Тренинг на тему инклузије –”Фер-плеј: образовањем до једнаких могућности”

Фондација Темпус организује тренинг „Фер-плеј: образовањем до једнаких могућности“ у периоду од 20. – 22. марта 2018. године у Сремским Карловцима.

Главни циљ тренинга је разумевање концепта инклузије и начина на који је могуће осмишљавати активности за младе тако да оне буду довољно инклузивне, као и оснаживање организација и институција из Србије за инклузивни приступ младима. Поред тога, учесници тренинга ће се упознати са техникама укључивања младих са смањеним могућностима.

Млади са смањеним могућностима могу бити млади који су у односу на своје вршњаке у мање повољној ситуацији због социјалних, економских, здравствених, географских, културалних, образовних, инвалидитета или других разлога.

Тренинг је отворен за представнике организација/институција из Србије које раде и које планирају да раде са младима са смањеним могућностима.

 Током тренинга учесници ће:

  • стећи разумевање концепта и принципа инклузије у омладинском раду;
  • развити вештине препознавања група младих са смањеним могућностима као и њихових потреба;
  • разумети важност стратешког приступа инклузији ради остваривања дугорочних ефеката пројеката;
  • се упознати са техникама укључивања младих са смањеним могућностима у све фазе пројектног циклуса.

Ради учешћа на тренингу, потребно је попунити пријавни формулар.

Рок за слање пријава је 15. март 2018. године у 23.59.

Напомињемо да се од свих учесника/ца очекује присуство током целог трајања тренинга. Број учесника тренинга је ограничен на максимално 20 учесника по тренингу.

При избору учесника, водиће се рачуна о заступљености различитих типова организација, квалитету пријаве, регионалној покривености, као и о броју особа из исте организације/КзМ/институције.

Учесници сами сносе евентуалне путне трошкове. Фондација Темпус покрива трошкове смештаја, материјала, освежења и хране током трајања тренинга.

Активности Информативног центра Фондације Темпус у марту

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат) ће током марта 2018. године организовати низ активности.

 

Еразмус+ студентске размене: ко, шта, где, када, како и зашто? 

Поводом отварања већег броја конкурса високошколских установа у Србији за учешће студената у Еразмус+ студентским разменама, Инфо центар организује сесију намењену свим актуелним и будућим студентима, заинтересованим да један део својих студија проведу на Еразмус+ стипендираној мобилности у Европи, како би сазнали одговоре на питања и разрешили недоумице које се најчешће јављају на ову тему.

Сесија ће се реализовати у виду догађаја, који ће се у Информативном центру Фондације Темпус одржати у уторак, 20. марта у 18h, за који није неопходна претходна регистрација, као и у виду вебинара у уторак, 27. марта од 16-17h – за учешће је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

Kако написати добар CV? – Europass радионица за средњошколце – четвртак, 29. март

Средњошколци који су заинтересовани за ову радионицу потребно је да се јаве Europass националном центру на мејл europass@tempus.ac.rs.

Сталне активности током марта:

Регистрација PIC броја – практичне сесије

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које по први пут планирају да учествују у Еразмус+ пројектима, на радионици ће, уз подршку и вођење, моћи да региструју PIC број – јединствени идентификациони код који се користи приликом попуњавања пријава пројеката у оквиру Еразмус+ програма, као и неколико других програма ЕУ.

Сесије се одржавају четвртком (8, 22. и 29.марта) од 12 до 13 часова.

За учешће на сесијама није потребна пријава, а потребно је припремити основне податке о организацији (контакт подаци, матични број, ПИБ, контакт особа) и понети са собом лаптоп или таблет.

 

Facebook live info chat

Сви они који нису у могућности да посете Информативни центар Фондације Темпус и из прве руке добију жељене информације, поред мејла и телефона, на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Током марта, сваке среде од 12 до 13 часова, као и сваког петка од 16 до 17 часова, представници Фондације Темпус биће на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

Сви заинтересовани појединци (студенти, млади, родитељи, наставници), као и представници организација и установа који желе да се информишу о могућностима које су им на располагању кроз Еразмус+ и CEEPUS програм, али и другим активностима Фондације, у наведеним терминима могу добити све потребне информације, контактирајући профил Фондација Темпус путем опције за разговор.

 

Учешће Инфо центра у другим догађајимa

Поједине могућности програма Еразмус+ и CEEPUS, као и друге активности Фондације Темпус намењене појединцима, организацијама и установама, као што су: могућности за стипендиране мобилности студената и младих, Europass алат за писање CV-a, база образовних могућности и стипендија, Еразмус+ пројекти за секторе образовања и младих и слично, биће представљене на следећим догађајима:

Понедељак, 5. март

Сајам послова и стручних пракси „Job Fair 2018“ (Електронски факултет Универзитета у Нишу)

Уторак, 6. март

Радионице за ученике ”Europass – твој алат за представљање знања и вештина” и ”Избор и планирање каријере”, Гимназија ”Бранко Радичевић” Стара Пазова

Уторак, 6. март

Презентација за школе ”Еразмус+ платформе и пројекти за сарадњу школа и мобилност наставника”, Гимназија ”Бранко Радичевић” Стара Пазова

Петак и субота, 9-10. март

Међународни сајам образовања „EduFair“ (Београд, Хотел Crowne Plaza)

Четвртак и петак, 15-16. март

Регионални сајам образовања „NOU fest“ Ћуприја, (Хала спортова ”Ада”)

Петак, 23. март

„Доживи науку кроз физику, хемију и механику”– школски фестивал науке Гоша 2018. (Смедеревска паланка, Машинско-електротехничка школа Гоша)

Петак, 23. март

Презентације ”Могућности за мобилност студената и младих” и ”Могућности за учешће у Еразмус+ пројектима” (Пожаревац, Народна библиотека Илија М. Петровић)

Среда, 28. март

Међународни инфо дан на Факултету организационих наука у Београду

Aкредитовани eTwinning семинари у Нишу, Крагујевцу, Пожаревцу и Вршцу

Фондација Темпус током пролећа 2018. године организује бесплатне акредитоване eTwinning семинаре у Нишу, Крагујевцу, Пожаревцу и Вршцу.

Семинар ,,еТwinning за почетнике – први кораци” је акредитован за школску 2016/2017 и 2017/2018 годину, под редним бројем 373 у каталогу програма сталног стручног усавршавања, и носи 8 бодова стручног усавршавања. Циљ програма је подизање нивоа дигиталних компетенција запослених у образовно-васпитним установама који раде са децом предшколског и школског узраста, унапређење квалитета наставе кроз коришћење ИКТ алата у раду са ученицима и децом, као и унапређење међупредметних компетенција код ученика. Семинар је намењен наставницима који немају пуно искуства са еТwinning порталом. Учесници ће бити оспособљени да користе еТwinning портал и алате који се на њему налазе. Циљна група су учитељи и наставници у основним и средњим школама, као и васпитачи у предшколским установама.

Семинар ,,еТwinning за почетнике – први кораци” ће се одржати 18. априла 2018. године у Вршцу, у Школском центру „Никола Тесла“ са почетком у 9 часова. Нацрт агенде можете погледати овде. Пријављивање за семинар је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је 12. април до 23:59 часова.

Семинар ,,еТwinning за почетнике – први кораци” ће се одржати 4. маја 2018. године у Пожаревцу, у ОШ „Свети Сава“ са почетком у 9 часова. Нацрт агенде можете погледати овде. Пријављивање за семинар је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је 29. април до 23:59 часова.

 

Семинар ,,Ка квалитетним еТwinning пројектима у циљу унапређења коришћења ИКТа у настави” је акредитован за школску 2016/2017 и 2017/2018 годину, под редним бројем 393 у каталогу програма сталног стручног усавршавања, и носи 8 бодова стручног усавршавања. Циљ програма је унапређење квалитета постојећих eTwinning пројеката у циљу бољег коришћења ИКТа у настави, као и јачање дигиталних и језичких компетенција наставника/васпитача и ученика. Семинар је намењен наставницима који имају искуства са еТwinning порталом. Циљна група су учитељи, наставници и стручни сарадници у основним и средњим школама, као и васпитачи у предшколским установама. Учесници семинара морају бити регистровани и активни чланови еТwinning портала.

Семинар ,,Ка квалитетним еТwinning пројектима у циљу унапређења коришћења ИКТа у настави” ће се одржати 8. марта 2018. године у Нишу, у ОШ „Свети Сава“са почетком у 9 часова. Нацрт агенде можете погледати овде. Пријављивање за семинар је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је 4. март до 23:59 часова.

Семинар ,,Ка квалитетним еТwinning пројектима у циљу унапређења коришћења ИКТа у настави” ће се одржати 2. априла 2018. године у Крагујевцу, у Политехничкој школи, са почетком у 9 часова. Нацрт агенде можете погледати овде. Пријављивање за семинар је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је 27. март до 23:59 часова.

Због ограниченог броја места, приликом одабира учесника водиће се рачуна о равномерној заступљености представника различитих школа и предшколских установа.

О статусу ваше пријаве бићете обавештени након истека рока за пријаву.

 

Напомена: потребно је да на семинар понесете свој лаптоп, нетбук, таблет или други уређај сa којим можете приступити свом еТwinning профилу током семинара. За семинар се не плаћа котизација, али учесници сами покривају трошкове пута. Догађај ће бити фотографисан у сврху обавештавања јавности о догађају.