl adrese: adult-education@tempus.ac.rs ili telefona: 011 33 42 430, opcija 3.

Ažurirana lista Erazmus Mundus zajedničkih master programa

Ukoliko želite da konkurišete na neki od Erazmus Mundus zajedničkih master programa (Erasmus Mundus Joint Master Degree – EMJMD), na sajtu Evropske komisije možete pronaći ažurirani spisak sa više od stotinu zajedničkih master programa dostupnih u tekućem konkursnom roku, za upis u akademskoj 2019/2020. godini.

Možete se prijaviti za maksimalno tri programa u jednom konkursnom roku, a prijavom automatski konkurišete i za Erazmus+ stipendiju – iznos od 1000 evra mesečno za troškove života, uz određene dodatne mogućnosti koje se tiču troškova putovanja i preseljenja, kao i zdravstvenog osiguranja. Konkursi su najčešće otvoreni između oktobra i januara, a prijave se vrše direktno preko sajtova željenih master programa sa liste, u rokovima koje svaki konzorcijum programa zasebno precizira.

Erazmus Mundus zajednički master programi su većinom dvogodišnji interdisciplinarni masteri koji se izvode na engleskom jeziku i koji u okviru istog ciklusa podrazumevaju studiranje na najčešće dva do tri univerziteta u različitim evropskim zemljama koji zajednički izvode program.

Akreditovani eTwinning seminari u Beogradu i Kruševcu

Nakon ispitivanja interesovanja za eTwinning seminare, Fondacija Tempus tokom jeseni 2018. godine organizuje besplatne akreditovane eTwinning seminare u Beogradu i Kruševcu.

Seminar ,,eTwinning za početnike – prvi koraci” je akreditovan za školsku 2018/2019, 2019/2020. i 2020/2021 godinu, pod rednim brojem 439 u katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja, i nosi 8 bodova stručnog usavršavanja. Cilj programa je podizanje nivoa digitalnih kompetencija nastavnika i vaspitača, unapređenje kvaliteta nastave u školama i predškolskim ustanovama kroz korišćenje IKT alata u radu sa decom/učenicima, kao i unapređenje međupredmetnih kompetencija kod učenika. Seminar je namenjen nastavnicima koji nemaju puno iskustva sa eTwinning portalom. Učesnici će biti osposobljeni da koriste eTwinning portal i alate koji se na njemu nalaze. Ciljna grupa su učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama, kao i vaspitači u predškolskim ustanovama.

Seminar ,,eTwinning za početnike – prvi koraci” će se održati 28. septembra 2018. godine u Beogradu, u prostorijama Fondacije Tempus, Ruže Jovanović 27a, sa početkom u 9 časova. Nacrt agende možete pogledati ovde. Prijavljivanje za seminar je moguće isključivo putem registracionog formulara. Rok za prijavu je 25. septembar do 23:59 časova.

Seminar ,,eTwinning za početnike – prvi koraci” će se održati 25. oktobra 2018. godine u Kruševcu, u OŠ „Nada Popović“ sa početkom u 9 časova. Nacrt agende možete pogledati ovde. Prijavljivanje za seminar je moguće isključivo putem registracionog formulara. Rok za prijavu je 17. oktobar do 23:59 časova.

Seminar ,,Ka kvalitetnim eTwinning projektima u cilju unapređenja korišćenja IKTa u nastavi” je akreditovan za za školsku 2018/2019, 2019/2020. i 2020/2021 godinu, pod rednim brojem 461 u katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja, i nosi 8 bodova stručnog usavršavanja. Cilj programa je unapređenje kvaliteta postojećih eTwinning projekata u cilju boljeg korišćenja IKTa u nastavi, kao i jačanje digitalnih i jezičkih kompetencija nastavnika/vaspitača i učenika. Seminar je namenjen nastavnicima koji imaju iskustva sa eTwinning portalom. Ciljna grupa su učitelji, nastavnici i stručni saradnici u osnovnim i srednjim školama, kao i vaspitači u predškolskim ustanovama. Učesnici seminara moraju biti registrovani i aktivni članovi eTwinning portala.

Seminar ,,Ka kvalitetnim eTwinning projektima u cilju unapređenja korišćenja IKTa u nastavi” će se održati 23. novembra 2018.Beogradu, u prostorjama Fondacije Tempus, Ruže Jovanović 27a, sa početkom u 9 časova. Nacrt agende možete pogledati ovde. Prijavljivanje za seminar je moguće isključivo putem registracionog formulara. Rok za prijavu je 18. novembar 2018. godine do 23:59 časova.

Zbog ograničenog broja mesta, prilikom odabira učesnika vodiće se računa o ravnomernoj zastupljenosti predstavnika različitih škola i predškolskih ustanova.

O statusu vaše prijave bićete obavešteni nakon isteka roka za prijavu.

 

Napomena: potrebno je da na seminar ponesete svoj laptop, netbuk, tablet ili drugi uređaj sa kojim možete pristupiti svom eTwinning profilu tokom seminara. Za seminar se ne plaća kotizacija, ali učesnici sami pokrivaju troškove puta. Događaj će biti fotografisan u svrhu obaveštavanja javnosti o događaju.

Održana nacionalna eTwinning konferencija “Unapređivanje nastave upotrebom informaciono komunikacionih tehnologija”

Fondacija Tempus je 6. septembra 2018. godine u Beogradu organizovala nacionalnu eTwinning konferenciju pod nazivom “Unapređivanje nastave upotrebom informaciono komunikacionih tehnologija”.

Cilj konferencije bio je da učesnike upozna sa načinima upotrebe informaciono komunikacionih tehnologija u nastavi. Na konferenciji su bili predstavljeni rezultati istraživanja Uticaj eTwinning-a na škole i predškolske ustanove u Srbiji, kao i dobitnici eTwinning priznanja (Nacionalnih oznaka kvaliteta i eTwinning oznaka za škole). Ove godine, 108 nastavnika je dobilo 218 eTwinning nacionalnih oznaka kvaliteta, što je znatno veći broj nego prethodnih godina. Ukupno 19 škola je dobilo eTwinning oznake za škole (eTwinning School Label), priznanje koje se po prvi put dodeljuje.

Otvarajući konferenciju, Katarina Aleksić, savetnik ministra za eProsvetu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, govorila je o važnosti upotrebe informaciono komunikacionih tehnologija u nastavi, kao i značaju eTwinning platforme za unapređenje rada u školskim i predškolskim ustanovama. Skupu se ispred organizatora konferencije obratila Sofija Dukić, zamenik upravitelja Fondacije Tempus.

Preko 170 učesnika i učesnica imalo je prilike da se detaljnije upozna sa ulogom IKT-a u nastavi i primerima dobre prakse kroz izlaganje Amele Sambolić Beganović iz Zavoda za školstvo iz Slovenije i Stasele Riskiene, eTwinning ambasadorke iz Litvanije. Nikola Ćurčin, direktor Elektrotehničke škole iz Pančeva, govorio je o tome šta za ustanovu i njen napredak znači biti eTwinning škola. Ivana Banković iz eTwinning nacionalnog tima za podršku Fondacije Tempus predstavila je nalaze istraživanja Uticaj eTwinning-a na škole i predškolske ustanove u Srbiji.

Tokom četiri paralelne sesije na temu upotrebe IKT alata i digitalnih materijala prilagođenih uzrastu, učesnici konferencije su kroz grupni rad imali prilike da na konkretnim praktičnim primerima upoznaju i na licu mesta isprobaju neke od izabranih alata i dobiju ideje kako da učine svoju svakodnevnu praksu interaktivnijom, istovremeno podižući sopstvene digitalne kompetencije, kao i kompetencije svojih učenika. Radionice su vodili eTwinning ambasadori iz Srbije: Nataša Anđelković, Nataša Vrapčević, Olgica Spasojević, Nataša Majstrović, Aleksandra Danilović, Milica Andonović, Zvonko Gašparović i Dalibor Todorović.

Snimak konferencije možete pogledati na našem YouTube kanalu. Fotografije sa konferencije možete pogledati na našoj Fejsbuk stranici.

Prezentacije govornika možete da pogledate u nastavku:

 1. Važnost i načini korišćenja IKT u nastavi – Katarina Aleksić
 2. Unapređenje nastave i učenja korišćenjem IKT – Amela Sambolić Beganović
 3. Magični efekti IKT u učionici – Stasele Riskiene
 4. Šta ynači biti eTwinning škola? – Nikola Ćurčin
 5. Uticaj eTwinning-a na škole i predškolske ustanove u Srbiji – Ivana Banković

Konferencija o izazovima digitalne ere za visoko obrazovanje

Tim stručnjaka za reformu visokog obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (HERE tim) u saradnji sa Fondacijom Tempus – Erazmus+ kancelarijom u Srbiji organizuje konferenciju pod nazivom „ Challenges of the digital era for higher education “. Konferencija će biti održana 02.10.2018. u hotelu “88 Rooms”, Takovska 49, u Beogradu, sa početkom u 10:30 časova. Radni jezik konferencije će biti engleski.

O evropskim digitalnim strategijama, razvoju onlajn kurseva i digitalne nastave će govoriti Katrin Monžene (France Université Numérique) i Karl Rojl (University of Wolverhampton). O izazovima digitalne ere za visoko obrazovanje u Srbiji govoriće Ivanka Popović (Univerzitet u Beogradu) i Snežana Smederevac (Univerzitet u Novom Sadu).

Prijavu za konferenciju možete popuniti ovde.

Rok za registraciju je 25.09.2018. godine, do 17:00 časova.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nam pisati na email adresu office@tempus.ac.rs.

Agendu događaja možete preuzeti OVDE.

Informacije o događaju možete pratiti na sajtu Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije u Srbiji i na Facebook profilu Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije u Srbiji.

Akreditovani programi stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za školsku 2018/2019, 2019/2020. i 2020/2021

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je Fondacija Tempus od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dobila akreditaciju za osam programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za školsku 2018/2019, 2019/2020. i 2020/2021.

Novoakreditovani eTwinning programi su:

 1. eTwinning za početnike – prvi koraci – Kataloški broj 439, Prioritetna oblast 1, Kompetencije za poučavanje i učenje;
 2. Ka kvalitetnim eTwinning projektima u cilju unapređenja korišćenja IKT-a u nastavi – Kataloški broj 461, Prioritetna oblast 1, Kompetencije za poučavanje i učenje;
 3. Upotreba IKT alata u cilju unapređenja nastave – Kataloški broj 591, Prioritetna oblast 1, Kompetencije za poučavanje i učenje;

Ukoliko ste zainteresovani za pohađanje nekih od dostupnih eTwinning obuka, molimo Vas da popunite kratak formular ovde.

Novoakreditovani Euroguidance i Europass programi su:

 1. Karijerno vođenje i savetovanje u srednjoj školi – Kataloški broj 35, Prioritetna oblast 3, Kompetencije za podršku razvoju ličnosti deteta i učenika;
 2. Karijerno informisanje učenika i evropski Europass alati za predstavljanje veština i znanja – Kataloški broj 36, Prioritetna oblast 3, Kompetencije za podršku razvoju ličnosti deteta i učenika;
 3. Priprema učenika za tržište rada – samoprocena veština i predstavljanje poslodavcima – Kataloški broj 70, Prioritetna oblast 3, Kompetencije za podršku razvoju ličnosti deteta i učenika;
 4. Unapređenje kvaliteta aktivnosti karijernog vođenja kroz efikasno planiranje rada školskog tima za karijerno vođenje i savetovanje/profesionalnu orijentaciju – Kataloški broj 87, Prioritetna oblast 3, Kompetencije za podršku razvoju ličnosti deteta i učenika;
 5. Unapređenje kompetencija nastavnika i stručnih saradnika za sprovođenje aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja – Kataloški broj 88, Prioritetna oblast 3, Kompetencije za podršku razvoju ličnosti deteta i učenika;

Ukoliko ste zainteresovani za pohađanje nekih od dostupnih obuka Euroguidance i/ili Europass centra, molimo Vas da popunite kratak formular ovde.

Vaši odgovori i iskazano interesovanje za obuke poslužiće za njihovo planiranje u školskoj 2018/19.

Fondacija Tempus planira novi ciklus akreditovanih seminara za jesen 2018. Za više informacija pratite vesti na sajtovima erasmusplus.rs i euroguidance.rs gde ćemo blagovremeno objavljivati sve informacije o našim aktivnostima i predstojećim obukama.

Objavljeno video uputstvo o korišćenju Mobility Tool+ alata za upravljanje Erazmus+ projektima

Fondacija Tempus je pripremila video uputstvo koje ima za cilj lakše korišćenje i bolje razumevanje Mobility Tool+ alata za upravljanje projektima u okviru Erazmus+ programa.

Uputstvo je pre svega namenjeno organizacijama i institucijama korisnicama odobrenih Erazmus+ KA1 projekata u Srbiji. Adekvatno popunjavanje izveštaja u Mobility Tool+ je preduslov za brzu obradu završnog izveštaja korisnika, koja obuhvata i verifikaciju troškova nastalih tokom realizacije projekta.

Tokom polučasovnog uputstva zainteresovani mogu saznati opšte informacije o ovom alatu i detaljna objašnjenja u vezi sa korišćenjem svih sekcija, načinom popunjavanja mobilnosti sprovedenih u okviru projekta, najčešćim izazovima korisnika u upotrebi Mobility Tool+ alata i tome kako ih prevazići.

Napomena: Objavljeno izdanje video uputstva je posvećeno Mobility Tool+ verziji 4.1.0. iz maja 2018. godine. Za rad u naknadnim verzijama, molimo koristite zvanično uputstvo Evropske komisije, a ovo uputstvo kao dopunsko sredstvo informisanja.

Konferencija o izazovima digitalne ere za visoko obrazovanje

Tim stručnjaka za reformu visokog obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (HERE tim) u saradnji sa Fondacijom Tempus – Erazmus+ kancelarijom u Srbiji organizuje konferenciju pod nazivom „ Challenges of the digital era for higher education “. Konferencija će biti održana 02.10.2018. u hotelu “88 Rooms”, Takovska 49, u Beogradu, sa početkom u 10:30 časova. Radni jezik konferencije će biti engleski.

O evropskim digitalnim strategijama, razvoju onlajn kurseva i digitalne nastave će govoriti Katrin Monžene (France Université Numérique) i Karl Rojl (University of Wolverhampton). O izazovima digitalne ere za visoko obrazovanje u Srbiji govoriće Ivanka Popović (Univerzitet u Beogradu) i Snežana Smederevac (Univerzitet u Novom Sadu).

Prijavu za konferenciju možete popuniti ovde.

Rok za registraciju je 25.09.2018. godine, do 17:00 časova.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nam pisati na email adresu office@tempus.ac.rs.

Agendu događaja možete preuzeti OVDE.

Informacije o događaju možete pratiti na sajtu Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije u Srbiji i na Facebook profilu Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije u Srbiji.

Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u septembru 2018. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom septembra 2018. godine organizuje niz događaja:

Ponedeljak, 3. septembar

Vebinar za učenike Saveti za uspešnu školsku godinu. Više informacija i registracioni formular možete naći ovde.

Utorak, 4. septembar

Vebinar Aktivnosti Euroguidance i Europass centara u školskoj 2018/2019. godini. Više informacija i registracioni formular možete naći ovde.

Petak, 7. septembar

Predavanje Veštine koje stičemo i razvijamo kroz projekte međunarodne saradnje. Više informacija i registracioni formular možete naći ovde.

 

Ove aktivnosti održavaju se u okviru Nedelje škola (3-7. septembra 2018), a namenjene su zaposlenima u školama i predškolskim ustanovama, učenicima srednjih škola, predstavnicima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, predstavnicima školskih uprava, praktičarima i edukatorima u obrazovanju odraslih i drugim zainteresovanima.

 

Četvrtak, 13. septembar

Vebinar Study in Serbia – Possibilities for CEEPUS academic stays in Serbia

Vebinar je namenjen studentima i akademskom osoblju zemalja CEEPUS programa koji žele da se informišu o mogućnostima CEEPUS stipendiranih boravaka na visokoškolskim ustanovama u Srbiji. Više informacija i registracioni formular možete naći ovde.

 

Sreda, 19. septembar (predavanje) i

ponedeljak, 24. septembar (vebinar)

Mogućnosti za mobilnost studenata kroz Erazmus+ program

Povodom otvaranja većeg broja konkursa visokoškolskih ustanova u Srbiji za učešće studenata u Erazmus+ studentskim razmenama, Info centar organizuje sesiju namenjenu svim zainteresovanima koji žele da deo studija provedu na Erazmus+ stipendiranoj razmeni ili da konkurišu za celokupne master studije u Evropi.

Prezentacija će biti održana u sredu 19. septembra u 18 časova, u prostorijama Informativnog centra Fondacije Tempus u Beogradu, a svi oni koji nisu u mogućnosti da dođu na predavanje mogu se prijaviti na vebinar iste sadržine, koji će se održati u ponedeljak 24. septembra od 16 časova. Za prijavu na predavanje ili vebinar je potrebno popuniti kratak registracioni formular.

 

Petak, 28. septembar

Radionica Kako napisati dobar CV?

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za upis i/ili prijave za stipendiju.  Kroz ovu besplatnu radionicu, učenici će saznati:

 • iz kojih delova se sastoji dobar CV,
 • koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju,
 • zašto je važna samoprocena veština,
 • koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći,
 • korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata.

Radionica će se održati u petak 28. septembra od 14 do 17 časova u prostorijama Info centra Fondacije Tempus. Za radionicu se mogu prijaviti direktno učenici ili ih mogu prijaviti njihove razredne starešine ili nastavnici slanjem mejla Europass nacionalnom centru na europass@tempus.ac.rs


Stalne aktivnosti tokom septembra

Facebook live chat

Svi oni koji nisu u mogućnosti da posete Informativni centar Fondacije Tempus i iz prve ruke dobiju željene informacije, pored mejla i telefona, na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

 

Cvake srede od 16-17 časova i svakog petka od 12-13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

 

Svi zainteresovani koji žele da se informišu o mogućnostima koje su im na raspolaganju kroz Erazmus+ i CEEPUS programe i drugim aktivnostima Fondacije Tempus, u navedenim terminima mogu dobiti sve potrebne informacije slanjem poruke na Facebook stranici Fondacija Tempus.

Za sve dodatne informacije možete posetiti Informativni centar Fondacije Tempus svakog radnog dana od 10 do 18 časova na adresi Terazije 39/I, Beograd, kao i kontaktirati putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs