О нама

Фондација Темпус основана је октобра 2002 године. Њени оснивачи су највећи државни универзитети, који су Фондацију првобитно замислили као канцеларију задужену за спровођење Темпус програма у Србији, чији је циљ подршка унапређењу високог образовања. Од тада је Фондација Темпус постепено постајала одговорна и за друге програме ЕУ, као што су Еразмус Мундус и Програм за целоживотно учење.

Од 2007. године почела је да промовише програм Еразмус Мундус, његове заједничке студијске програме и стипендије за студенте, наставнике и остале запослене на високошколским институцијама.

Од 2009. године, Фондација Темпус је задужена за промоцију програма Жан Моне. У 2010 почиње организовање консултација за студенте у вези са могућностима добијања стипендије за одлазак на мастер или докторске студије као и одлазак на размену.

Од 2011. године Фондација Темпус је задужена и за Програм за целоживотно учење, којим су обухваћени и предуниверзитетски нивои образовања. Број институција са којима је сарађивала се ширио – од универзитета и високих школа, до основних и средњих школа и организација, државних институција, предузећа и организација цивилног друштва које су активне у области образовања.

Од 2013. године, у оквиру Фондације Темпус основан је и национални Euroguidance центар као део Европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању, којој је Србија приступила исте године.

Од 2014. године, Фондација Темпус је надлежна за спровођење компоненте образовања у оквиру великог програма Европске уније – Еразмус+.

Фондација Темпус је од 2015. и канцеларија задужена за спровођење програма CEEPUS, средњеевропског програма за размену студената и наставног особља.

Након што су у јулу 2016. године започете припремне мере за пуноправно учешће Србије у Еразмус+ програму, Фондација Темпус је постала задужена и за спровођење омладинске компоненте овог програма.

Фондација Темпус примарно сарађује са образовним и омладинским институцијама и пружа подршку свим организацијама у вези са конкурисањем за пројекте. Фондација Темпус пружа подршку и појединцима кроз велики број активности. Онима који се интересују за различите врсте стипендираних мобилности у оквиру Еразмус+ и ЦЕЕПУС програма, каријерно вођење и саветовање или образовање одраслих, омогућена је подршка коју пре свега могу добити у Информативном центру Фондације, лично, без заказивања, затим путем телефона, електронске поште, ливе цхат платформи или вебинара који се повремено организују. Такође, појединци могу присуствовати презентацијама и инфо данима које организује Фондација.

Појединцима који се интересују за доношење одлуке о наставку школовања или странцима који желе да студирају у Србији, Фондација Темпус пружа подршку кроз портале obrazovanje.rs и studyinserbia.rs.