Вебинар: Како на размену преко CEEPUS мрежа?

Имајући у виду да ће закључно са 15. јуном трајати пријављивање  за размене током зимског семестра 2018/19. године, након чега ће се до 31. октобра наставити аплицирање CEEPUS кандидата, Фондација Темпус – Национална CEEPUS канцеларија у уторак, 22. маја у 17:30 часова за заинтересоване студенте и предаваче са државних високошколских установа организује бесплатни вебинар ”Како на размену преко CEEPUS мрежа?”.

Уколико сте студент или члан наставног особља на државној високошколској установи у Републици Србији и заинтересовани сте за стипендирану мобилност у некој од држава средње или југоисточне Европе, позивамо Вас да до 22. маја у 13 часова на следећем линку пријавите своје учешће на овом вебинару.

Заинтересовани ће на вебинару имати могућност да „на даљину” – из своје собе и преко свог рачунара – добију ближе информације о апликационом процесу за CEEPUS размену, истраживању опција за мобилност, могућностима које овај програм нуди, као и да, уколико то желе путем Chat опције поставе питања у вези са овим програмом.

Средњеевропски програм универзитетске размене (CEEPUS) студентима и академском особљу са државних високошколских установа из Србије омогућава академске боравке у земљама попут Албаније, Аустрије, БиХ, Бугарске, Чешке, Мађарске, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Румуније, Словачке и Словеније. Размена унутар CEEPUS програма првенствено се спроводи унутар мрежа, тј. на партнерским високошколским установама које су део мреже у којој учествује и установа заинтересованог апликанта; ближе информације о роковима и условима учешћа доступне су на овом линку, а преглед корака у процесу пријављивања могуће је видети овде.

Пријава за студијску посету школама у Бугарској

Фондација Темпус има задовољство да најави нову активност коју организује у сарадњи са Амбасадом Бугарске у Србији, а у циљу јачања регионалног повезивања у сектору стручног образовања и обука. У сарадњи са Националном агенцијом Бугарске, организоваће се студијске посете институција из југоисточне Србије школама у Бугарској. Предност приликом одабира за ову студијску посету имаће школе, и то пре свега средње стручне школе, али могућност да се пријаве имају и друге организације, и то из следећих округа:

 • подунавски,
 • браничевски,
 • борски,
 • зајечарски,
 • нишавски,
 • пиротски,
 • топлички,
 • јабланички и
 • пчињски округ.

Предност ће такође бити дата онима који имају разрађену идеју и/или партнере из Бугарске за спровођење КА2 пројекта стратешког партнерства у области стручног образовања и обука, за пројекте који би почели у другој половини 2019. године, а били би пријављени на позиву за пројекте за ту годину.

Планирано је да се студијска посета у трајању од два дана одржи у септембру 2018. године и да се у оквиру ње школе из Србије и Бугарске упознају, ојачају међусобну сарадњу и разговарају о потенцијалном партнерству у области стручног образовања и обука. Школе из Србије ће у току студијске посете моћи да виде и како су примери добре праксе у овој области интегрисани у свакодневни рад школа из Бугарске.

За одлазак на студијску посету пријава је могућа искључиво путем пријавног формулара до 31. маја 2018. године у 23.59h.

На сва питања и недоумице одговориће Група за школе, стручно образовање и обуке и образовање одраслих Фондације Темпус, којој се можете обратити мејлом на адресу schools-vet@tempus.ac.rs или телефоном на број 011/33 42 430, опција 3.

Позив на тренинг о припреми и реализацији међународних омладинских размена

Фондација Темпус организује тренинг о припреми и реализацији пројеката међународних омладинских размена у оквиру програма Еразмус+: Млади у акцији, у периоду од 5-8. јуна 2018. године у Сремским Карловцима.

Циљ тренинга је повећање квалитета и броја поднетих пројеката омладинских размена, као и унапређење квалитета реализације одобрених пројеката из ове области кроз развој компетенци (знања, вештина и ставова) кључних актера укључених у процес писања пројеката, осмишљавања програма и њихове реализације.

Тренинг је отворен за организације, канцеларије за младе и институције активне у раду са младима из Србије којe организују или планирају да организују омладинске размене. Охрабрују се пријаве организација без претходног искуства са омладинским разменама и Еразмус+ програмом, као и оних које раде са младима са смањеним могућностима.

Полазници обуке ће моћи да:

 • се упознају са специфичностима омладинских програма у међународном окружењу (интеркултуралност, тимски рад…);
 • остваре сарадњу са међународним партнерима у свим фазама пројекта омладинске размене (писање, припрема, реализација, евалуација), уз њихово активно учешће;
 • примене вештине управљања пројектом у међународном контексту;
 • додељују одговарајуће улоге и задатке омладинским лидерима/кама и младима у међународним омладинским разменама;
 • интегришу интерактивне/радионичарске методе и технике рада у неформалном образовању у своје пројекте.

Пријављивање је могуће путем пријавног формулара, најкасније до 30. маја 2018. године у 23.59.

Напомињемо да се од свих учесника/ца очекује присуство током целог трајања тренинга. Број учесника је ограничен. При избору учесника, водиће се рачуна о заступљености различитих типова организација, квалитету пријаве, регионалној покривености, као и броју особа из исте организације/ КзМ/ институције.

Учесници сами сносе евентуалне путне трошкове.

Фондација Темпус покрива трошкове програма, смештаја, материјала, освежења и хране током трајања тренинга.

Тренинг је развио тренерски тим Групе „Хајде да…“ која је обављала улогу Контакт тачке за програме МЛАДИ, Млади у акцији и Еразмус+: Млади у акцији, у периоду од 2005. до 2017. године.